Плевнелиев: Престъпленията на комунизма не бяха наказани!

Президентът видя "грандиозен план" за подмяна на историческата истина
570
Плевнелиев: Престъпленията на комунизма не бяха наказани!
Снимка: Президентство

Престъпленията на комунизма не бяха заклеймени, нито наказани подобаващо, а българите, които изпитаха репресиите на режима, не получиха справедливост. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в словото си в памет на жертвите на тоталитарните режими през XX век.

На остров Персин той участва в 27-то поклонение пред паметта на жертвите на тоталитарните режими, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

"Днес истината за тоталитарния режим удобно и успешно е подменена. Година след година все по-ясно си даваме сметка, че за разлика от всички други европейски народи, у нас бе разгърнат грандиозен по своя мащаб план, изцяло манипулативен, българите да бъдат лишени от памет за комунизма. Този подмолен сценарий за замитане и подмяна на историческата истина продължава да се развива със страшна сила и до днес", каза още президентът Росен Плевнелиев пред стотици репресирани от комунистическия режим и потомци на неговите жертви.

"Това красиво парче земя се превърна в гробница на българския интелектуален и духовен елит, дръзнал да се противопостави на комунистическата власт. Това е място на унижения, страдания и насилствена смърт, причинени от една система, която посегна на свободата и достойнството на собствения си народ. Следите от зверствата на острова вече бледнеят, смъртните актове на загиналите липсват. Телата им никога не са връщани на близките, а са погребвани анонимно на дунавския бряг. Това е паралелен свят на мълчанието и на укриването на една срамна истина - тази за мракобесията на комунизма", каза държавният глава в словото си.

Президентът напомни, че след краха на режима през 1989 г. оцелелите "бивши хора" не потърсиха мъст. "За разлика от своите мъчители, те искаха само да се изрече истината на глас. Да се разкаже историята на техните страдания, така че престъпният режим никога да не се повтаря. Малцината оцелели искаха да припомнят за хилядите насилствено отнети животи", посочи Росен Плевнелиев. "Този неизслушан разказ липсва вече четвърт век, а желаният катарзис не просто бе отложен, а не се случи", допълни държавният глава.

Президентът напомни още, че онези, отказали се от собствения си живот, но не и от принципите си, един по един си отиват от този свят - уморени, тъжни и забравени. "Не можем да продължаваме да търсим пристан в удобното бездействие и в оправданието, че времето е било такова. Не трябва безучастно да гледаме как историческата подмяна шества в медиите и в учебниците. Време е да разровим праха на миналото, за да потърсим истината", апелира Росен Плевнелиев.

Държавният глава отново призова истината за тоталитарния режим да влезе в учебниците и да бъде показана в музеите, на остров Персин да бъде изграден Мемориал на жертвите на комунизма, да бъде създаден Музей на българския XX век и по един достоен начин да бъде завършен дебатът за най-новата ни история след Втората световна война.

"Докато костите на хилядите жертви гният под краката ни, наш дълг е да говорим, да споделяме и да разказваме за жертвите на комунизма и истината за нашето комунистическо минало. Да полеем гробовете, както ни призовава стихотворението на затворника лагерист Васил Зафиров, и да отдадем нужното уважение на героите. Да позволим на децата си да научат собствената си история в нейните най-славни, но и най-срамни моменти", каза президентът.

Според държавния глава битката за истината на миналото тепърва трябва да се води - с нови учебници, с нови музеи и с отдаване на почит на жертвите на терора. "Повече от четвърт век след 1989 г. трябва ясно да заявим: само на базата на обективната истина, а не чрез исторически манипулации, можем да постигнем национално помирение и единение. Това е единственият път към една България на демокрацията, на правата на човека, на свободата, на безкомпромисната истина, на правото на достоен живот. За тази България жертвите на комунистически режим дадоха живота си", каза още държавният глава в словото си.

За първи път един от символите на българската държавност и на заслужена почит и уважение към загиналите - гвардейците - отдадоха почит пред парк-монумента пред Втори обект на бившия концентрационен лагер.

"Нека сведем глава пред мъчениците и си обещаем, че ще продължим битката за историческата истина докрай, за да знаят младите и да помнят. Защото истината обединява, манипулациите разделят, а днес българското общество желае да тръгне напред. Това е възможно само, когато стъпим на здравите основи на единението и помирението и на обективната истина", апелира още президентът Росен Плевнелиев.

На поклонението присъстваха президентът  Петър Стоянов (1997-2002 г.), министърът на отбраната Николай Ненчев, парламентаристи, представители на местната власт, потомци на жертви на тоталитарния режим, репресирани и много граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


570
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
346
2
 
22
 
! Отговори
Край преди 7 години
Плевнелиев 3 неща доказващи пълната несъстоятелност и престъпния характер на сегашното обществено устройство:1. Страната ни може да изхранва 20млн. човека - ние сме 7 - деца ровят в кофите за хляб.2.До президенството ти една бивша медицинска сестра живее в кашони вече 7-8години.3.Бабите и старците по селата ги избиват с колове за по сто-двеста лева.Това прави излишна българската държава и нация. Тотална щета.
345
2
 
16
 
! Отговори
Българин преди 7 години
ПлЮвналиев е живо доказателство за прест. На комунизма.Гребъл с пълни шепи от благата на тогавашният режим,сега пръв борец за свобода и демокрация.Наглоста и безочието му са безподобни.Такива като него изгониха 2 млн. сънародници зад граница и от 25 г. Дърпат държавата в блатото.
344
2
 
11
 
! Отговори
Аспарух преди 7 години
Ново голямо изказване на Резидента.Сътият отроче на висш партиен функиционер.Няма по-вреден и смешен Президент от този.С конкурс по -тъпота да бяхме го избирали,пак нямаше да можем да попаднем на бисер като него.
343
2
 
13
 
! Отговори
Край преди 7 години
Тоя се сети да се бори с комунизма два-тридесет години по-късно. Плевнелиев по-актуално е да накажем престъпленията на прехода - присвояването наречено приватизация, обира на парите на хората чрез банките, включително и на 4млрд през КТБ, съсипването на българското село с идиотската поземлена реформа на Анастасия Мозер. Регистрацията на етнически партии. Плевнелиев иска да съди хан Аспарух - съди покровителите и съмишлениците си.
342
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди да потъне в ке.нефа на Историята, президентката бърза да изговори най-много кре-тенизми за единица време
341
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какъв комунизъм какви 5 лв. !Как живеехме тогава и как ДНЕСТова е важното другото е бош лафДнес имаме Голяма БезработицаТрябва да си плащаш здравните Глад и мизерия дори ако работиш за 500 лв. най масовата заплата
340
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прав е Плевнелиев.Никое правителство до сега не осветли престъпленията на комунизма и не наказа престъпниците.Намери се най-после президент и премиер,които да свършат това и запълнят празнотите в историята.Следващото престъпление не трябва да се омаловажава-орабването на държавата и народа от шайката на БКП-БСП-ДС,пребоядисани комунисти, и обезлюдяването на България.Хайде гопода,не само на думи,а и дела,дела,дела или само пожелания и прах в очите!
339
2
 
16
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
Как пък не се намери ПОНЕ ЕДИН / що годе достоен и честен/ политик в тази страна, който да поиска наказание за БАШ ДЕМОКРАТИТЕ, които в последните години РАЗСИПАХА България??? Безсрамието , алчността,арогантността на всичките ни УСПЕШНИ политици НЯМАТ КРАЙ! А този "мой президент", като в непрекъснат жесток махмурлък, току се засилва и той работа да работи, да бъде УСПЕШЕН ! ИСКАМ ДА НАКАЖЕМ ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА НА ФЕРДИНАНД САКС КОБУРГ ГОТСКИ !!!
338
1
 
3
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
Как пък не се намери ПОНЕ ЕДИН / що годе достоен и честен/ политик в тази страна, който да поиска наказание за БАШ ДЕМОКРАТИТЕ, които в последните години РАЗСИПАХА България??? Безсрамието , алчността,арогантността на всичките ни УСПЕШНИ политици НЯМАТ КРАЙ! А този "мой президент", като в непрекъснат жесток махмурлък, току се засилва и той работа да работи, да бъде УСПЕШЕН ! ИСКАМ ДА НАКАЖЕМ ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА НА ФЕРДИНАНД САКС КОБУРГ ГОТСКИ !!!
337
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Следващият президент ще е от Герб и пак ще е антикомунист.Троловете, кво се напъвате за копейки ?!
336
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прав е Президента че се плащат луди пари за да се замажат и омаловажат зверствата на комунизма!
335
3
 
13
 
! Отговори
вУЮ преди 7 години
Още колко време остана до изборите, че това същество не се трае с глуповатоста си.
334
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Tozi mi e mnooogo, ama mnoogo gnusen .
333
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кого по-нспред обаче да осъдят за жертвите на демокрацията, която с един замах, но с кадифени ръкавици, затри три поколения българи. Да, но вече имате банани без опашки, магазините преливат с какво ли не, витрините са бляскави... О, шумен и разбунен град, защо ли твоите витрини бляскави всие така тържествено блестят? Кого да питаш, Христо, кого?
332
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Престъпленията на комунизма не били наказани...Да видим вас кога ще ви накажем, дето изгонихте 2 милиона българи да се скитат по света и сте оставили бащите и майките ни да живеят с по 100 лв. пенсии...
331
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те ако бяха наказани, този нямаше да го има.
330
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Почвам да си мисля, че малко са избили! Трябвало е повече!
329
8
 
7
 
! Отговори
мнения преди 7 години
Сотир Илиев на 28.05.2016 в 13:09Очаквам Плевнелиев да поднесе цветя на входа на курортния комплекс "Гонда вода" и на детския лагер, където "летуваха" децата от Ястребино.Емко на 28.05.2016 в 13:16Да, за лагерите трябва да се знае. И да се знае също, че са започнати още от царската власт за репресия над комунистите. Ама защо не го казват?анонимен на 28.05.2016 в 13:42в белене отиваха такива като ценко чоков и синовете му не учат не работят а само крадат сега ги изкарват че били политически което не е вярно от нашето село имаше един в белене за кражба от земеделската кооперация
328
5
 
25
 
! Отговори
Да,бе! преди 7 години
По- голям геноцид към българите не е имало от последните 25 години-умиращи от глад и гавра стари хора,бягащи деца навън и бедна и глупава *** в България-оставихме ***,дето целуваха задниците на комунистите да се направят на антикомунисти и .....недоволни,че окрадоха всичко
327
5
 
12
 
! Отговори
Атеист преди 7 години
Боже прибери си вересията!