Плевнелиев: Престъпленията на комунизма не бяха наказани!

Президентът видя "грандиозен план" за подмяна на историческата истина
570
Плевнелиев: Престъпленията на комунизма не бяха наказани!
Снимка: Президентство

Престъпленията на комунизма не бяха заклеймени, нито наказани подобаващо, а българите, които изпитаха репресиите на режима, не получиха справедливост. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в словото си в памет на жертвите на тоталитарните режими през XX век.

На остров Персин той участва в 27-то поклонение пред паметта на жертвите на тоталитарните режими, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

"Днес истината за тоталитарния режим удобно и успешно е подменена. Година след година все по-ясно си даваме сметка, че за разлика от всички други европейски народи, у нас бе разгърнат грандиозен по своя мащаб план, изцяло манипулативен, българите да бъдат лишени от памет за комунизма. Този подмолен сценарий за замитане и подмяна на историческата истина продължава да се развива със страшна сила и до днес", каза още президентът Росен Плевнелиев пред стотици репресирани от комунистическия режим и потомци на неговите жертви.

"Това красиво парче земя се превърна в гробница на българския интелектуален и духовен елит, дръзнал да се противопостави на комунистическата власт. Това е място на унижения, страдания и насилствена смърт, причинени от една система, която посегна на свободата и достойнството на собствения си народ. Следите от зверствата на острова вече бледнеят, смъртните актове на загиналите липсват. Телата им никога не са връщани на близките, а са погребвани анонимно на дунавския бряг. Това е паралелен свят на мълчанието и на укриването на една срамна истина - тази за мракобесията на комунизма", каза държавният глава в словото си.

Президентът напомни, че след краха на режима през 1989 г. оцелелите "бивши хора" не потърсиха мъст. "За разлика от своите мъчители, те искаха само да се изрече истината на глас. Да се разкаже историята на техните страдания, така че престъпният режим никога да не се повтаря. Малцината оцелели искаха да припомнят за хилядите насилствено отнети животи", посочи Росен Плевнелиев. "Този неизслушан разказ липсва вече четвърт век, а желаният катарзис не просто бе отложен, а не се случи", допълни държавният глава.

Президентът напомни още, че онези, отказали се от собствения си живот, но не и от принципите си, един по един си отиват от този свят - уморени, тъжни и забравени. "Не можем да продължаваме да търсим пристан в удобното бездействие и в оправданието, че времето е било такова. Не трябва безучастно да гледаме как историческата подмяна шества в медиите и в учебниците. Време е да разровим праха на миналото, за да потърсим истината", апелира Росен Плевнелиев.

Държавният глава отново призова истината за тоталитарния режим да влезе в учебниците и да бъде показана в музеите, на остров Персин да бъде изграден Мемориал на жертвите на комунизма, да бъде създаден Музей на българския XX век и по един достоен начин да бъде завършен дебатът за най-новата ни история след Втората световна война.

"Докато костите на хилядите жертви гният под краката ни, наш дълг е да говорим, да споделяме и да разказваме за жертвите на комунизма и истината за нашето комунистическо минало. Да полеем гробовете, както ни призовава стихотворението на затворника лагерист Васил Зафиров, и да отдадем нужното уважение на героите. Да позволим на децата си да научат собствената си история в нейните най-славни, но и най-срамни моменти", каза президентът.

Според държавния глава битката за истината на миналото тепърва трябва да се води - с нови учебници, с нови музеи и с отдаване на почит на жертвите на терора. "Повече от четвърт век след 1989 г. трябва ясно да заявим: само на базата на обективната истина, а не чрез исторически манипулации, можем да постигнем национално помирение и единение. Това е единственият път към една България на демокрацията, на правата на човека, на свободата, на безкомпромисната истина, на правото на достоен живот. За тази България жертвите на комунистически режим дадоха живота си", каза още държавният глава в словото си.

За първи път един от символите на българската държавност и на заслужена почит и уважение към загиналите - гвардейците - отдадоха почит пред парк-монумента пред Втори обект на бившия концентрационен лагер.

"Нека сведем глава пред мъчениците и си обещаем, че ще продължим битката за историческата истина докрай, за да знаят младите и да помнят. Защото истината обединява, манипулациите разделят, а днес българското общество желае да тръгне напред. Това е възможно само, когато стъпим на здравите основи на единението и помирението и на обективната истина", апелира още президентът Росен Плевнелиев.

На поклонението присъстваха президентът  Петър Стоянов (1997-2002 г.), министърът на отбраната Николай Ненчев, парламентаристи, представители на местната власт, потомци на жертви на тоталитарния режим, репресирани и много граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


570
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
326
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо няма нито сайтове, нито предавания, нито книги се публикуват за хилядите избити българи от комунистическия режим. Защо техните близки не почитат паметта им. Близките на хилядите избити българи от комунистическия режим не дават интервюта по медиите, защо журналистите не медиите не допускат близките на хилядите избити българи от комунистическия режим да разкажат, и така да станем съпричастни с мъката на близките на хилядите избити българи от комунистическия режим.
325
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо не могат да ги осъдят? Нали уж всичко е ясно. Нямат ли факти, доказателства, материали, свидетели? Съдът е под тотален контрол на управляващите. Кой им пречи да осъдят тези които са извършвали комунистическите престъпления? Путин и КГБ?
324
3
 
2
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
445 Не не съм луд мога и по отрасли да ти го извадя а ако се интересуваш много се заври в БНБ или в НСИ там има всякакви актуални разбивки и по страни и по отрасли а в НСИ и в натура ще намериш . Просто робувате на клишета и идеологеми
323
6
 
5
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
Специално хотелската база и ресторантьорската в момента е ДЕСЕТКИ пъти по голяма , не само по морето а навсякъде. За качеството да не говорим. Магазинната мрежа също , площта в м2 в момента е пак в ДЕСЕТКИ пъти повече
322
1
 
8
 
! Отговори
оня от северозападо преди 7 години
До Odysseus абе пич какво производство имаме 2014 та изкара толкова милиарди експорт...ти луд ли си или на луд дрейте носиш...що лъжеш хората...
321
1
 
15
 
! Отговори
Истина преди 7 години
"... престъпленията на комунизма не бяха наказани! ..." каза комсомолския секретар
320
4
 
1
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
439 Колко голяма леглова база имаше . То знаеш ли че между Бургас и Влас е израснал град с над 300 000 легла , стига глупости , за това ви давам примерът с легата , защото там е ОЧЕВАДНО , всички се оплакваме че се бетонира брега.
319
2
 
6
 
! Отговори
do Odysseus преди 7 години
Ти си луд! Имаше огромна леглова база, която умишлено занемариха за да я изкупят на безценица! Слънчев бряг беше страхотен зелен парк, и имаше лягла, колкото искаш за туристите! Но частни интереси ви тъпчат в главата тази грозна пропаганда, която и ти денонощно сееш тук!
318
3
 
0
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
435 Тези задръствания в градовете и към морето и Гърция кой ги прави Колите не вървят с вода автопарка е нараснал ТРИ пъти от тогава . Може да караш трошка но тя си иска , всеки ден си иска
317
4
 
2
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
След 1990 и хиперинфлацията експортът ни също закъсва и достигаме нивата от 1989 чак в 2002 година , но от тогава до днес в пъти сме увеличили износа . Само преценете нещо което може да ви избоде очите КОЛКО СЕ Е УВЕЛИЧИЛА ЛЕГЛОВАТА БАЗА НА МОРЕТО И ПО ПЛАНИНИТЕ . ТУРИЗМА СЪЩО Е ИЗНОС и колкото и евтин да е нашият за съжаление все още нискокачествен туризъм , той носи и то не малко , защото там и статистиката е силно изкривена заради сивият сектор , но пък е и изцяло частен на 100%
316
1
 
3
 
! Отговори
gosho преди 7 години
Toya drishlyo puk e nai-golyamoto prestuplenie na komunizma, otroche na ne znam koi nabeden komunist, komsomolche, plyunka. Zashto ne se skrie nyakude, az sum komunist i shte mu otkusna glavata ako mi padne
315
0
 
3
 
! Отговори
до Odysseus преди 7 години
/По данни на KNOEMA примерно.../И къде отиват тези виртуални пари? В няколко фамилии! А да , и слугите им карат скъпи коли! Евала, демокрация:)
314
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така и не видяхме Първата Дама, съпругата на Президента.Самотен ли е?Бойко Борисов и той без жена е постоянно.Всеки нормален мъж има жена до себе си.
313
1
 
3
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
431 Наистина сте безочливи , жалко че не се разправихме с вас подобаващо на времето , смилихме се
312
5
 
1
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
По данни на KNOEMA примерно Експорта на НРБ за 1989 = 9 491 000 000 curent USDЕкспорта на РБ за 2014 = 36 842 240 000 curent USDтуш ***
311
8
 
2
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
428 Знаеш ли каква измама е Лайпцигския процес за който знаеш
310
4
 
2
 
! Отговори
Odysseus преди 7 години
426 В момента ЕКСПОРТЪТ ни към ЕС е поне ДВА пъти по голям в стойностно изражение спрямо ЕКСПОРТЪТ към сраните от СИВЕС е по-голям и по-богат пазар от СИВ и сега търговията се извършва в реални ценови равнища а не онези измислените
309
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Zlatoto, koeto damage na SSSR Sligo za obezpechenie na zaema, s koito si plastame reparaziite, poneze sme zagubili voinata- do isemdesete godini plastame reparatsii na Greece i Yugoslavia.
308
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И накрая, понеже говоря откровено, искам да подчертая, че тази политика за тогавашните условия беше правилна, но започна да ражда своите парадокси и противоположности. Бавно, но сигурно бяхме осъдени на технологично и информационно изоставане, тъй като нашият пазар беше главно социалистически. От 1985 г. моделът на развитие, който бяхме избрали, започна да се руши. Ясно беше, че той крие в себе си предпоставките за своето ликвидиране.Тодор Живков
307
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тодор Живков също не прави признания пред българския народ, нито понася политическа отговорност за краха на страната. В показанията си под клетва, дадени от него, пред Главна прокуратура по дело 4/1990 г. за икономическата катастрофа на БКП обаче той признава: Аз не твърдя, че народът е живял в изобилие такова беше времето. Ние сме идеализирали Съветския съюз. Той за нас беше образец. И трябва да бъда сега подлец, за да кажа, че още тогава съм бил наясно какво е било положението в СССР