Без 2500 лв. заплата в армията. Без военен отчет

Казармата категорично няма да се връща, отсече генерал от МО
89
Без 2500 лв. заплата в армията. Без военен отчет
Снимка: Булфото, архив

Заплати от 2500 лева в армията, за които министър Николай Ненчев съобщи, няма да има. Министерството на отбраната ще предложи увеличение на възнагражденията в разумни размери, обяви съветникът на министъра ген. Атанас Запрянов.

Още по темата

"Цифрата 2500 мисля, че е казана условно и емоционално. Около 600 лева е началната заплата на един войник сега. Държавата е на пазара на труда. Трябва да предложи атрактивни условия, за да дойдат хората да служат в армията. Заплати от 600 лева очевидно не са достатъчни и Министерството на отбраната ще има предложение за увеличение на тези заплати в разумни размери", коментира още ген. Запрянов.

Според него обаче липсата на кадри в армията е обезпокоителна, защото за някои категории некомплектът достига 27%.

"За някои категории е 15%, например войници, за някои е над 20%, стига до 27-28%. Ние имаме нужда от офицери, сержанти, войници. Въоръжените сили трябва да бъдат не по-малко от 37 000. Реално списъчният състав в момента е много по-малък", обясни той пред "Дарик".

В същото време Министерството на отбраната се отказва от идеята момичетата и момчетата, навършили пълнолетие, да се водят на военен отчет.

За да се избегнат спекулации този текст отпада от проектозакона за резерва на въоръжените сили.

"На военен отчет ще се водят всички български граждани, които имат военна подготовка - двете категории доброволни резервисти и втората категория - запасните. Всички останали български граждани, които нямат военна подготовка, не се считат, че се водят на военен отчет. Този запис отпадна, за да се избегнат всякакви спекулации и инсинуации около задълженията по военния отчет на българските граждани", обясни генералът.

Наборната военна служба категорично няма да се връща. Анализ на Министерство на отбраната показва, че отбранителната способност на армията няма да се повиши, както и връщането на казармата е икономически неизгодно, настоя Запрянов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
5
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 години
Тиквата е на власт вече почти 6 години в два мандата.Генерал Аню Нойски,бе министър на отбраната през първия и тогава съкращенията и недокомплектите вървяха с пълна сила.Ефрейтора Ненчефф стана министър по...волята божия в сегашното Боково правителство.Тоя не се спря да разформирова и закрива.В коя нормална държава,полицията е близо 2 пъти по-голяма по численност от армията,както е у нас сега.Тази тенденция се прокара от двете царски правителства,в която Бочко бе,,,фаворит на величието.Страх!!
65
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Нямаме боеспособна армия,защото Тиквата и тези преси него не искат да имаме силна бойна мощ"Глупости ! ГЕРБ е на власт от три години. Да не би преди това армията да е цафтяла и вържела? Истината е, че всъщност седемте правителства на БСП съсипаха въоръжените сили и едва сега проблемът започва да се решава.
64
0
 
5
 
! Отговори
Коки преди 7 години
да съкратят папкаджиите - тия в министерството се чудят къде да се почешат.
63
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоз генерал Запрянов знае ли че повечето от формированията са на 60 процента ,че както ги дава то направо армията ни е пълна. А от там си направете изводи за компетентността на неговото изказване.Да може и да е било така когато е служил ,ако е служил преди много години или е изкарал службта си по канцелариите и е водил статистики на книга
62
3
 
7
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 години
До ОЗНямаме боеспособна армия,защото Тиквата и тези преси него не искат да имаме силна бойна мощ.Изпитват патологичен страх,да не им потърсят сметка за предателствата към България.Не искат от армията да излизат авторитетни личности и политици.Примерът с генерал Шивиков е показателен.Беше хвърлен на...кучетата от Боко и Ненчефф,заради това,че помагал на местното население с агрегати за ток и хора при бедствия,докарал от Афганистан палатки,топки и някакви дрехи,за да раздаде на домове и сираци.
61
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Накрая пак ще опрат до старците.Иначе - млади няма. Повечето са на гей-парада.
60
2
 
4
 
! Отговори
дебел дупутат преди 7 години
Повече от 420 лв кадрови войник не трябва да взема защото е Световна криза,слез 37г. трудов стаж ще хване европейска пенсия-160 лв.
59
2
 
18
 
! Отговори
ОЗ преди 7 години
Имаме ли собствена военна доктрина? НЕ!След 10.11.89 се правеха само съкращения в армията. А имахме 3 армии - Първа - Софийска, Втора - Пловдивска , Трета - Сливенска! И какво остана от тях?Сегашната армия се нуждае от квалифицирани офицери, сержанти и войници. А такъв състав се изгражда с години, с много обучение.За всички - няма гориво, няма полети, няма плавания, няма учения!В резултатът - имаме войска, колкото да изпращаме по един контингент на мисия "охрана" и ... гвардейци!
58
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не съм сигурен дали сегашната жалка шайка немници може да се нареча армия. А за редовна няма пари, но дори и да имаше посолството никога няма да разреши на България с нейното ключово геостратегическо разположение да има редовна армия.
57
6
 
5
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 7 години
Заплати от 600 лева очевидно не са достатъчни и Министерството на отбраната ще има предложение за увеличение на тези заплати в разумни размери", коментира още ген. Запрянов.УВЕРЯВАМ ВИ ,ЧЕ ВЪВ " ВЕЛИКА РУСИЯ " ДОРИ ОФИЦЕРИТЕ НЕ ПОЛУЧАВАТ ТОЛКОВА ЗАПЛАТИ ! В ЮТУБ ГЛЕДАЙТЕ ТОЗИ КЛИП - КЪДЕ И КАК ЖИВЕЯТ ОФИЦЕРИТЕ ВЪВ ВЕЛИКА РУСИЯ ?! АКО ИСКАТЕ ГО СПОДЕЛЕТЕ ВЪВ ФЕЙСБУК ,НЕКА И ПРИЯТЕЛИТЕ ВИ РАЗБЕРАТ ЗА ВЕЛИЧИЕТО НА РУСИЯ ! В КЛИПА ПОКАЗВАТ ДОРИ И ТРАГИЧНОТО МИЗЕРНО ПОЛОЖЕНИЕ НА ПОЛКОВНИК !
56
0
 
7
 
! Отговори
За да има за мен преди 7 години
Тези играят на "доброто ченге и лошото ченге".Оперетният министър обещава огромнизаплати(въпреки че му е ясно,че няма откъде да вземе пари за твх).Съветникът му,генерал от запаса,не е съгласен,било условно.Нямало офицери,сержанти и войници.Важното е,че сме попълнени с генерали,цивилнислужители и политически апарат по щат.Е,че те водят армията към разруха,е отделенвъпрос.Вземат си парите и надлежно обясняват причините,поради които няма пари задругите(за да има за мен,не може да има за теб).
55
0
 
16
 
! Отговори
Сержант преди 7 години
в някоя военна вила. Изпитите се правят със затворени очи. Ти го гледаш 150 кг *** оня му пише добър на физическа или пък по стрелба с щатно оръжие той или тя оцелили 1 чичко полковник пише 5 точки защото предната вечер добре си е напълнил шкембята. Ей това ако не е национално предателство на. Къде им е морала на тези старши офицери не зная. Хайде със здраве и БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ
54
0
 
19
 
! Отговори
Сержант преди 7 години
Ако някой журналист се интересува от състоянието на дисциплината, физическата и специални подготовки, и каквото и да е там нека направи една внезапна проверка на подразделение по избор без предварителни предупреждения ще покаже на политиците наистина какви *** ги бъркат там. Защото господа в момента проверките се правят с предупреждение месеци напред и за сметка на това когато започне дадена проверка софийските проверковци ходят само да си вземат командировъчните и да се напукат вечерта
53
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хората, които работят, произвеждат и пълнят бюджета, вземат по 600-700 лв заплата, а гробарските търтеи на Присадената коса взимат по 2 500 лв.Нямам думи.
52
0
 
15
 
! Отговори
Сержант преди 7 години
Това, ако е армия. Като изключим около 20% от личният състав, на които им пука за армията и за държавата, останалото е едно голямо социално министерство, където шуробаджанащината, безотговорността са взели превес. И тези мъже и жени, които имат желание да опровергаят заплатите си стават за подигравка. Скоро армията ни ще е само мамини и дядови дечица и една шепа чистокръвни патриоти. Жалка картина. Ако някой журналист се интересува от състоянието на дисциплината, физическата и специални подготов
51
2
 
13
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
До Василев, 63.Василев, най-чистосърдечно те съветвам, да смениш личния доктор, изписал ти е неправилните хапчета.Халюционираш, човече, осъзнай се.Не се поддават на натиск ли?Достатъчно е да дойде някой конгресмен, треторазряден чиновник от Белия дом, или малко да ни смъмрят от Брюксел, или да ни покажат само морковчето, и веднага, още на другия ден, 180 градуса завой в политиката...
50
10
 
15
 
! Отговори
PD преди 7 години
Военно обучение за всички Български граждани трябва да се въведе. И всички преминали го успешно, положили клетва да защитават родината, да имат честа и правото да се нарекат граждани на република България. Останалите да имат статут на безсрочно пребиваващи.
49
2
 
26
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
Поздрави на всички дрипави наборници, служили в под. 28990, 65-ти Свързочен полк, Нова Загора, когато имаше още армия, и тя се ръководеше от генерал, любимец на войската-Арм. Генерал Добри Джуров. За съжаление, каква армия сме имали, с каква техника е разполагала, днес може да се види само в НВИМ.Днес едвам правим Гергьовски паради, а дори знаменосците на тях не маршируват в крак, но сме от Нато...
48
3
 
6
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 7 години
До АнонименИ сто килограмови войници :-)
47
4
 
17
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
"Когато си зададеш въпроса кой предпочиташ да те пази - истинска армия от професионалисти или някаква шайка дрипави наборници, отговорът е повече от очевиден..."Не знаех, че при Сливница,Одрин, Булаир, Чаталджа, Дойран, Тутракан, Страцин, Стражин, и при Драва, са се били шайка дрипави наборници, които още имат паметници в центъра на всяко село по нашия край.Наборната армия се бие за Родината си, а не за пари. Професионалистите препикават само паметници.Вергил Ваклинов дрипльо ли е бил, или кому