ДПС припомни Възродителния процес: Жертви, ранени...

Партията поиска справедлива оценка на случилото се тогава
1 юни 2016 13:00,
191
ДПС припомни Възродителния процес: Жертви, ранени...
Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Снимка: БТА

ДПС припомни от трибуната на парламента хронологията на събитията, свързани с Възродителния процес и поиска справедлива оценка на случилото се. В декларация лидерът на движението Мустафа Карадайъ напомни за бунтовете на мюсюлманите в края на комунистическия режим, разказа за десетки убити и стотици ранени. Той изрази надежда, че историята ще обяви тези хора за герои на най-новата ни демокрация и пионери на най-новата история на държавата.

Карадайъ напомни, че по време на майските събития 360 000 души са принудени набързо да напуснат домовете си и да оставят имуществото си, търсейки подслон в съседна Турция.

"Партийната пропаганда създава масова психоза в обществото и това води до масова вълна", каза лидерът на ДПС. Той напомни и думи на Тодор Живков пред партийния елит от юли 1989 година - "Ние сме на прага на голяма психоза за изселване, тя ни е необходима". Карадайъ напомни и готовността на Турция да приеме изселниците и спирането на преминаването през август 1989 година.

"Преименуването като античовешки акт предизвиква съпротива на засегнатите. Тя прераства в бунтове и демонстрации", продължи с хронологията Карадайъ.

"При насилствената смяна на имената през декември 1984 година има демонстрации в Източните Родопи, има и убити", допълни той.

Лидерът на ДПС акцентира и на потушените с танкове бунтове през януари 1985 година. При протестите през 1984-1985 г. има десетки загинали, включително и 17-месечно бебе. Стотици са бити и задържани, а повече от 500 души са пратени в лагера "Белене", каза още Карадайъ.

Според ДПС тези процеси са изиграли огромна роля за формиране на открито гражданско противопоставяне на комунистическия режим през последните му години.

Карадайъ разказа и за бунтове и стачки, които заливат Североизточна България през май 1989 г. - организирана от хора в затворите, начело на които бил сегашният лидер на ДПС Ахмед Доган.  "Стига се до сблъсъци, има десетки загинали, стотица са ранени", каза още лидерът на ДПС. Според него така през май 1989 година е сложено началото на края на Възродителния процес и на комунистическия режим.

Карадайъ обобщи, че по време на Възродителния процес са преименувани около 1 млн. мюсюлмани, а виновни за това все още няма. Той изрази надежда, че историята ще даде своята оценка.

Междувременно парламентът отказа за пореден път да приеме искането на ДПС турските имена на починалите мюсюлмани да бъдат върнати в регистрите на институциите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много цинично е партията на ДС, да критикува делото на ДС
98
0
 
3
 
! Отговори
Патриот съм преди 7 години
Админа има нареждане ит горе да не трие коментари , ама от страх не пипа бате
97
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма какво да спорим , Византия е християнизирала всички по нашите Земи - българи , роми , гърци , сърби итн.
96
0
 
8
 
! Отговори
TURK преди 7 години
Досега какво правихте 25 години бе.майната ви помашка.сега ДОСТ и касим дал ще ви унищожат за последно.!
95
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дум, дум, дум КАЛАШНИКОВ, КАЛАШНИКОВ!!!- с това имаш предвид Тодор Живков като Чаушеску ли
94
7
 
1
 
! Отговори
до: 101 преди 7 години
Как да има данни при положение че Съветския Съюз и Комунизмъ в България са решили да не съществува такава Информация
93
0
 
5
 
! Отговори
рр преди 7 години
До 103 :Гласът на предателите се чува , защото сме под американска окупация и по-точно на тези , които стоят зад тях !
92
0
 
20
 
! Отговори
ЕДИН ПОМНЕЩ преди 7 години
Възродителния процес беше едно добро. Беше едно добро за благото и щастието на страната ни. Ние бяхме ученици и понеже района е бъкан с фecoвe, по онова време рапортувахме в дирекцията за неспазване на реда и дисциплината. Беше ни позволено и юмручното правило и изолирайки непослушните им помагахме да усвоят реда. Бяха славни времена. Надявам се, че ще се върнат...
91
1
 
6
 
! Отговори
Бай Ташшък преди 7 години
Днес БГ вие сте турски ***.
90
8
 
1
 
! Отговори
до: 101 преди 7 години
Ти прочете ли Книгата Османо-римска империя, българи и тюрки на изд. Сиела че си тръгнал да коментираш , не е лесно да си глупав , айде бегай да прочетеш първо Книгата и после ела да коментираш
89
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А нещо за агент Сава, неговата деймост? И за другите агенти от ДС, днес видни членове на ДПС, няма ли да кажеш, защо потулихте делото, страх Ви е нали, щото сте действали с БКП-то
88
1
 
3
 
! Отговори
Милен преди 7 години
Толкова шарени коментари има, че се чуди човек кое е по зле - коментарите или изказването. Не разбрахте ли, че винаги когато искат да прикрият нещо вдигат шум за теми, които отекват с дни в родните медии. Има много неща които можем да припомним на тези сладкодумци от ДПС, но ние не го правим. А ако го направим веднага се стига до политиката на Турция. Къде е тяхната демократична политика? ДПС - движение за права и свободи: движение има, права и свободи няма...Не се връзвайте на подобно лицемерие
87
0
 
12
 
! Отговори
ХХХ преди 7 години
ДПС е противоконституционна организация наравно с БХК ! Защо тия две организации не само съществуват, а имат дори и правото на глас ! Глас който се чува ? Ако аз (Българин) престъпя закона ще бъда безмилостно закопчан, а те се ширят и ми казват как да живея ?
86
1
 
10
 
! Отговори
, преди 7 години
Арменски геноцид , гръцки геноцид , Батак , "Българските ужаси" от Уилям Гладстоун , рапортите на Джанюариъс Макгахан , стотиците хиляди изнасилени , мъчени , отвлечени , бити , убивани , набивани на кол , разчеквани , унижавани , мачкани , ограбвани , затова трябва да говори една БЪЛГАРСКА партия , не за една шепа ***...али , дето искали да се казват като Ерай , Осман и други подобни , наподобяващи акане през устата имена. Рано или късно ще има ревизия ! Турция в АЗИЯ !
85
1
 
8
 
! Отговори
до Динков преди 7 години
никъде няма данни за 100 000 избити няма писменост създадена през 4 век никакви анти не са идвали у нас - пълни измислици руните не са писменост
84
0
 
9
 
! Отговори
горан брегович преди 7 години
Дум, дум, дум КАЛАШНИКОВ, КАЛАШНИКОВ!!!
83
0
 
14
 
! Отговори
Един от всички ! преди 7 години
Буново ! Няма да забравим ! НЯМА ДА ПРОСТИМ !
82
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Истините са само две:- има само невинни жертви такива каквито за съжаление се случват при всякакви масови мероприятия - митинги, стачки, дори са се случвали и на футболен мач;- никой не ги е гонил в Турция. Тогава турското правителство каза "елате тук", както сега направи Меркел с бежанците и после се отметнаха и им затвориха границата си под носа им, както сега прави Меркел.Никой не ги е гонил от България, даже тяхното заминаване създаде огромни трудности от липсата на работна ръка в Добрудж
81
0
 
12
 
! Отговори
Anon преди 7 години
"Справедлива оценка на случилото се"? Наглеци... Ако имаше такава оценка ДПС нямаше да съществува защото хората нямаше да са забравили 500-те години робство...
80
0
 
11
 
! Отговори
:=) преди 7 години
правилно решение на Парламента.. оставиха го да си изрецитира клишетата и накрая му отхвърлиха предложението а Възродителния процес е най - правилното нещо, което властите у нас са правили някога.. а че срещу терористите са пратени танкове.. много ясно... така трябва да бъде .!!