ДПС припомни Възродителния процес: Жертви, ранени...

Партията поиска справедлива оценка на случилото се тогава
1 юни 2016 13:00,
191
ДПС припомни Възродителния процес: Жертви, ранени...
Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Снимка: БТА

ДПС припомни от трибуната на парламента хронологията на събитията, свързани с Възродителния процес и поиска справедлива оценка на случилото се. В декларация лидерът на движението Мустафа Карадайъ напомни за бунтовете на мюсюлманите в края на комунистическия режим, разказа за десетки убити и стотици ранени. Той изрази надежда, че историята ще обяви тези хора за герои на най-новата ни демокрация и пионери на най-новата история на държавата.

Карадайъ напомни, че по време на майските събития 360 000 души са принудени набързо да напуснат домовете си и да оставят имуществото си, търсейки подслон в съседна Турция.

"Партийната пропаганда създава масова психоза в обществото и това води до масова вълна", каза лидерът на ДПС. Той напомни и думи на Тодор Живков пред партийния елит от юли 1989 година - "Ние сме на прага на голяма психоза за изселване, тя ни е необходима". Карадайъ напомни и готовността на Турция да приеме изселниците и спирането на преминаването през август 1989 година.

"Преименуването като античовешки акт предизвиква съпротива на засегнатите. Тя прераства в бунтове и демонстрации", продължи с хронологията Карадайъ.

"При насилствената смяна на имената през декември 1984 година има демонстрации в Източните Родопи, има и убити", допълни той.

Лидерът на ДПС акцентира и на потушените с танкове бунтове през януари 1985 година. При протестите през 1984-1985 г. има десетки загинали, включително и 17-месечно бебе. Стотици са бити и задържани, а повече от 500 души са пратени в лагера "Белене", каза още Карадайъ.

Според ДПС тези процеси са изиграли огромна роля за формиране на открито гражданско противопоставяне на комунистическия режим през последните му години.

Карадайъ разказа и за бунтове и стачки, които заливат Североизточна България през май 1989 г. - организирана от хора в затворите, начело на които бил сегашният лидер на ДПС Ахмед Доган.  "Стига се до сблъсъци, има десетки загинали, стотица са ранени", каза още лидерът на ДПС. Според него така през май 1989 година е сложено началото на края на Възродителния процес и на комунистическия режим.

Карадайъ обобщи, че по време на Възродителния процес са преименувани около 1 млн. мюсюлмани, а виновни за това все още няма. Той изрази надежда, че историята ще даде своята оценка.

Междувременно парламентът отказа за пореден път да приеме искането на ДПС турските имена на починалите мюсюлмани да бъдат върнати в регистрите на институциите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
8
 
2
 
! Отговори
до: 93 преди 7 години
Писателят Стоян Динков е лидер на партия Зелена България и син на знаменития български поет Иван Динков. В новата си книга Османо-римска империя, българи и тюрки от изд. Сиела той изследва общата история на България и Турция още от времето на Атила и налага една теза, която влиза в противоречие с общоприетата представа за турското робство.
78
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И българите искат справедливост за кланетата на стотици хора.
77
9
 
2
 
! Отговори
Писателя Динков преди 7 години
Когато се приема християнството, са избити над 100 хиляди българи. Тази религия е наложена насила от Византия. Налага се една азбука, която е на базата на стара писменост, създадена през 4-и век. Прабългарите са използвали друга писменост тюркските руни. От тях са взети няколко знака и са внесени в азбуката. По времето на Борис I в България се завръщат антите славянски племена, изгонени от нашите ханове. Те налагат славянския език. И така всички започват да говорят на славянски. По това време хората не са могли да пишат. Ние говорим за азбука, но тогава сигурно 1000 души са могли да пишат.
76
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази реч на Каранезнамкой си не е минала без одобрението на човека в сянка - почетният председател на ДПС, двуличникът Доган, на когото Баце се възхищава! Доган е специалистът по мътене на водата в държавата. Ако имахме премиер с топки като Орбан отдавна Сокола щеше да е подрязани пера...
75
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А за Насилствено Християнизиране на българите по време на Византия също да кажем , ама никой не се интересува
74
1
 
1
 
! Отговори
Коджо преди 7 години
Туй момче Карадаято, умно и послушно ми изглежда, и най-вече второто.
73
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Заради такива като този стана Възродителния процес. Преди Възродителния процес, българи и турци живяха задружно.
72
1
 
15
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Помня само гара Буново, всичко друго са ***-**вски изцепки!
71
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не може
70
2
 
2
 
! Отговори
до: 82 преди 7 години
А ти преди да се изакъш тука подледна ли в Википедия кога е било това , някакви 100 години се губят
69
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Админа нещо не трие , а може ли да му изрием главата
68
2
 
1
 
! Отговори
до: 81 преди 7 години
значе ти си под ника УМЕН ГУЩЕР , как сам се издаде
67
0
 
10
 
! Отговори
Първанов преди 7 години
А за Батак няма ли да има извинение а за тракииските Българи също нещо ще кажете ли .
66
0
 
8
 
! Отговори
грънци преди 7 години
ще дадете ли и справедлива оценка за 500 години от историята на БЪЛГАРИЯ
65
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Които се чустват турци да си отиват в турция. Тук е българия и в нея живеят българи а не турци. Или приемате да сте българи или си отивате в турция да се турчеете! Никой не ви задържа насила. Само че там ще сте никои. Там ще ви го отперват резняка всеки ден и ще виете като вълци.
64
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дело Възродителен Процес е за Европейския Съд
63
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали се прегърнахте и се цункахте със Станишев. Всичко е забравено, вече сте първи дружки.
62
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 75ДПС също е дело на турци - агенти на ДС
61
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама защо все те ни напомнят?!???????!!?! Ние няма ли какво да им напомним?!? Това, че половината от тях са потомци на насилствено потурчени българи, а другата половина сатрапи, които са клали батачани и др. наши сънародници! Какво могат да искат тези хора, което да е справедливо?!?!
60
8
 
4
 
! Отговори
BUSINESS преди 7 години
Внучката Бизнесдама Евгения Живкова кога ша поеме вината за делата на Дядо си?