ДПС припомни Възродителния процес: Жертви, ранени...

Партията поиска справедлива оценка на случилото се тогава
1 юни 2016 13:00,
191
ДПС припомни Възродителния процес: Жертви, ранени...
Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Снимка: БТА

ДПС припомни от трибуната на парламента хронологията на събитията, свързани с Възродителния процес и поиска справедлива оценка на случилото се. В декларация лидерът на движението Мустафа Карадайъ напомни за бунтовете на мюсюлманите в края на комунистическия режим, разказа за десетки убити и стотици ранени. Той изрази надежда, че историята ще обяви тези хора за герои на най-новата ни демокрация и пионери на най-новата история на държавата.

Карадайъ напомни, че по време на майските събития 360 000 души са принудени набързо да напуснат домовете си и да оставят имуществото си, търсейки подслон в съседна Турция.

"Партийната пропаганда създава масова психоза в обществото и това води до масова вълна", каза лидерът на ДПС. Той напомни и думи на Тодор Живков пред партийния елит от юли 1989 година - "Ние сме на прага на голяма психоза за изселване, тя ни е необходима". Карадайъ напомни и готовността на Турция да приеме изселниците и спирането на преминаването през август 1989 година.

"Преименуването като античовешки акт предизвиква съпротива на засегнатите. Тя прераства в бунтове и демонстрации", продължи с хронологията Карадайъ.

"При насилствената смяна на имената през декември 1984 година има демонстрации в Източните Родопи, има и убити", допълни той.

Лидерът на ДПС акцентира и на потушените с танкове бунтове през януари 1985 година. При протестите през 1984-1985 г. има десетки загинали, включително и 17-месечно бебе. Стотици са бити и задържани, а повече от 500 души са пратени в лагера "Белене", каза още Карадайъ.

Според ДПС тези процеси са изиграли огромна роля за формиране на открито гражданско противопоставяне на комунистическия режим през последните му години.

Карадайъ разказа и за бунтове и стачки, които заливат Североизточна България през май 1989 г. - организирана от хора в затворите, начело на които бил сегашният лидер на ДПС Ахмед Доган.  "Стига се до сблъсъци, има десетки загинали, стотица са ранени", каза още лидерът на ДПС. Според него така през май 1989 година е сложено началото на края на Възродителния процес и на комунистическия режим.

Карадайъ обобщи, че по време на Възродителния процес са преименувани около 1 млн. мюсюлмани, а виновни за това все още няма. Той изрази надежда, че историята ще даде своята оценка.

Междувременно парламентът отказа за пореден път да приеме искането на ДПС турските имена на починалите мюсюлмани да бъдат върнати в регистрите на институциите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
5
 
6
 
! Отговори
УМЕН ГУЩЕР преди 7 години
Аз сега не мога да разбера кое коментираме: Възродителен Процес , Османска Империя или Арменските събития
58
0
 
15
 
! Отговори
goso преди 7 години
това е отвратителна лъжа и вина, която дпс и турците се опитват да вменят на българския народ. Никой никога не е насилвал някого да заминава. Турците сами искаха това. Едно от основните им искания е да им се разреши да отпътуват. Дори имаше отвлечено такси и отвлечени туристи от турци в Слънчев бряг с единствената цел да минат границата с Турция. Вижте петициите, плакатите и исканията на майските сънития от 1989. ТЕ САМИ ИМАХА СИЛНО ЖЕЛАНИЕ ДА ОТПЪТУВАТ!СТИГА ЛЪЖИ!
57
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Коментари - Тип Серийно производство
56
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ало карата а майките с децата на гара буново в купето на влака кой ги гръмна бе карата? Мислиш ли че са забравени майките и децата гръмнати от вашите турски терористи? Но селенжърите у парламата и дума не обелват за тях. Страх ги е да не им се разсърдите! Че после няма да им отпере.е ре.ания у заднио двор. А те са свикнали да им го отпервате и да ги клатите.
55
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
varg е мръceн сатанист и турски ***, както и оня с вечната си тема дасикане масикане.
54
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама не гръмнаха Тодор Живков като Чаушеску като пръсно псе на улицата
53
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно как ДПС пропуска да си припомни взривения влак на гара Буново... Да не говорим, че 500-те години "присъствие" не са се случили според тях
52
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руската *** ДПС пак изпълнява поръчките на алкашистан
51
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно как към едно Събитие (Възродителен Процес) решиха да зашият и Османска Империя и Арменските Събития , абе голем манипулатор си майстор на Тел.измами
50
0
 
6
 
! Отговори
българина преди 7 години
Малоумно ко елементи ще му напомня че израза пълен Батак не се е появил след ранени и жертви а след нечовешки клане! Да му е а *** аката
49
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
от 60 коментара само 2 смислени и идентични , всичко останало е серийно производство на Админа
48
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Доказано е че България преди падане под турско робство е държава съизмерима на франция и германия взети заедно. Т.е. Турция тр. да се извини за геноцида над българите, за това че насилствено (чрез убийства, краби на малки деца и жени) е намалила населението ни над 10 пъти! Огромна роля за това има и башибозука - това не е редовна армия, а въоръжени групи от турското население на България, които са убивали и изнасилвали българи! Както знаем ДПС са наследници на същото това българско турско население!
47
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Да би мирно седяло, не би чудо видяло!"До кога ще се държат държавниците гузно? Удобно за бизнеса.Да изнасилваш вярата на човека , е по-жестоко от това да ти сменят името.Скоба - насилие е да се кръщават задължително деца на свекър и свекърва- простотия!Няма ли достойнство българският народ , да застане каже - 500 години ни клахте!Изселник ми се жалва от кюрдите - искали република.Ами вие нали искахте Разградска република?Карадайъ кога ще се извини за турското робстово?
46
0
 
9
 
! Отговори
до 54 преди 7 години
Е да де- турските атентати на гара Буново и хотел Сливен са от същото време, а не отпреди 100 години.
45
0
 
16
 
! Отговори
Аделина преди 7 години
Престанете с тоя възродителен процес никой не го интересува,дъфчите една и саща дъфка 26г.помислете за хората вече ,дали им е приятно едно и също нещо да се приказва на ента степен.Разбрахме го този възродителен процес,вина нямаме защото никой не е питал народа за това ,решено е еднолично от великата партия с която бяхте на власт 20 г.,сега ни оставете на спокойствие и гледайте да свършите нещо полезно за държавата в която сте родени и отгледани за да подобрите живата на българите .
44
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато сме решили тука ей така малко да пишем глупости поне може да погледнем датите на Събитията , кога са се случили а не да коментораме неща преди 100 години , не е лесно да си глупав все пак
43
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПЪЛНА МАНИПУЛАЦИЯ И ДЕЗИНФОРМАЦИЯ
42
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А агент Сава, какво мисли пп въпроса?
41
9
 
2
 
! Отговори
111 преди 7 години
Проблема е че само се говори а никакъв Резултат , в крайна сметка местото на Дело Възродителен Процес е в Европейския Съд няма значение колко години са минали
40
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те да се радват, че само до смяна на имена и изселване се стигна, ами ако вместо това бяхме решили да им платим за 500-те години с османските методи по техните глави?