ДПС припомни Възродителния процес: Жертви, ранени...

Партията поиска справедлива оценка на случилото се тогава
1 юни 2016 13:00,
191
ДПС припомни Възродителния процес: Жертви, ранени...
Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Снимка: БТА

ДПС припомни от трибуната на парламента хронологията на събитията, свързани с Възродителния процес и поиска справедлива оценка на случилото се. В декларация лидерът на движението Мустафа Карадайъ напомни за бунтовете на мюсюлманите в края на комунистическия режим, разказа за десетки убити и стотици ранени. Той изрази надежда, че историята ще обяви тези хора за герои на най-новата ни демокрация и пионери на най-новата история на държавата.

Карадайъ напомни, че по време на майските събития 360 000 души са принудени набързо да напуснат домовете си и да оставят имуществото си, търсейки подслон в съседна Турция.

"Партийната пропаганда създава масова психоза в обществото и това води до масова вълна", каза лидерът на ДПС. Той напомни и думи на Тодор Живков пред партийния елит от юли 1989 година - "Ние сме на прага на голяма психоза за изселване, тя ни е необходима". Карадайъ напомни и готовността на Турция да приеме изселниците и спирането на преминаването през август 1989 година.

"Преименуването като античовешки акт предизвиква съпротива на засегнатите. Тя прераства в бунтове и демонстрации", продължи с хронологията Карадайъ.

"При насилствената смяна на имената през декември 1984 година има демонстрации в Източните Родопи, има и убити", допълни той.

Лидерът на ДПС акцентира и на потушените с танкове бунтове през януари 1985 година. При протестите през 1984-1985 г. има десетки загинали, включително и 17-месечно бебе. Стотици са бити и задържани, а повече от 500 души са пратени в лагера "Белене", каза още Карадайъ.

Според ДПС тези процеси са изиграли огромна роля за формиране на открито гражданско противопоставяне на комунистическия режим през последните му години.

Карадайъ разказа и за бунтове и стачки, които заливат Североизточна България през май 1989 г. - организирана от хора в затворите, начело на които бил сегашният лидер на ДПС Ахмед Доган.  "Стига се до сблъсъци, има десетки загинали, стотица са ранени", каза още лидерът на ДПС. Според него така през май 1989 година е сложено началото на края на Възродителния процес и на комунистическия режим.

Карадайъ обобщи, че по време на Възродителния процес са преименувани около 1 млн. мюсюлмани, а виновни за това все още няма. Той изрази надежда, че историята ще даде своята оценка.

Междувременно парламентът отказа за пореден път да приеме искането на ДПС турските имена на починалите мюсюлмани да бъдат върнати в регистрите на институциите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
0
 
1
 
! Отговори
ROM преди 7 години
До Кирил СофийскиБуново е плод на твоите "умни" командири.
138
1
 
3
 
! Отговори
До дръж се ДПС преди 7 години
То ДПС малтретира малцинствата , ДОСТ ще ви оправи
137
5
 
1
 
! Отговори
дръж се ДПС преди 7 години
Ако я нямаше и тази партия , малцинствата в бг щяха да са тотално малтретирани.
136
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
....ТУК Е ДЪРЖАВАТА НА БЪЛГАРИТЕ И ЩЕ СЕ ЖИВЕЕ ПО БЪЛГАРСКИ!...КОЕТО СИ Е ЧИСТ КЪСМЕТ,АКО ПИТАШ МЕН!
135
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
,,напомни за бунтовете на мюсюлманите в края на комунистическия режим, разказа за десетки убити и стотици ранени. ,,РАЗВАЛЕНА ПЛОЧА И ТОВА Е!ОТ СЪЩОТО БЯХА ЗАСЕГНАТИ И ХИЛЯДИ БЪЛГАРИ -ХРИСТИЯНИ !ДПС СТЕ БИТА КАРТА!ПРЕСТАНЕТЕ ДА ,,ВЪРТИТЕ,,ЕДНО И СЪЩО 25 ГОДИНИ!И ПОДРЪЖНИЦИТЕ ВИ ЗНАЯТ ,ЧЕ ЕДНО ВРЕМЕ ...БЕШЕ ХУБАВО,А СЕГА СЪЩО Е ХУБАВО ,ЗАЩОТО ЖИВЕЕТЕ ПО БЪЛГАРСКИТЕ ЗАКОНИ ,....А НЕ ПО ТУРСКИТЕ!ТОДОР ЖИВКОВ ВИ ОТВОРИ ВРАТАТА ШИРОКО!ЗАЩО ОСТАНАХТЕ?ПРЕСТАНЕТЕ ДА СИ ИГРАЕТЕ С ТЪРПЕНИЕТО НИ!ВСЕКИ Е СВОБОДЕН ДА НАПУСНЕ ДЪРЖАВАТА МИ И ДА СЕ ПРИПОЗНАЕ С ДРУГИ НАРОДИ,С ДРУГ РЕД!ТУК Е ДЪРЖАВАТА НА БЪЛГА
134
0
 
3
 
! Отговори
GERGANA MANEVA преди 7 години
,,напомни за бунтовете на мюсюлманите в края на комунистическия режим, разказа за десетки убити и стотици ранени. ,,РАЗВАЛЕНА ПЛОЧА И ТОВА Е!ОТ СЪЩОТО БЯХА ЗАСЕГНАТИ И ХИЛЯДИ БЪЛГАРИ -ХРИСТИЯНИ !ДПС СТЕ БИТА КАРТА!ПРЕСТАНЕТЕ ДА ,,ВЪРТИТЕ,,ЕДНО И СЪЩО 25 ГОДИНИ!И ПОДРЪЖНИЦИТЕ ВИ ЗНАЯТ ,ЧЕ ЕДНО ВРЕМЕ ...БЕШЕ ХУБАВО,А СЕГА СЪЩО Е ХУБАВО ,ЗАЩОТО ЖИВЕЕТЕ ПО БЪЛГАРСКИТЕ ЗАКОНИ ,....А НЕ ПО ТУРСКИТЕ!ТОДОР ЖИВКОВ ВИ ОТВОРИ ВРАТАТА ШИРОКО!ЗАЩО ОСТАНАХТЕ?ПРЕСТАНЕТЕ ДА СИ ИГРАЕТЕ С ТЪРПЕНИЕТО НИ!ВСЕКИ Е СВОБОДЕН ДА НАПУСНЕ ДЪРЖАВАТА МИ И ДА СЕ ПРИПОЗНАЕ С ДРУГИ НАРОДИ,С ДРУГ РЕД!ТУК Е ДЪРЖАВАТА НА БЪЛГАР
133
0
 
5
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
За гара Буново споменават ли нещо ?!?! Там техните терористи избиха майки и деца ! Не забравяте това !
132
1
 
8
 
! Отговори
:=) преди 7 години
не се хабете няма българин, който да съжалява за Възродителния процес ние се гордеем с него България постъпи правилно
131
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НЯМА ПО НАГЛО ОТ НОВАТА КАПИТАЛИСТИЧЕСКА ЧЕРВЕНА БУРЖУАЗИЯ- ДО ВЧЕРА С ГУМЕНКИ НА ТАВАН ВЪРХУ СТАР ОДЪР, ДНЕС СЕ СРАМУВАТ ОТ КАРУЧКАТА С КОЯТО НАВЛЯЗОХА В ОЛИГАРХИЯТА- А ПРОИЗХОД НА КАПИТАЛ ОТ КЪДЕ- НЕ ЛЪЖЕТЕ НЯМА КАК ДА СТЕ НАВЪРТЕЛИ КАТО ПРОДАВАТЕ СТОКИ ЗА КОИТО ПАЗАРА ИЗПИТВАШЕ НУЖДА- СРЕДНАТА ЗАПЛАТА ЗА СТРАНАТА БЕШЕ 5 ДОЛАРА, БАНКИТЕ БЯХА ФАЛИРАЛИ И ЗАТВОРИЛИ, ТА ПАК ПИТАМ ОТ КЪДЯ СА ВИ КАПИТАЛИТЕ КОГА ЩЕ ИМА СПРАВЕДЛИВОСТ ЗА ВАС, ДО КОГА БЕДНИТЕ ЩЕ ВЛАЧАТ ДЪРЖАВАТА НА ГЪРБА СИ...
130
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НЕ ВНУШАВАЙТЕ ВИНА НА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД, САМИТЕ ВИЕ ДПС СТЕ ПРОДУКТ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА ПОЛИЦИЯ НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ- ВИЕ ЧЕРВЕНИТЕ ОЛИГАРСИ ЯХНАЛИ САМОЛЕТИ ДВОРЦИ, ЯХТИ ЗА МИЛИОНИ ЗАЩИТАВАТЕ СОЦИАЛНИТЕ ПРАВА НА РАБОТНИЦИ И БЕДНИ- КАКВО ЛИЦЕМЕРИЕ- ОТВРАТИТЕЛНО. КОГАТО СЕ ПОКЛАНЯТЕ НА ВАШИТЕ ГОСПОДАРИ НЕ СЕ ЛИ СРАМУВАТЕ ОТ БОМБИТЕ С КОИТО УБИХТЕ ВЪВ ВАГОНА ЗА МАЙКИ С ДЕЦА- КАКВО БЕЗОЧИЕ, КАКВА ДЕБЕЛАЩИНА-ИЗПРАХТЕ МИЛИОНИ ПРЕД ЛИЦЕТО НА БЕДНИТЕ СИ ИЗБИРАТЕЛИ ПЛАЩАЙКИ ДАНЪЦИ- БЕЗОЧИЕ
129
2
 
10
 
! Отговори
патриот преди 7 години
А кога ДПС ще припомни за невинните жертви от турските атентати ?!
128
2
 
7
 
! Отговори
патриот преди 7 години
Да видим кога ДПС ще припомни османското нашествие в България !
127
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
жертви, ранени- имаше, да, ама от българска страна, тия б*луци взривиха вагона за майки с деца в Дулово."Жертвите", които те дадоха, се свеждат до сгазено от самите тях чаайеве.
126
1
 
8
 
! Отговори
нико преди 7 години
а има ли български лидер да спомене тракийските българи и ако недай бог се кажат две думи дпс то чак брюксел ще се жалва и тоя да не лъже като дърта * убити бити само дето за изядени не съм чул истината е че доброволно си сменяха имената и сега още повечето са с български имена в паспортите срам ги е от имената си
125
3
 
11
 
! Отговори
Шишман преди 7 години
Преди нахлуването на отоманските орди на балканите, българите бяха над 20 милиона (извадки от папски и венециански документи). Само за 450г. тези същите отоманци/турци избиват и заточват над 75% от населението. След освобождението сме около 5 милиона!ТОВА КАК СЕ НАРИЧА - питам господата от ДПС(ДС); ДОСТ и БХК
124
0
 
0
 
! Отговори
ant преди 7 години
До АнонименДо анонимен НОМЕР 7 Те и до ден днешен все разкрачени стоят !
123
1
 
5
 
! Отговори
Бай Ташшък преди 7 години
Когато премахнем Герб и всички антибългарски партии всичко ще си си дойде на мястото , това значи със закриването на дпс разбира се.Но това ще стане с помоща на всички Българи на изборите.
122
3
 
0
 
! Отговори
:=) преди 7 години
Византия никого не е християнизирала, защото тези земи не са под нейн контрол.. първите свещеници, които идват у нас за да разпространят християнството официално са от Рим
121
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не мога да разбера тези хора защо се имат за турци. Те са си чисти българи, но с други имена. Историята помни как са потурчвани българите някога и тези които са тук са точно такива. Който е бил турчин си е заминал в Турция, а българите са си останали в България.
120
3
 
12
 
! Отговори
1 преди 7 години
Аз пък напомням за 500 години геноцид спрямо българите на собствената им територия!