На първо четене: Орязаха парите и отпуските на новите в МВР

Поправките в Закона за МВР подкрепиха ГЕРБ, ПФ, БДЦ и част от РБ
38
На първо четене: Орязаха парите и отпуските на новите в МВР
Снимка: Архив БТА

Намаляване на обезщетението при напускане системата на МВР от 20 на 12 заплати за постъпилите след приемането на закона служители и намаляване на размера на платения годишен отпуск от 30 на 25 дни. Това предвижда промените в Закона за МВР, който парламентът прие на първо четене.

Още по темата

Именно тези изменения в закона станаха причина за няколко протеста на полицаите, организирани от синдикатите в системата.

Поправките днес бяха подкрепени от ГЕРБ, ПФ, БДЦ и част от депутатите от РБ. БСП и АБВ бяха категорично против, а от ДПС и "Атака" гласуваха "против" и "въздържал се".

Новите разпоредби ще важат само за новоназначените служители в МВР.

Според разчетите на МВР шефът Румяна Бъчварова се очакват близо 65 милиона лева икономии за МВР, които ще бъдат похарчени за модернизиране на оборудването и за назначаване на нови служители.

Основно място в поправките заемат разпоредбите, уреждащи промяна на статута на държавните служители, заемащи т.нар. "административни длъжности". Към настоящия момент те са държавни служители по Закона за МВР, а с редакцията на закона те стават такива по Закона за държавния служител. По този начин няма да получават привилегии, които имат служителите по Закона за МВР - като броя на заплатите, които се дават като обезщетение при напускане на системата; размера на платен годишен отпуск и други.

Според червения депутат Красимир Янков обаче този подход не е правилен, защото няма ясен критерий кои са т.нар. "чантаджии" и кои не.

"Как тогава ще имаме образовани хора в системата, някои трябва да обработи постъпилата оперативна информация, а излиза, че IT специалистите са чантаджии, но не може да се прави сравнение със заплатите им в частния сектор", мотивира се той.

"Сбъркана е философията на това, което предлагате. За да има ефективна полиция, трябва да има ефективност в районните управления", обърна се към Бъчварова социалистът.

Светослав Белемезов от АБВ беше още по-краен в критиките си. Според него поправките в закона са вредни, защото задълбочават гражданското недоверие към системата на МВР, разделят обществото и всяват тревожност, стрес и напрежение сред професионалния състав на МВР.

Той добави, че през миналата година са напуснали много повече полицаи в сравнение с предишни заради несигурността, която се създаде след идеята за промени в системата.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов също смята, че не трябва да се създава напрежение в системата, защото в момента полицаите имат съмнение, че орязването на социалните придобивки за новоназначените след време може да застигне и тях.

С промените в закона се преобразува Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в агенция.

Правителството, което е вносител на промените, аргументира тази промяна с цел постигане на максимална децентрализация и самостоятелност при осъществяване на функциите на пожарната.

Промените предвиждат и създаването на друга изпълнителна агенция – "Управление на собствеността и социалната дейност", която ще ръководи провеждането на обществени поръчки.

Отпадат и задълженията на МВР да охранява безплатно някои институции и държавни структури. Вместо това тази дейност ще се заплаща на МВР по сключени договори за охрана.

Сред промените са и въвеждане на централна комисия, която да преценява дали да допуска даренията за ведомството, за да се осигури прозрачността им.

С редакцията на закона се извежда издаването на документи за самоличност и регистрацията на автомобили в отделно държавно предприятие, в което трябва да бъдат прехвърлени около 1 400 служители. Предвижда се финансирането на дейността му да се осъществява основно от събиране на такси за извършваните услуги.

Сред останалите реформи влизат въвеждане на административни ръководители в главните и областните дирекции, за които няма да бъдат използвани нови щатни бройки, а ще се пренасочат вече назначени в системата служители. Както и възможност за делегиране на правомощия от министъра на ръководни длъжностни лица и главния секретар на МВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЛЕД ВСИЧКИ НАПЪНИ ДА ПОРЕЖАТ ПОЛИЦАИТЕ КОЙ МЛАД ЧОВЕК ЩЕ ПОГЛЕДНЕ НА ТАМ, СЛЕД КАТО МОЖЕ ДА СИ КУПИ БИЛЕТ ЗА СЕМЕЙСТВОТО И ЗАЕДНО С МИГРАНТИТЕ ДА СИ ПОТЪРСИ ПО ДОБРА РЕАЛИЗАЦИЯ В ЕВРОПА- НА 1 ЮНИ ПАДНАХА ОГРАНИЧЕНИЯТА ЗА БЪЛГАРИ И РУМЪНЦИ В АВСТРИЯ, НАЧИНАЕЩ УЧИТЕЛ 2005 ЕВРО, МЕТАЧ, ЧИСТАЧ, МИЯЧ- 1500 ЕВРО, ГРУПИ В ДЕТ.ГРАДИНА КЪДЕТО СЕ ИЗУЧАВА ЕЗИКА, КЛАСОВЕ С АКТИВНО ИЗУЧАВАНЕ НА ЕЗИКА- ТУК 600/700 ЛЕВА И НАПРЕЖЕНИЕ, СТРЕС И ВСЕКИ МОЖЕ ДА ГО ГЪРМИ, А ТОЙ ТРЯБВА ДА МЪЛЧИ И ТЪРПИ ЗА ЖЪЛТИ СТОТИН
29
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ВРЕМЕ БЕШЕ
28
0
 
4
 
! Отговори
разочарован преди 7 години
Що бяха тези напъни на синдикатите след като каквото реши Бъчварова и го стори.П одхода не е правилен и този ЗИДЗМВР ще се окаже най идеотския който досега е приеман.Кви три годишен гратисен период за тези назначени по досегашния закон.Еднакви отговорности различно заплащане.Или незабавно влизане в сила след приемане на второ четене след публикуване в ДВ.И без уговорки в противен случай след 27 год. ще се почувства.
27
0
 
4
 
! Отговори
куката преди 7 години
Еваалла, пак идете да ги пазите!
26
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всеки, на който му се е наложило да търси помощ от полицията, мрази полицията. Факт.
25
0
 
10
 
! Отговори
ГНЕВЕН ВЪПРОС преди 7 години
А, ЗАЩО САМО НА ТЯХ НАМАЛЯВАТ ОТПУСКИТЕ ???КОГА ОТПУСКИТЕ НА ДЕПУТАТИТЕ ЩЕ СТАНАТ ПО 20 ДНИ КАКТО СА НА ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ (ако Шефа реши да ти я даде) ???
24
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Правилно, не заслужават пари. Който не работи, не трябва да яде.
23
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЩЕ ИМА ДА ЧЕТЕМ"ХАНКО БРАТ"- УМНИТЕ И МОЖЕЩИТЕ НЯМА ИЗОБЩО ДА ЗАПОЧВАТ- ОТ 1 ЮНИ ПАДНА ОГРАНИЧЕНИЕТО И В АВСТРИЯ НА ТРУДОВИЯ ПАЗАР ЗА БЪЛГАРИ И РУМЪНЦИ- ТУК В ПОЛИЦИЯТА 500 ЛЕВА, ТАМ МИЯЧ НА ЧИНИИ 1400 ЕВО, НАЧИНАЕЩ УЧИТЕЛ 2005 ЕВРО. КОЙ ЩЕ ОТИДЕ ДА КАНДИДАТСТВА В АМВР- ЗНАЕ СЕ ЧЕ Е ТРУДНО И ДАВА НАЙ ДОБРОТО ОБУЧЕНИЕ ПО НАКАЗАТЕЛНО ПРАВО- Е И СЛЕД КАТО СИ УЧИЛ И ОЩЕ 5/7 ГОДИНИ ПАРАЛЕЛНО ПРАВО ЩЕ ПОЧНЕШ В ПОЛИЦИЯТА- ДА БЕ ДА- ПОЛИЦИЯТА НАПРАВИ НАЙ СПЪНАТИЯ ХОД.
22
2
 
12
 
! Отговори
реалист преди 7 години
Лицемерие то им край няма на тези политици. Кога ще намалите нещо и при вас? Я отпуска, я заплати, броя си? Кога? Ако намаляването води до ефективност, намалете тези неща и при вас. Дайте пример. Бъдете съпричастни. Голяма метла трябва да мине първо през вас.
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези долни наблюдатели и статистици ЗА КАКВО АДЖЕБА ИМ ПЛАЩАТ ИЗОБЩО;;;;;;;;;
20
7
 
7
 
! Отговори
Муфтари преди 7 години
Полицаите отдавна си "компенсират" - проверете личните им автомобили имат ли винетки ! Всички го знаят и виждат наоколо! И началниците им...
19
10
 
5
 
! Отговори
аз преди 7 години
време беше ,и е малко това , не може навсякъде реформи дори на инвалидите орязаха пенсиите а пък тия да са недосегаеми
18
12
 
7
 
! Отговори
Блядко преди 7 години
До Туй ще е краят!Полицията разпускат армията също этническо напрежение върви се към Гражданска война...Другарю, бъди по-внимателен в троленето!Първата буква в думата етническо те издаде кой си и какво правиш.Другаря Путин за това ли ти плаща, да си толкова нехаен в работата си?
17
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре че има и такива форуми та всякакви бивши и настоящи елементи с криминални досиета ,както и всякакви лузъри,комплексари и асоциални елементи да имат възможност да си изливат безнаказано хейта и злобата
16
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И без това тези непрокопсаници въртят само далавери. Направо разтуряй пълчищата корумпирани пиявици.
15
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен18да не искаш и памперса да ти сменят *** ти стани полицай пък после работи и ти без пари за да даваш пример как това е постижимо
14
3
 
13
 
! Отговори
Туй ще е краят! преди 7 години
Полицията разпускат армията също этническо напрежение върви се към Гражданска война...
13
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че те каква работа вършат, защо изобщо им дават пари?
12
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В България никога няма полицай когато имаш нужда. От къде ги намериха тези статисти за протести?
11
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За сравнение. Полицията в Румъния се вижда навсякъде. Там полицая взема два пъти по-голяма заплата от българския и се пенсионира с 80% пенсия от последната заплата, а не като у нас с 36%. Пенсията му се осъврменява по германския модел. Имам познати сержанти в Румъния с 1800 лв. пенсии. У нас шеф на ОД на МВР не взема толкова. Тук наскоро един човек работил 35г. само първа категория, пенсиониран на голям пост и 60г. възраст държавата му определи пенсия 1650лв. и му дава тавана.