Новият парламент: Асансьор за президента и купол от стъкло...

НС обяви обществена поръчка за преместването
6 юни 2016 19:30,
42
Новият парламент: Асансьор за президента и купол от стъкло...
Снимка: архив Dnes.bg

Парламентът започва мащабно строителство на нова пленарна зала. Тя ще бъде изградена в сградата на бившия партиен дом на пл. "Княз Александър I". В нея шефовете на Народното събрание, премиерът, президентът, патриархът и други важни персони ще стигат с асансьор до президиума, ложите си или до местата за гости.

Това става ясно от обявена от парламента обществена поръчка. Прогнозната стойност на строителството е 19,5 млн. лв. без ДДС.

От документите става ясно, че новата зала на депутатите ще е амфитеатрална, а под нея ще има друга – за пресконференция, заседания и други мероприятия.

Още по темата
Над залата пък ще има купол от стъкло, така че светлината в нея ще бъде естествена. Сегашният покрив от стоманобетон ще бъде демонтиран и на негово място ще бъде сложена нова лека конструкция от стоманобетон, затворена със стъклопакети.

До залата ще има осигурен специален достъп за хората с увреждания, в нея ще има скоростни асансьори, подът ще е от стоманени профили.

Проектът предвижда журналистите да са отделени от общото пространство със стъклени прегради. Те няма да имат физически достъп до пленарната зала както и досега.

За по-доброто функциониране на новата сграда на парламента в двора ще бъде изградена допълнителна постройка, става ясно още от документите. Тя ще включва четири скоростни асансьора, инсталационни шахти и нови стълбища.

Решението на сегашния парламент да премести заседанията на депутатите от сградата до храм-паметника “Св. Александър Невски“ в тази на бившия партиен дом не е първото. Опити за това бяха правени още докато председател на Народното събрание бе покойният вече Йордан Соколов.

Инициативата след него поеха Огнян Герджиков по времето на НДСВ и Георги Пирински по времето на Тройната коалция. При първото управление на ГЕРБ Цецка Цачева замрази проектите, а наследникът й Михаил Миков се отказа да местни парламента и дари предвидените за това 10 млн. лв. на деца и пенсионери.

Преди месец кабинетът реши да рестартира проекта като включи средства за строежа в общата сметка за материалното обезпечаване на председателството на ЕС, което България ще поеме през втората половина на 2018 г. Според разписания бюджет са заложени над 25 млн. лв. за преустройство на зала "Св. София" в бившия Партиен дом.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е само това. Там няма да има място за протестиращи пред сградата. И по-лесно ще се изнизват народните избраници от разните му там входчета при евентуална блокада.
13
0
 
23
 
! Отговори
9 преди 7 години
Е, не се притеснявайте за празните столове. То и 240 депутата да седят на тях, те столовете са си празни. Но ще настанят и още купища ЕКСПЕРТИ, т.е. хора без образование и специалност, но доверени ***...
12
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Под претекст предстоящото председателство на ЕС да ви е честита още една обществена поръчка,още само няколко си милиончета в нечий джоб.Ах,забравих,то това е част от стратегията"Строим,строим,нова България".....за тези,новите кадри,дето ще си ги търсим из чужбина мнооого скоро,докато" екземпляра българин" е на изчезване.
11
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Както са казали умните хора НА ГОЛ ТУМБАК ЧИФТЕ ПИЩОВИ!!!!! Мам ви селенжърска дева!!
10
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И какво и е на старата сграда, че да се местят в нова?
9
2
 
9
 
! Отговори
681 преди 7 години
Досущ същото като в шоуто на слави...Т.е. да очакваме и славчо да го видим в ново шоу.
8
0
 
20
 
! Отговори
bai Ivan преди 7 години
Има кой да плаща така че...
7
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не трябва да се бърза с този ремонт - нека видим резултатите от референдума. Може българинът дапредпочете да го представят по-малко избраници.
6
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аха, като си направят парник, мислят, че законите сами ке никнат и няма да им се налага изобщо да пипат работа.
5
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да се надяваме, че българите няма да отидат за гъби , вместо на референдум, и след есента ще им трябват двойно по-малки зали, куполи и асансьори :))
4
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един ден в България ще останат само депутатите.
3
0
 
40
 
! Отговори
ined преди 7 години
Тея нали щяхме да ги съкращаваме на 120 , къде са се засилили да харчат десетки милиони за покриви и асансьори?
2
0
 
42
 
! Отговори
помак преди 7 години
Боже опази!Тия "хора"срам нямат ли...
1
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГРОБ продължава да краде и със ГАЗА си. Значи Миков подарил на нуждаещи се деца предвидените 10 милиона, а сега герб са предвидили вместо 10 да похарчат 25 милиона.