Плевнелиев: Българите започват да се връщат

Никога не сме били по-свободни да пътуваме, живеем и работим!
8 юни 2016 18:00,
297
Плевнелиев: Българите започват да се връщат
Росен Плевнелиев и Марти Шулц. Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев омаловажи твърденията, че български имигранти заливат Великобритания. Темата за миграцията е в центъра на дебатите преди насрочения за 23 юни референдум за европейското членство на Великобритания.

Запитан в Европейския парламент в Страсбург дали може да даде гаранции, че българите няма да продължат да се стичат към Острова, Плевнелиев каза, че в момента в Обединеното кралство има 45 000 българи, което е много по-малко от общностите ни в Испания (300 хил.), Гърция и Германия (по 200 хил.) и САЩ -450 хил.

Плевнелиев припомни напразно чакащите на летището в Лондон български и румънски имигранти след падането на ограниченията за работа в началото на 2014 г.
„В Германия безработните българи са по-малко от безработните германци и в определен смисъл са по-добре интегрирани в Германия от германците“, заяви президент.

Според него в последните години има тенденция на връщане на българите в родината заради откриването на високоплатени работни места от големи чужди компании, модернизацията на страната и растежа на икономиката.

Президентът смята, че големият брой на българи, работещи и живеещи в чужбина, е „временно положение“, което ще се промени. „Ние не спим, а се модернизираме и подобряваме и хората започват да се връщат, защото държавата отваря нови хоризонти пред тях“, убеден е президентът.

„Горд съм, че като член на ЕС моята нация никога не е била по-свободна. Българите са свободни и могат да пътуват по света, да живеят, да работят и да учат“, каза Плевнелиев, добавяйки, че работи за връщането на емигрантите.

Европейската миграция е ключов аргумент на привържениците на излизането на Великобритания от ЕС. Според тях от 2000 г. насам 5 млн. европейци, основно от Централна и Източна Европа са се преселили във Великобритания. Само през миналата година около 150 000 европейци са се установили на Острова – предимно българи и румънци. В същото време само 1,3 млн. британски граждани живеят в Европа. Противниците на членството смятат, че ако Лондон излезе от ЕС, той ще може да си върне контрола на границите и така ще запази повече работни места за британците и ще намали разходите на социалната си система.

Росен Плевнелиев изрази увереност, че британските граждани ще гласуват за оставането на Великобритания в ЕС. Той обясни, че обратното би било в противоречие с историческите традиции на страната, която чрез интеграция и свободна търговия е създала най-голямата империя в човешката история.

„Великобритания не може да бъде замък на остров, който се изолира. Единственият начин да води е да използва Европейския съюз като платформа“, като платформа.

Шефът на Европейския парламент Мартин Шулц, заяви че ако британците гласуват за излизане, лидерите им трябва незабавно да започнат преговори за напускането на Съюза. Британските евродепутати обаче щели да са свободни да изберат дали да останат до края на мандата през 2019 г., тъй като макар да са избрани от Великобритания, представляват в Европейския парламент всички европейски граждани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


297
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Горд съм, че като член на ЕС моята нация никога не е била по-свободна. Българите са свободни и могат да пътуват по света, да живеят, да работят и да учат"А в собствената си държава свободни ли са да работят и да учат? Ти изобщо вярваш ли си като баламосваш обществото как българските емигранти се били връщали в България?
18
0
 
27
 
! Отговори
чудно преди 7 години
До Анонимен 12Добре де като чета болшинството Българи са против този президент,тогава кой е гласувал за него!?как е станал президент?нали вия сте го избрали?или не?
17
2
 
27
 
! Отговори
Гешев преди 7 години
Тоя май не си е пил хапчетата за ясновидство!Кой се връца бе, Плевньо?Я ходи и погледай на Терминал 2!!!!!!!!!!Хората заминават и никога няма да се върнат да слугува на "елита" тук!!!!!!!!!група кан Телериг
16
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интерестното е че г-н Плевнелив е почнал да работи за врьщането на Бьлгарските емигранти!То не е ли кьсно вече г-н Президент?
15
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
nikoi ne se vrashta !!!
14
1
 
31
 
! Отговори
Луцифер преди 7 години
Защо бе г-н Президент , защо лъжете ? Къде ги видяхте тия връщащите се. Защо падате на нивото на измамниците?
13
0
 
26
 
! Отговори
Заро преди 7 години
Връщат се до "мръсните" гръцки плажове предимно през летните месеци. Паралелна вселена съществува, Плевнелиев е живото доказателство.
12
0
 
31
 
! Отговори
истина преди 7 години
Не е луд той,има милиони и много имоти и трябва да ги пази да сте чули някой да пита от къде са и как ги е придобил!?лижеш ли зад.ника на САЩ няма въпроси.....
11
27
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Presidenta pokasa kak se raboti sa Bulgariya.
10
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя е луд!!!
9
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това че са свободни да пътуват не значи, че ще се върнат, Плевенлиев. Освен че са свободни хората гледат и условията на живот.
8
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Според него в последните години има тенденция на връщане на българите в родината заради откриването на високоплатени работни места от големи чужди компании, модернизацията на страната и растежа на икономиката."Имам чувството, че с този живеем в две различни държави. Слагайте му ризата с дългите ръкави зад гърба и свикайте предсрочни президентски избори, кажете на всички, че се е отказал да си изкара мандата по лични причини.
7
4
 
40
 
! Отговори
Хааахахаааа.... преди 7 години
Лъжец от класа.Алооо,Плевнелиев-и ромите се изнасят вече навън.Преди да говориш провери и помисли.Излагаш се!Президент,а лъжец.
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Da,da! S izkluchenie na nas 4-mata......
5
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредния луд с власт.
4
5
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този тотално е откачил и е като развързано куче на двор, след като разбра, че никой няма да го подкрепи за втори мандат.
3
5
 
41
 
! Отговори
Chelbir преди 7 години
Какво си пил, бе?!?!
2
3
 
37
 
! Отговори
gost преди 7 години
Леле ловеч се доопразни тоя връщат това кои век е
1
4
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вече почвам да мисля , че освен друго тоя *** е и изтрещял