НС реши: Теглим нов заем от 1,2 милиарда

Те са на принципа за активиране "при нужда"
104
НС реши: Теглим нов заем от 1,2 милиарда
Снимка: Булфото

Депутатите подкрепиха предложението на правителството да се изтегли нов заем от 1 милиард и 200 милиона лева. Те дадоха право Фондът за гарантиране на влоговете в банките да взема 600 млн. евро, като гарант ще е държавата.

Кредитите ще бъдат отпуснати от Европейската банка за възстановяване и развитие и от Световната банка. Те са на принципа за активиране "при нужда", което означава, че ако за Фонда не възникне необходимост да използва този ресурс, реално заемите няма да бъдат усвоени и върху тях няма да се плащат лихви. Кредитите от двете финансови институции са по 300 млн. евро.

В споразумението е предвидено сумите да бъдат усвоявани на три транша с минимален размер за всеки от по 100 милиона евро.

Против окончателното ратифициране на споразумението с двете банкови институции бяха от БСП, АБВ и ДПС, а от "Атака" се въздържаха. Единодушно зад него застанаха депутатите от ГЕРБ, ПФ, БДЦ, както и част от реформаторите.

Социалистите обвиниха кабинета, че тегли пореден заем, без финансова обосновка и има риск страната ни да потъне в дългова спирала.

Според лидера на ДСБ, част от РБ, Радан Кънев излиза, че българският данъкоплатец финансира рисковете пред банките, без да има причина за това.

"Зад това решение стои или провал в бюджетната политика за тази година, или провал на Фонда по отношение на събирането на задълженията към КТБ, или непосредствена заплаха Фондът да покрива бъдещ риск пред някоя банка. Едно нещо обаче е сигурно – налице е провал на мнозинството", скочи той.

Финансовият министър Владислав Горанов обаче беше категоричен, че е абсурдно да се говори, че се поема нов държавен дълг. "Това е спекулация независимо, че е популярна теза на БСП, които имат нужда от стратегическо укрепване и за това си правят и селфита на странни места", обвини пък той от своя страна социалистите.

Горанов уточни, че ако се наложи да се ползват парите от този заем, то те ще бъдат връщани от търговските банки, а "отказът да се подкрепи това решение е липса на отговорност за финансовата стабилност на страната и безотговорно отношение към българския данъкоплатец".

Според него рисковете за държавата от това споразумение са пренебрежимо малки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
14
 
! Отговори
Алекс преди 7 години
А стиига с тия заеми бе... Гърците цъфнаха и вързаха като живяха на кредит та взимаме светъл пример ли? Свърши се с краденето в българия и почнаха на европейско ниво. После защо се евакуират хората...
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе, нали по закон този фонд го финансират банките?
23
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой ще ми каже ли къде отиват всичките тези изтеглени милиарди, които досега се доказа, че не е заради съживяването на съсипаната ни икономика
22
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей куко , кой ще ги връща бе???? Ей наглец , оставка!
21
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а бе това НС нали представлява народа? Попита ли НС народа дали иска да се теглят такива огромни суми и кой ще ги връща?
20
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От излишъците ли теглим, или някакви други, за да има винаги излишък. Излишък, излишък, колко да е излишък.
19
0
 
27
 
! Отговори
Площад на Съгласието преди 7 години
Отсечете им тиквите!
18
0
 
21
 
! Отговори
До Борисов преди 7 години
Борисов , така е като нямаш визия за управление и икономика! И как ще я караш така , всеки месец заем ли? В един момент ще фалираме!
17
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тихо, тихо, да не вземем да събудим народа.
16
0
 
24
 
! Отговори
Бравввввввооооооо! преди 7 години
ГЕРБ ще направи от България втора Гърция. Има един проблем. Ние нямаме лобитата на гърците и тяхната икономика и туризъм. Още след 2 години ще сме фалирали и ще мучим както мучахме при комсомолеца Виденов.
15
3
 
29
 
! Отговори
Тиквеник преди 7 години
Мдааааа, Орешарски е много лош , нали! Изтегли един милиард! Ех тоя Орешарски!
14
0
 
34
 
! Отговори
Боко пак излъга! преди 7 години
Нали имаше евросредства, данъци, контрабандата разбита... защо всеки месец теглим по 1-2 милиарда? Аз когато имам пари, не ходя да тегля кредите, а вие?
13
1
 
24
 
! Отговори
Оставка преди 7 години
Ай честито! Борисов бе издържа , явно за "стабилноста" всеки месец ще теглим заеми!Децата ни поробва тоя *** и луд!
12
1
 
22
 
! Отговори
Овцете преди 7 години
Да се теглят заеми е лесно, връщането им е трудно. Но на нас не ни пука, нали народът ще ги връща парите. Пък и щом си мълчат като овчици, значи всичко е наред.
11
2
 
35
 
! Отговори
#нямадаплащам преди 7 години
Живея в чужбина, заеми не съм теглил, борчове нямам, данъци в България не плащам. Моля най-учтиво правителството да не разчитат по никакъв начин на мен за изплащането на какъвто и да било държавен дълг.
10
1
 
20
 
! Отговори
Бай Миле преди 7 години
...опитвате се да съботирате исканията на народа да станете 120 п р а с е т а!!! Как не вие е срам бе? Кчакво си мислите, че като доброволно не пускате кокала, народа няма да ви го отреже с брадви ли??????!
9
1
 
31
 
! Отговори
Наглеци без граница преди 7 години
E, нееее, тези вече се оляха. Безгранична наглост.Да живее ГЕРБ! Да живее ГЕРБ! На следващите избори пак ще гласувам за вас, защото съм си ***.
8
1
 
41
 
! Отговори
Бай Миле преди 7 години
Нали имате преизпълнение на бюджета, защо ще теглите тогава толкова много пари??? Истината, е че нямате никакво преизпълнение а именно обратното неизпълнение на приходната част към бюджета, за което са отговорни ръководствата на двете приходни агенции!!! Отделно с ваще своеволия в парламента и МС вече много прекалихте с безобразията и е време ВСИЧКИ да си ходите, както и модела на управление тотално да се смени, в противен случай да си чакаме гибелта в най-близко време...
7
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе кога похарчихме предишните заеми? Тия ще ни излезнат златни- Герб де. Смело по стъпките на гърците, право в пропастта!
6
0
 
48
 
! Отговори
данъкоплатец преди 7 години
След ГЕРБ и потоп. Гарантирано от ГЕРБ !