Орешарски: Вървим по пътя на Гърция!

Дългът ни се трупа по-бързо от растежа на икономиката ни
11 юни 2016 11:11, Петя Славова
152
Орешарски: Вървим по пътя на Гърция!
Снимка: архив, Булфото

„Вървим по пътя на Гърция. Дългът на България се натрупва много по-бързо отколкото расте икономиката. И ако тенденцията се запази, това застрашава финансовия суверенитет на страната и попадането й в зависимист от кредиторите. Това заяви бивишият премиер Пламен Орешарски пред Нова тв.

"Това вече сме наблюдавали в страни от южната периферия, в това число Гърция, както и в България в края на 80-те и в края на 90-те години”, заяви още той.

Орешарски коментира и поста си от 10 юни във Facebook, където написа, че кабинетът Борисов е подготвил фалита на КТБ. Според него той се е позовал на доклада на „Алекс партнърс” .

По думите му банката се е разраснала в периода 2009 и всички важни спорни транзакции са се вършили в този период.  "Не знам дали е имало сценарий да бъде съборена КТБ”, заяви Орешарски и припомни, че първите сигнали за нередности дошли от кръга „Капитал”. Една банка без здрав портфейл, е обречена”, категоричен бе той и допълни „Една банка без здрав портфейл, е обречена”.

Орешарски обясни, че през 2009 г. банката е била с 2 милиарда, а през 2013 г. сумата е нараснала до 7 милиарда.  "Това е необясним растеж по време на криза", каза той и попита:„Защо тази банка се разрасна толкова бързо?”, Бившият премиер на страната допълни, че за доклада на одиторите сме дали много пари, а сега не харесваме анализа им.

Той коментира и случващото се след фалита на КТБ „Фондът, след като изплати парите на граждането остана декапитализиран. И очевидно сега има нужда от средства. Бих посъветвал да се съберат вноски от банките, за да се попълни този фонд. Това ще ни даде сигурност при възникване на други подобри финансови кризи”, заяви още Орешарски.

Относно предложението за назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, Пламен Орешарски заяви: „Аз бях експертен министър-председател. А това беше политическо решение. Съжалявам, че мандатът беше кратък, за да се развият стъпките, които положихме за реформи. По време на моя мандат започна изграждането на ограда на ключови места по границата”.

 Той намери и решение на настоящата ситуация: спиране на нови кредити и ускоряване на икономическия растеж.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Орешарски е прав, 2009 г държавния дълг беше 12 млрд, сега е 30 млрд, релано Борисов няма един бюджет без дефицит
14
2
 
9
 
! Отговори
И Кво? преди 7 години
Това е неизбежно,така работи системата!Сащ имат 15 трилиона дълг,Япония имат дълг 4 пъти по голям от БВП,дълга на Англия е 90% от БВП....Особеностите на хубавия капитализъм...
13
1
 
24
 
! Отговори
CC преди 7 години
До 11. Че то беше ясно че ще ревем от Боко. Само фанатизираните му избиратели не го разбраха това и като допълним купения вот към тях той спечели. Лошото е че го отнасяме и такива, които не сме гласували за Боко. Ей сега пак му гласувайте за президент.
12
9
 
4
 
! Отговори
akut преди 7 години
обикновенни блянове за власт отново. бсп + дпс = вечна любов
11
1
 
5
 
! Отговори
ГРЪБ преди 7 години
Ха-ха! Каквото и да казва! Нашата партия си върза кошничката! Когато истината цапне *** по главата! Ние вече ще сме далеч...
10
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А бе какво му давате думата на този и му вярвате? Когато каже истината кой му предложи Пеевски за шеф на ДАНС, тогава може и да го слушаме.
9
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ореха да каже колко му плати Пеевски за да го предложи за шеф *** ДАНС
8
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За съжаление може и да се окаже прав. По негово време се изтегли 1 млрд ли колко беше там и голям проблем направиха, а сега им изтървах края колко взеха.
7
3
 
12
 
! Отговори
азз преди 7 години
Де да вървяхме по техния път, ама не вървиме на никъде...
6
12
 
8
 
! Отговори
Хризантема преди 7 години
До Слънчеви градини с алени макове. Ха-ха-ха, Олигошарски бил интелигентен - кукла на конци, мижитурка, некадърник, който беше маша в ръцете на турско-комунистическата мафия.
5
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** ние щото сега сме по-добре от тях ли бре, орех пр.ост? Баба ми горката с 40 годишен трудов стаж взима 200 лева пенсия, гъркинята с без стаж взима 400 евро минимална пенсия, олиго.френ! Средната заплата в Гърция е 800 евро, у нас 400 евро.
4
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Орешарски ако не беше фалирал КТБ, сега нямаше да има нужда от заем
3
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
пишман-експерта Орешарски изпълзя отнякъде и се изказа "експертно"
2
3
 
21
 
! Отговори
Слънчеви градини преди 7 години
Орешарски е интелигентен и умен мъж, много жалко че няма матор ял които да мисли логично, а за Ктб и борисов е абсолютно прав
1
3
 
11
 
! Отговори
yyy преди 7 години
Obrazowan politik e Oreha , nz zashto go swaliha ot wlast I slojiha toya gniloch Borisov