България може да участва в сухопътна бригада на НАТО в Румъния

Ненчев готов да прати 400 души за обученията
43
България може да участва в сухопътна бригада на НАТО в Румъния
Снимка: БТА, архив

НАТО възнамерява да разположи многонационална бригада в Румъния заедно с батальоните на Алианса в балтийските държави и Полша, заяви на срещата на организацията в Брюксел генералният секретар Йенс Столтенберг.

Още по темата

Окончателното решение за това трябва да бъде прието на форума във Варшава в началото на юли. Столтенберг подчерта, че НАТО не търси конфронтация с Русия и целта е изграждането на по-конструктивни отношения, поради което ще бъдат оставени отворени каналите за политически диалог с Москва.

България би могла да участва с около 400 души в обучения във връзка с инициативата за многонационална бригада в рамките на НАТО с рамкова държава Румъния, съобщи военният министър Николай Ненчев, цитиран от БТА.

Той се срещна днес с румънския си колега в рамките на започналата в Брюксел среща на министрите на отбраната от НАТО.

"Обсъждаме този въпрос към момента. Евентуално ние бихме могли да участваме с приблизително около 400 човека в обучения и общи тренировки на ротационен принцип", посочи Ненчев.

Към момента не е постъпило искане за участие на България с въоръжени сили в планираните четири батальона на НАТО за балтийските страни и Полша.

Батальоните ще бъдат около 4000 човека, ако това се приеме, и ще бъде утвърдено на Срещата на върха във Варшава, посочи Ненчев.

В отговор на въпрос министърът каза, че заедно с румънския му колега са се убедили, че е необходимо по-осезаемо присъствие на НАТО в региона на Черно море.

Имаме обща концепция и вероятно ще поставим съвместно този въпрос на Срещата на върха във Варшава, каза Николай Ненчев.

Той поясни, че с румънската страна работят по единна позиция по този въпрос.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Имахме най добрата и независима армия на балканите. Сега нищо нямаме, но имаме национален предател президент.
29
0
 
2
 
! Отговори
цезар преди 7 години
НАТО- най агресивната военна организация в света. Жалко че и България е там.
28
0
 
4
 
! Отговори
ПВО ефр. от запаса преди 7 години
1. Направиха команден център в София - не бил срещу Русия.2. Дадоха 4 бази в БГ на американците - тия бази не били срещу Русия.3. Докараха в тях американски танкове - и те не били срещу Русия.4. Сега ще пратят 400 БГ-военни да се обучават да не бъдат срещу Русия! 5. Очакваме като ни думнат руснаците с 3-4 ракети, ГЕРБ-овата пропаганда да ни убеди, че тези ракети не са били срещу нас! А както е тръгнало, ракетите ще долетят - гарантирано от ГЕРБ!!!
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 11Да, остава си руски, защото винаги е бил руски. Както и Одеса, Николаев, Херсон, Харков, Днепропретровск, Луганск и т.н. А ти си оставаш краварска ***, а кравите правят едни огромни..., ще те затрупат, но там ти е мястото.
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 22С какво ще мачка "каскети"? С присадената лимба косица ли? Смях в залата. А вземи та купи на баща си една жокейка (американски каскет) че от тоя дето го носи като член на БКП от 45-година вече тече мас и падат въшkи.
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ШопХа, ха, дървен сувенир от три букви - войник, ха, ха, ще го удари на просия, на просия, на просия, леле, не искам в Сибир, не искам да ми опадне носът от студ, ама ония нямат жал към ***ѝя и ще му драснат клечка кибрит да го стоплят.
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е, цар Борис III не прати български войски срещу Русия, ама кяр Ненчев ще прати...
23
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво очаквахте руски мeкepeта? НАТО да поднесе на тепсиясседите на Русия и да се само разпусне ли? Колкото и да истерясвате занапред ще бъде така. И в България ще има. Да не би на Жужи да му мине през акъла да подкрепи русофилски метеж.
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Толкова пъти повтарят, че не е насочено срещу Русия, та чак почвам да се притеснявам...
21
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цяла ВСВ Хитлер не можа да склони България и българите да изпратят собствен корпус на Източният фронт!!Е,СЕГА УСПЯХА!!Рано или късно с тази политика ОТНОВО ще се о-а-ка-ме!!!
20
0
 
10
 
! Отговори
Aнaдолските мaнaфи преди 7 години
с рязaни пaтлaци,тук ще бъдaт тиловaци,ще подпирaт те отзaд войскaтa,тa при врaжескa aтaкa,нa всеки сорос дa му се нaхaкa,тa дори при тежкa бойнa дрaмa,отстъпление дa нямa !
19
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ненчев иска България да бъде мишена на руски ядрени свърхточни ракети. България обаче няма подобно желание!
18
0
 
13
 
! Отговори
в бaтaльонa преди 7 години
брaдaти европейки ще стaвaт нaтовски гвaрдейки,криминaлни роми със охотa ще попълнят морскaтa пехотa,психично болни във екстaз ще формирaт нaтовски спецнaз,мaгистрaлни нaдничaрки ще бъдaт кaртечaрки,педофили и сaдисти- нaтовски тaнкисти,сaдомaзохисти - нaтовски aртилеристи.
17
0
 
11
 
! Отговори
хахахахаааа..... преди 7 години
В България има армия????????????
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 11И ти си неонацистка украйнска пoдлoга, успокой се!
15
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как ще им плащате?Както в Ирак и Афганистан или ще ги хранете с русенско варено
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ти виж утре да дигнете заплатите на военните с 200лв че от месец чакат
13
2
 
25
 
! Отговори
PD преди 7 години
А Българска армия няма. Има командни кадрови военни, които трябва да хранят семейства. И ги изпращат там, където на политическия елит му укажат, та да се правим на важни. Това не е Българска армия. Това е частна армия на политическия елит. С секретни клаузи, дори и срещу благото и ценностите на народа ни. НО ще дойде деня, когато скритото ще стане явно. И ще се раздаде, на всекимо според заслугите. Било е и пак ще бъде. И това е реален закон, а не представяне на желаното за действителност.
12
3
 
19
 
! Отговори
прокто лог преди 7 години
България готова да прати 400 войници-камикадзета в Румъния.
11
6
 
19
 
! Отговори
РОССИЯ преди 7 години
берегите свои границ на юг с Турция а не против Россия.а то мы больше помагат вам не будем вы предатели