Реже ли ЕК пари? БСП и ГЕРБ си мерят документите...

Танева пристигна извънредно в НС, размаха платежни
15 юни 2016 13:21,
33
Реже ли ЕК пари? БСП и ГЕРБ си мерят документите...
Снимка: архив, Bulphoto

Скандалът между ГЕРБ и БСП за това предстои ли орязване на европейски пари за селското ни стопанство продължи с размяна на нова порции документи. 

Земеделският министър Десислава Танева пристигна извънредно в парламента, за да опровергае от трибуната твърденията на социалистите, че Брюксел ни предупреждава, че няма да ни признае извършени разходи. По-рано днес Драгомир Стойнев от БСП показа писмо от ЕК пред депутатите и обяви, че в него пише, че около един милиард евро за земеделие ще трябва да се платят от държавния бюджет, а не от Комисията, защото тя е открила нередности.

Още по темата
Танева също извади документи и ги размаха от трибуната. 

"Ето платежните от тази сутрин. С тях са разплатени поредните милиони по програмата", каза министърката. Тя обясни, че и вчера, когато БСП са съобщили, че програмата спира, е имало разплатени други 56 милиона лева. "Можеше ли да бъдат платени тези пари, ако програмата бе спряна", попита Танева. 

Тя коментира и писмото от ЕК и обвини социалистите, че правят изводи, които не кореспондират с реалността. 

Танева обясни, че писмото касае доклада на сертифициращия орган за миналата година и такъв са получили и Франция и Италия. Според Танева ЕК просто е обяснила, че има нужда от оща проверки, за да се убеди и да  вземе решението за разплащането. 

"В най-лошия вариант, дори ако след всички допълнителни исакния комисията не получи тази увереност, тя сама ще направи одит. Но тогава нито една от сумите няма да бъде изискуема, те са възстановени от комисията", обясни Танева. 

Соцдепутатката Светла Бъчварова обаче я опроверга и прогнозира, че санкциите скоро ще бъдат наложени и те ще бъдат на гърба на управляващите. 

Земеделският министър пък обвини БСП, че не се държи национално отговорно и поиска политиците да се обединят около българското земеделие. 

На финала Танева обясни, че оставя заместника си Васил Грудев да обясни на социалистите детайлите около европейските пари, защото тя бърза за среща с руския министър на земеделието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.