Заради Украйна: Акцент на ЕС и НАТО да е Черно море

Плевнелиев: "Незаконната окупация на Крим промени региона"
15 юни 2016 17:22,
371
Заради Украйна: Акцент на ЕС и НАТО да е Черно море
Снимка: архив Булфото

Президентът Росен Плевнелиев обяви, че незаконната окупация на Крим е променила изцяло средата за сигурност в Черноморския регион. Държавният глава призова да бъде поставен акцент в политиките на ЕС и НАТО именно в този район.

Плевнелиев каза това след среща с президента на Румъния Клаус Йоханис, който е на посещение у нас.

"Незаконната окупация на Крим промени изцяло и тотално баланса и средата за сигурност в Черноморския регион и ние трябва да бъде адекватни на новите реалности", каза българският държавен глава. Той обясни, че София и Букурещ са фактор на стабилност в района, но променената среда няма как да не ги притеснява.

Още по темата
"Кризата в Украйна налага да бъде поставен акцент върху черноморския региона при формулирането и реализирането на политиките на ЕС и НАТО", каза още Плевнелиев.

Той допълни, че Румъния и България приветстват европейските инициативи за гарантиране сигурността на съюзниците на САЩ в Европа.

"Считаме, че Черноморският регион е от изключително значение за евроатлантическата сигурност, като това значение нараства неимоверно вследствие действията на Русия в Украйна, но и на база на създадените замразени, но тлеещи изключително опасни конфликти в зоната на Черно море", заяви още Плевнелиев.

Президентът обяви и че България подкрепя създаването на щабна структура на НАТО в Румъния и дори ще изпрати свои 400 военни за подготовка и учение там.

След срещата с румънския президент българския държавен глава обяви, че за първи път в историята на туристическата индустрия на България през 2015 г. румънските туристи са първи в класацията ни.

Миналата година у нас са дошли почти 1 милион туристи от Румъния.

"Българските туристи в Румъния са над 330 000 души и бихме искали да окуражим нашите сънародници да преоткрият тази наша съседна държава", каза Плевнелиев.

След разговорите си с Йоханис той обяви, че Румъния вече е сред първите три най-важни външно-тъгровски партньори на България, заедно с Германия и Италия.

"За 2015 година цифрите са рекордни и ние достигаме 3,7 милиарда евро в двустранната търговия. Рекорден е и броят на компаниите, които работят в България – имаме над 1600 румънски компании. Обратно - в Румъния има над 1900 български компании, които работят успешно и ние се надяваме, че възможностите ще се увеличават", каза още Плевнелиев.

Той нарече Румъния партньор и приятел и припомни, че историята на двете страни ги свързва и сплотява. "Никога няма да забравим хилядите румънски войници, които загинаха за Освобождението на България по време на Руско-Турската война. Винаги ще бъдем благодарни, че Румъния даде подслон и подкрепа на редица български революционери и будители", каза българският президент .

Той обясни и че проектът за интерконектора България-Румъния е на финална права. Плевнелиев допълни, че изграждането на модерна инфраструктура и свързването на националните ни газопреносни и електрически мрежи е общ стратегически приоритет.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


371
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
PLEVELA E PUMAK A NE BEZRODNIK TOI SI ZASHITAVA NEGOVATA RASA I RELIGIA
184
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя до края на мандата си като нищо ще вземе да обяви и война на Русия ,след което ще прати Ненчев с 300 войника ,които пък бойковия комбайнер ще праща да подсилват фланга на НАТО- да освобождават Крим !!!!!!!!!!!
183
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прокуратурата да го разследва това нищожество, че с дрънкането си вкарва България в конфликтни ситуации в интерес на чужди държави. И да го съдят.
182
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въпрос!За кой стиска палци Плевнелиев в Руско-Турската война?подзказкаТурция е в НАТОРусия е агресор
181
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Плевнелиев, предател безроден, скоро ще бъдеш съден от народен съд ти и цялата мафия окупирала властта през последните 26 години и ще изгниете в Белене, вервай ми, негоднико.
180
29
 
4
 
! Отговори
СЛАВА НА НАТО И ЕС преди 7 години
ЦЕЛАТА ИЗТОЧНА ЕВРОПА , НЕ ИСКА РУСКА ДИКТАТУРА!ПУТИН ---ОТИВАЙ СИ В АЗИЯ!!
179
2
 
32
 
! Отговори
Ужасен преди 7 години
Боже, пази България! Този няма ли кой да го озапти?
178
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей тоа се не спира бе!Ша напрай некоа глупост.Психическото му състояние се влошава.Боже пази България.
177
2
 
21
 
! Отговори
матросчо преди 7 години
Предлагам, на тоя, повече да не обръщаме внимание, това е реклама за да го издигнат в ев..гей...кия, за него - чичовото и до тук, да ходи да смърди, барабар с целия си екип, където си иска, само, не, в православна България...
176
1
 
5
 
! Отговори
матросчо преди 7 години
Дайте, да не го корим, оная , социоложката го напътства - толкова й е акъло плитък ...
175
1
 
6
 
! Отговори
матросчо преди 7 години
Ей , туркофил, май едно четеш , а другото говориш - ердоган Е ИЗПРАТИЛ ПИСМО ДО ПУТИН, НО ОТГОВОР - е, па нема..., и не сменяй темата като сънуваш небивалици...
174
2
 
28
 
! Отговори
678 преди 7 години
дори и не му чета глупостите на Плевнелиев
173
1
 
18
 
! Отговори
АЙ преди 7 години
ОТ 1913г.ДО 1940г.ЮЖНА ДОБРУДЖА ЧИЯ Е БЕ ***...ЧЕТИ, ЧЕТИ ..КАКВО СА ПРАВИЛИ НА БЕЗЗАЩИТНОТО НАСЕЛЕНИЕ В ДОБРИЧ..
172
0
 
0
 
! Отговори
42 преди 7 години
до 219ПОНЕ НАПИШИ НЕЩО СМИСЛЕНО.
171
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ГУРБЕТЧИЯти си магаре турске
170
2
 
26
 
! Отговори
42 преди 7 години
РУСИЯ ПРОИЗВЕЖДА ВСИЧКО СВЪРЗАНО С КОСМИЧЕСКИТЕ ТЕХНОЛОГИИ, ОРЪЖИЕ И ОРЪЖЕЙНИ СИСТЕМИ, ТЕЖКО ПРОМИШЛЕНО ОБОРУДВАНЕ И МАШИНИ/ПОЛОВИНАТА ОТ МИНИТЕ ПО СВЕТА ДАЖЕ СА ПРОКОПАНИ С РУСКО ОБОРУДВАНЕ/, ЕДРОГАБАРИТНА ПРОМИШЛЕНА ЕЛЕКТРОНИКА, КОРАБИ, САМОЛЕТИ, ТЕЖКИ И ЛЕКИ АВТОМОБИЛИ, ЛОКОМОТИВИ И ВАГОНИ, ЗЕМЕДЕЛСКА ТЕХНИКА, ПЪТНОСТРОИТЕЛНИ МАШИНИ, ИМА СИ ВЕЧЕ СОЛИДНА ЛЕКА ПРОМИШЛЕНОСТ И АГРОБИЗНЕС, ВОДЕЩ ПРОИЗВОДИТЕЛ Е НА ЗЪРНО И ЗЪРНЕНИ КУЛТУРИ, НАПРЕДВА И ЖИВОТНОВЪДСТВОТО, А НИЕ КАКВО ПРОИЗВЕЖДАМЕ, ДРАГИ
169
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 209Мисля, че "Чичо Сам" троловете няма защо да набеждават всички, които искат обединение на Българо-Славяните и да ги обявяват за ***.Просто продажниците да си носят ибриците я на юг, я през океана, ама като са безполезни - ще им покажат среден пръст. Нищо, че са леворезбови.Я всички леворезбови да се обявят с по един "минус", с което да се докажат като антиприродни същества.
168
1
 
25
 
! Отговори
11 преди 7 години
Е нали имаше референдум за Крим. Питайте руснаците там дали искат да са в Украйна. Как ще е насилствено превзет?
167
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гнусно.
166
2
 
18
 
! Отговори
юбералес преди 7 години
Черно море става приоритет за ЕС не защото там е Крим (в който освен руснаци няма нищо интересно), а заради Грузия и Азербайджан. Каспийско море лежат нефтени и газови находища, заради които Европа водеше война с СССР през 1941г. Сега пътят вече не е през Сталинград а през Черно море. Но официалната версия е ''Крим и страшните руснаци''.