Заради Украйна: Акцент на ЕС и НАТО да е Черно море

Плевнелиев: "Незаконната окупация на Крим промени региона"
15 юни 2016 17:22,
371
Заради Украйна: Акцент на ЕС и НАТО да е Черно море
Снимка: архив Булфото

Президентът Росен Плевнелиев обяви, че незаконната окупация на Крим е променила изцяло средата за сигурност в Черноморския регион. Държавният глава призова да бъде поставен акцент в политиките на ЕС и НАТО именно в този район.

Плевнелиев каза това след среща с президента на Румъния Клаус Йоханис, който е на посещение у нас.

"Незаконната окупация на Крим промени изцяло и тотално баланса и средата за сигурност в Черноморския регион и ние трябва да бъде адекватни на новите реалности", каза българският държавен глава. Той обясни, че София и Букурещ са фактор на стабилност в района, но променената среда няма как да не ги притеснява.

Още по темата
"Кризата в Украйна налага да бъде поставен акцент върху черноморския региона при формулирането и реализирането на политиките на ЕС и НАТО", каза още Плевнелиев.

Той допълни, че Румъния и България приветстват европейските инициативи за гарантиране сигурността на съюзниците на САЩ в Европа.

"Считаме, че Черноморският регион е от изключително значение за евроатлантическата сигурност, като това значение нараства неимоверно вследствие действията на Русия в Украйна, но и на база на създадените замразени, но тлеещи изключително опасни конфликти в зоната на Черно море", заяви още Плевнелиев.

Президентът обяви и че България подкрепя създаването на щабна структура на НАТО в Румъния и дори ще изпрати свои 400 военни за подготовка и учение там.

След срещата с румънския президент българския държавен глава обяви, че за първи път в историята на туристическата индустрия на България през 2015 г. румънските туристи са първи в класацията ни.

Миналата година у нас са дошли почти 1 милион туристи от Румъния.

"Българските туристи в Румъния са над 330 000 души и бихме искали да окуражим нашите сънародници да преоткрият тази наша съседна държава", каза Плевнелиев.

След разговорите си с Йоханис той обяви, че Румъния вече е сред първите три най-важни външно-тъгровски партньори на България, заедно с Германия и Италия.

"За 2015 година цифрите са рекордни и ние достигаме 3,7 милиарда евро в двустранната търговия. Рекорден е и броят на компаниите, които работят в България – имаме над 1600 румънски компании. Обратно - в Румъния има над 1900 български компании, които работят успешно и ние се надяваме, че възможностите ще се увеличават", каза още Плевнелиев.

Той нарече Румъния партньор и приятел и припомни, че историята на двете страни ги свързва и сплотява. "Никога няма да забравим хилядите румънски войници, които загинаха за Освобождението на България по време на Руско-Турската война. Винаги ще бъдем благодарни, че Румъния даде подслон и подкрепа на редица български революционери и будители", каза българският президент .

Той обясни и че проектът за интерконектора България-Румъния е на финална права. Плевнелиев допълни, че изграждането на модерна инфраструктура и свързването на националните ни газопреносни и електрически мрежи е общ стратегически приоритет.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


371
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
1
 
20
 
! Отговори
gogo преди 7 години
Абе, тази мома няма ли да спре с идиотщините си? Какво иска още? Толкова резил бива, бива, ама защо за наша сметка.
164
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам дали румънците са съгласни да умрат за интересите на янките, но със сигурност българите - НЕ! И сигурно затова ни ликвидират ударно, като ни унищожиха насилствено икономиката и ни натикаха без да ни питат в НАТО и ЕС! и КРОЯТ ПЛАНОВЕ ЗА ПОДМЯНА НА НАСЕЛЕНИЕТО И ЗАСЕЛВАНЕ НА МЮСЮЛМАНИ "БЕЖАНЦИ"!! Искат земята без населението. А този уникален продукт на политинжинерство си въобразява, че е президент!!!!
163
1
 
15
 
! Отговори
патриот преди 7 години
Вижте двамата на снимката и ще видите кой е шматката. Този ще направи някоя трета световна без да иска.
162
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До "... пазния ***...." 206Разбирам те, че искаш твоите муслимани да се подвизават тук, ама бадева се надяваш.Предпочитам християни, вместо маймуняни.Ха сега годи да се упражняваш над майка си и съседите си в селото и махалата си.Или си по-възвишен - от Потурнаците?
161
1
 
21
 
! Отговори
оня от северозападо преди 7 години
Тоа пустиняк нема ли да престане да с.е.р.е. заман щом са срешне с некой чужденец..Се русията му е виновна , нали оправи наща *** та сега са бръка у международните ядове..Дроби ги едни манджи , който ще сръбаме дълго след като той нема да е президент...
160
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кои са тия двамата орунгели ?
159
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 192Има БЪЛГАРСКИ интереси. Не ми пробутвай руски .И за руски и за турски ще висите по стълбовете.
158
1
 
1
 
! Отговори
Jordan преди 7 години
До Анонимен: Ти от какво се страхуваш? Толкова ли те е страх, та не смееш да застанеш с името си зад собствения си коментар. Щом е така не се обаждай от коневръза.
157
0
 
10
 
! Отговори
Въпрос преди 7 години
защо си построй вилата в ХАЛКИДИКИ/ изгледа е невероятен /ама сам ще си го гледаш,а не в Украйна или Румъния
156
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този така наречен президен като иска до воюва с Русия направо да атакува та да му мине мерака. По мое скромно мнение малцина ще го подкрепят.Молбата ми по-скоро да идат да гръмнат по веднъж че братята руснаци да ги избяват от мъките.Писна ми през ден да му слушам глупостите.
155
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В тоя мандат май няма да успее да освободи Крим. Цяло НАТО на него чака, но не е достатъчно евроатлантичен, жалко!
154
1
 
18
 
! Отговори
бг преди 7 години
Румънците си подписват смъртната присъда а нашия платен *** *** им подглася Мисля си че *** не разбира какво той си подписва
153
2
 
25
 
! Отговори
до 192 преди 7 години
По добре руски интереси, вместо турски интереси
152
1
 
26
 
! Отговори
Jordan преди 7 години
Това недоразумение "бг президент" обикновено се изхожда по неща и въпроси за които НИКОЙ не го пита. Просто с тази негова безхаберност ще ни доведе до някои трагични последствия.
151
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този така наречен президент е направо срам за България. Но какво друго да очакваме от него, след като беше назначен от Боко. Знам някои веднага ще кажат, че е избран от народа, но също така знам как се манипулират изборите в България. Роско освен да се излага, друго не направи за целия си мандат. Човека направо иска да обяви война на Русия. Този дава ли си изобщо сметка какво и срещу кого говори. Това е все едно аз да се заканвам на Кличко, че ще го спукам от бой. Боже какво малоумие.
150
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ПомакПредателството венерически е заложено в русофилите. Вече над А150 години всекидневно продават България на руските интереси.
149
0
 
17
 
! Отговори
до dodger преди 7 години
Пич, голям смях. Добре, че има и такива коментари. То иначе новините са си за рев...
148
0
 
13
 
! Отговори
Помак преди 7 години
други обяснения не трябват .Предателството генетически им е заложено.БЕЗРОДНИК
147
1
 
31
 
! Отговори
dodger преди 7 години
главно-командващият направо да обявява война на русия и да я нападне с хеликоптера
146
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Две марионетки какво да кажат?