Премиер и президент ведно: Флотилия? Няма такова нещо!

Идеята за морско сътрудничество била румънска, но щяло да се говори за нея в рамките на НАТО
Обновена: 16 юни 2016 13:21 | 16 юни 2016 13:18, Камелия Цветанова
212
Премиер и президент ведно: Флотилия? Няма такова нещо!
Снимка: архив, Bulphoto

Президентът Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов и военният министър Николай Ненчев излязоха с общо изявление пред медиите, за да разсеят категорично слуховете, че ще се прави нова военна флотилия в Черно море с участието на България.

И тримата бяха категорични, че такова нещо няма, макар че по думите на Ненчев въпросът за морско сътрудничество между България, Турция и Румъния е бил повдигнат от румънския му колега, но той е поискал да се обсъди в рамките на НАТО.

Още по темата
От Румъния повдигнаха въпроса за нова регионална инициатива в областта на морската отбрана, но това може да е инициатива, която България може да подкрепи само в рамките на НАТО, призна и Плевнелиев.

След него и Бойко Борисов обяви, че темата е била повдигната от Румъния, но само на ниво идея и той категорично е отказал българско участие.

Според държавния глава се разпространяват слухове, донякъде от неразбиране, но всъщност не се е случило нищо извънредно, защото има програма и план за развитието на въоръжените сили, които се изпълняват.

"Говори се, че на двустранна, на тристранна основа с Румъния, с Турция ще се стартират нови инициативи. Това няма нищо общо с истината, всичко което се прави е на базата на приети документи и не може да има никакво притеснение", увери Росен Плевнелиев.

Той припомни, че е приета програма за развитие на въоръжените сили до 2020 г ,приета от правителството и парламента, а в нея има ясна и актуална оценка на средата за сигурност, която не се е променила.

В плана за развитие на въоръжените сили има девет приоритета и няма как някой да бъде изненадан от това, което се прави. Там е записано, че ще има два нови военни кораба и това беше прието от парламента, щом го има в програмата го изпълняваме, допълни държавният глава.

Щели да се купуват нови кораби, четем, слушаме по форуми, по сайтове, абсолютни импровизации , щом го няма в програмата, няма как да го изпълним, увери той.

Плевнелиев припомни, че България участва в инициативи на НАТО и няма причина да спре да го прави.

В участието на армията ни в учението в Румъния нямало нищо ново.

Бойко Борисов отсече, че лоялността на България е доказана и към ЕС, и към НАТО.

От 2006 г. имаме договори и общо 5000 американски войника минават пред базата на НАТО в Ново село, непрекъснато се провеждат тренировки, учения и подготовки ние по пронатовски от това няма как да бъдем, настоя той.

Според него обаче оттук нататък има една граница и когато е говорил за ястреби държави е имал предвид точно това, че някои страни гонят гребена на вълната.

"Всяка държава има свои цели и си ги гони, ние в такава флотилия няма да участваме", увери премиерът.

"Това е тяхна работа", отсече Борисов и допълни: "Ние сме миролюбива страна, страна която освен, че изпълнява ангажиментите си иска да строи, да се развива, да има инвестиции, да има спокойствие, имаме една прекрасна плажна ивица, където да се развива туризмът".

"Искам да има кораби с туристи, а не военни", каза още Борисов.

Според него кораби на НАТО могат да охраняват нашите граница само ако възникне сериозна бежанска вълна към Черно море, каквото в момента няма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Искам да има кораби с туристи, а не военни", каза още Борисов.>>>Тук съм напълно съгласен с премиера! Не ни трябват кораби, които ще просъществуват само 5 минути на повърхността, ако стане някоя патаклама! А на президентчето войнолюбец, да вземе да му удари някой чембер, че да не се взима за толкова велик.
96
4
 
7
 
! Отговори
demograph преди 7 години
Какви войни бе. Какви 5 лева! Нито НАТО, нито Русия ще воюват някога един срещу друг. Путин показа мускули, взе Крим и е до тук. НАТО му показва сега, че границата е достигната и от тук натам следва студена война, студен мир и накрая Путин се оттегля в слава, а Русия кротко си се връща към демокрация и заедно с християнския свят- от Вашингтон до Владивосток - почва най-после да мисли за живота на руснаците, а не за величие. И настъпва мир и любов. Това ще отнеме точно 10 години.
95
11
 
3
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
До до ПешкоЗащо да се записвам на служба? И какви турци те подгониха внезапно? И защо руснаците да се бият? Т.е. руснаците имат право да ме бият и ако карам водно колело, щото могат да решат, че нещо ги заплашвам. Егати наглата работа
94
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 110Пульо, той вече не че е "припарил", ами ги е сварил. Страхх ги е, та гащите им са мокри, а подли са та чак пяна от устата им излиза. Лъжат, мажат, искат Русия да се изтощи от военни разходи, а за да запазят себе си изтощайват такива индиоти като нас , балтийките, мамалигарите. Другите постсоцки, нали са умни, и управниците им не се п родават, си се държат достойно и викат "а-а, пардон, като искате да се биете с Русия, давайте си вашите, а не нашите пари". Ама са хора...
93
0
 
10
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 7 години
Този пак мрънка като някоя ученичка, когато го набиха по главата на тристранната среща!
92
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
""Премиер и президент ведно: Флотилия? Няма такова нещо!"".........................Тука ние питаме - Турция спазва ли договора си с Европа за реадмисия и ако не - защо и какво прави правителството по въпроса ?
91
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На турчина Плевнелиев не му сработи плана за флота.
90
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ИлиескоДиктатор ли? Не си видял ти диктатор! Ако бещше диктатор нямаше да можеш да пишеш тук, най-малкото, защото щеше да си неграмотен, а ти се поизучи, защото държавата, т.е. диктаторът държеше и даваше пари хората да учат. Ама то е така - храни кyче- КYЧЕ, да те лае! много кyчета се навъдихa в България след 1990 г. Те и преди си бяха кyчета, но тогава въртяха опашки, а сега се зъбят на умрелото кYче. Мародери. Мръшлякари.
89
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тримата *** да се качват на лодката и да вървят да освобождават Крим. Могат да вземат и троловете, място има. А ние ще ги изпратим с цветя и песни.
88
4
 
2
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
До Анонимен 114, Ами горе пише черно на бяло, че няма такова нещо. Затова предполагаме, че има и започваме да се чудим какъв е проблемът. Ето например, ако Вова каже общ флот ще се навиете ли или пак ще мрънкате?
87
9
 
3
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
До до ПешкоЕ ако флотилията си стои по пристанищата какъв ти е проблемът?
86
1
 
7
 
! Отговори
до Пешко преди 7 години
кви учения те гонят, бе??? напиши си домашното наново!!!
85
12
 
2
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
Да речем, че наистина има такова предложение за общ флот. Какво толкова ви притеснява това бе, другари кутевци? Черно море да не е в Русия? Разбирам да е в Байкал да квичите, а то икономическата зона на Русия в него е колко нашата. Нали уж бяхте да ни се развива армията и флота, без учения как да стане
84
9
 
2
 
! Отговори
въпроси преди 7 години
Да попитам феновете на Росен П,хора като Иво Инджев да речем ,който кисне тук -как възприемате делата на Плевнелиев,не думите ,доста наперени и нахални .Обикновени действия сочат ,че Плевнелиев не се различава от пост ком олигархия ,която ни прави троянски кон в НАТО . Аз вече не виждам смисъл даже да се поставя въпроса за пост на Плевнелиев в НАТО. С какво ще ни помогне там ако оръдията загърмят. Как НАТО да ни пази ,щом ние пазим руските интереси ,а не своите.Камо ли да сме съюзник на НАТО.
83
0
 
10
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
Пульо, той азиатския колхоз дойде в Грузия, дойде и в Украйна. Ще дойде и тук!Като си свободен да ходиш навсякъде в Еврогейския Съюз защо не се заселиш в Моленбек, Брюксел?
82
5
 
3
 
! Отговори
чичо Гошо преди 7 години
До АнонименНие нищо няма да вземем,но и нищо няма да даваме!А ти ще вземеш един голям руски ....!
81
2
 
13
 
! Отговори
началото на края преди 7 години
Някой може ли да обясни, за какво ни е президент?
80
9
 
7
 
! Отговори
Илиеско преди 7 години
Идват избори и трябва да се спечели русофилския електорат, който в България е 80 % от имащите право на глас. Много ухажори се навъдиха напоследък като Атака с нейната проруска пропаданда, Корнелия Н. заведе соц. актива на поклонение в Правец и Б.Б., който не искал да воюва с Русия. Тя и Украйна не иска, но и взеха половината територия. Какво очаквате от човек пазил живото и здравето на един от най - големите диктатори в следвоенна Европа???!!!!! И всичко това е за процентите на изборите!!!!
79
2
 
7
 
! Отговори
Вицекралят на Българ преди 7 години
България е протекторат на Сащ! И само Вицекралят на България, американския посланик, решава, какво ще става в България и какво няма да стане! Какво ще разправя президента и какво няма да разправя. Ще има ли турско-румънско-български флот, или няма да има. Въпроси има ли?
78
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А сега познайте дали ако от НАТО кажат Б-я Р-я и Т-я с общ натовски флот в черно море дали Б.Б ще каже не той румънеца сега само подпитва да знаят как да пипат Сащ изваждат няколко милиона за джоба на тоз или онзи кат ни знаят кви сме продажни и айде всичко е о.к