Премиер и президент ведно: Флотилия? Няма такова нещо!

Идеята за морско сътрудничество била румънска, но щяло да се говори за нея в рамките на НАТО
Обновена: 16 юни 2016 13:21 | 16 юни 2016 13:18, Камелия Цветанова
212
Премиер и президент ведно: Флотилия? Няма такова нещо!
Снимка: архив, Bulphoto

Президентът Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов и военният министър Николай Ненчев излязоха с общо изявление пред медиите, за да разсеят категорично слуховете, че ще се прави нова военна флотилия в Черно море с участието на България.

И тримата бяха категорични, че такова нещо няма, макар че по думите на Ненчев въпросът за морско сътрудничество между България, Турция и Румъния е бил повдигнат от румънския му колега, но той е поискал да се обсъди в рамките на НАТО.

Още по темата
От Румъния повдигнаха въпроса за нова регионална инициатива в областта на морската отбрана, но това може да е инициатива, която България може да подкрепи само в рамките на НАТО, призна и Плевнелиев.

След него и Бойко Борисов обяви, че темата е била повдигната от Румъния, но само на ниво идея и той категорично е отказал българско участие.

Според държавния глава се разпространяват слухове, донякъде от неразбиране, но всъщност не се е случило нищо извънредно, защото има програма и план за развитието на въоръжените сили, които се изпълняват.

"Говори се, че на двустранна, на тристранна основа с Румъния, с Турция ще се стартират нови инициативи. Това няма нищо общо с истината, всичко което се прави е на базата на приети документи и не може да има никакво притеснение", увери Росен Плевнелиев.

Той припомни, че е приета програма за развитие на въоръжените сили до 2020 г ,приета от правителството и парламента, а в нея има ясна и актуална оценка на средата за сигурност, която не се е променила.

В плана за развитие на въоръжените сили има девет приоритета и няма как някой да бъде изненадан от това, което се прави. Там е записано, че ще има два нови военни кораба и това беше прието от парламента, щом го има в програмата го изпълняваме, допълни държавният глава.

Щели да се купуват нови кораби, четем, слушаме по форуми, по сайтове, абсолютни импровизации , щом го няма в програмата, няма как да го изпълним, увери той.

Плевнелиев припомни, че България участва в инициативи на НАТО и няма причина да спре да го прави.

В участието на армията ни в учението в Румъния нямало нищо ново.

Бойко Борисов отсече, че лоялността на България е доказана и към ЕС, и към НАТО.

От 2006 г. имаме договори и общо 5000 американски войника минават пред базата на НАТО в Ново село, непрекъснато се провеждат тренировки, учения и подготовки ние по пронатовски от това няма как да бъдем, настоя той.

Според него обаче оттук нататък има една граница и когато е говорил за ястреби държави е имал предвид точно това, че някои страни гонят гребена на вълната.

"Всяка държава има свои цели и си ги гони, ние в такава флотилия няма да участваме", увери премиерът.

"Това е тяхна работа", отсече Борисов и допълни: "Ние сме миролюбива страна, страна която освен, че изпълнява ангажиментите си иска да строи, да се развива, да има инвестиции, да има спокойствие, имаме една прекрасна плажна ивица, където да се развива туризмът".

"Искам да има кораби с туристи, а не военни", каза още Борисов.

Според него кораби на НАТО могат да охраняват нашите граница само ако възникне сериозна бежанска вълна към Черно море, каквото в момента няма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
15
 
4
 
! Отговори
Георги преди 7 години
Борисов е достоен и отговорен политик. Не мога да повярвам на късмета ни , че откри Плевнелиев - наи големият български президент за всички времена !!! Чест и слава !!!
76
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Плевнята е като миниатюрно кученце. Лае като бясно от страх, пени се, ама от него полза никаква. После подвива опашка и се крие зад стопанина.
75
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
***, аз съм европеец и мога свободно да си ходя по територията на съюза където си искам. Ти като не ти харесва статуквото позови се на руската ти майка и заминавай за азиатския колхоз.
74
1
 
12
 
! Отговори
до 80 преди 7 години
"Ако е на нато флотилията ние нема да лапнеме нищо, ако с турците и румъния ги удариме ще може да делиме Крим на 3 или на 4 ако туците вземат половината и ние с румънците по една четвърт."Откачен!!!
73
0
 
15
 
! Отговори
тука има, тука нема преди 7 години
Другарят Плевелиев: Това, което аз казах, че аз съм за румънско-турско-български флот, аз не съм го казвал. А това, което аз казах, че съм против румънско-турско-българския флот, аз също не съм го казвал. Когато кажа, че аз съм за румънско-турско-българския флот, означава, че аз същевременно съм и против румънско-турско-българския флот. Всъщност, аз не зная какво мисля, защото още не съм чул това, което съм казал. А това, което съм го казал, аз не съм го казвал...
72
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ние сме в НАТО. Въпросът е приключен.
71
1
 
11
 
! Отговори
Папата преди 7 години
Флотилия? Да много правилно в заглавието и само така трябва да си осатне без никакви други думи и знаци... Ние НЯМАМЕ такова чудо... Камо ли да го присъединяваме някъде, независмо за и против кой.... На босия цурвулите...
70
7
 
19
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
Ти си заминавай за Моленбек, Брюксел. България етнически, духовно, езиково, културно, религиозно и териториално е част от Русия.
69
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Другари , знаем че този сайт е ваш , но все пак някой трябва да ви каже истината . Другарката *** Нинова премина през всичките партии в СДС , и сега води нескопосана пропагандна война с ГЕРБ . Просто и ясно казано , винаги с ЕС , но никога против Русия . Това е истината и за лъжите си БСП ще бъде тежко наказана на изборите от народа .
68
7
 
4
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
Ето например другарят Су 34 абсолютно първосигнално мечтае др. Медведев да му каже с весел глас "Пари нема, много ти здраве"
67
1
 
16
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
Напротив, ние българите искаме Крим да се повтори у нас и това да бъде датата на нашето Освобождение от китките!
66
11
 
3
 
! Отговори
ф 22 преди 7 години
Доказахме се като нелоялен съюзник в НАТО-за пореден път. Щяло ,ама не сега,после ,ама нямало как щото сме били с руски туристи .........Кой пита за това ?Или сте в НАТО и сте оперативно съвместми или не.Иначе искате НАТО да ви пазело ?Ами как ,като нямаш два кораба ? Простаци ,за резил ни направи тази герберска мафия барабар с *** . Плевнелиев го бива в речите ,но после е пас .Иначе иска постове из НАТО.
65
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако не искаме Крим да се повтори у нас не само флота, ами и няколко морски бази на НАТО трябва да разкрием. Историята показва, че разоръжиш ли се срещу Русия, никакви договори и уговорки не те спасяват срещу зелеви човечета. Те посегнаха на най-близкия си народ, та нас ли ще пожалят. Само бой по каските.
64
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако е на нато флотилията ние нема да лапнеме нищо, ако с турците и румъния ги удариме ще може да делиме Крим на 3 или на 4 ако туците вземат половината и ние с румънците по една четвърт.
63
0
 
15
 
! Отговори
zeus преди 7 години
До Анонимен 75 и 76Грешите, Роско е приет в БКП 1986 година, надраснал е комсомола ;)
62
0
 
10
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
Пършинг и Круз са свалени от въоръжение, Пейтрит се използва в момента.А Влашория като ни върне окупирана Северна Добруджа тогава ще ни стане "естествен съюзник".
61
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма нищо по-лошо от бивш партиец - комсомолец станал капиталист.
60
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На Плевнята - Майка му комсомолска!
59
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Забележете - нашите решили този дебат да бъде разгледан от НАТО хахаха. Сякаш не е ясно какво ще каже НАТО - трябва да има флотилия и толкова. Какво тогава ще ни хортува Борисов? Много ми е интересно и друго - как така Борисов ги видя милиони туристи от чужбина, при условие че ще има воеени кораби в морето на всеки километър. Всичко ще избяга през глава.
58
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
западноевропейците искат да ни ползват за пушечно месо, да видят кво ще стане, да жертват пешките си. Но искат да играят с чуждите фигури! Не сте познали!