Премиер и президент ведно: Флотилия? Няма такова нещо!

Идеята за морско сътрудничество била румънска, но щяло да се говори за нея в рамките на НАТО
Обновена: 16 юни 2016 13:21 | 16 юни 2016 13:18, Камелия Цветанова
212
Премиер и президент ведно: Флотилия? Няма такова нещо!
Снимка: архив, Bulphoto

Президентът Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов и военният министър Николай Ненчев излязоха с общо изявление пред медиите, за да разсеят категорично слуховете, че ще се прави нова военна флотилия в Черно море с участието на България.

И тримата бяха категорични, че такова нещо няма, макар че по думите на Ненчев въпросът за морско сътрудничество между България, Турция и Румъния е бил повдигнат от румънския му колега, но той е поискал да се обсъди в рамките на НАТО.

Още по темата
От Румъния повдигнаха въпроса за нова регионална инициатива в областта на морската отбрана, но това може да е инициатива, която България може да подкрепи само в рамките на НАТО, призна и Плевнелиев.

След него и Бойко Борисов обяви, че темата е била повдигната от Румъния, но само на ниво идея и той категорично е отказал българско участие.

Според държавния глава се разпространяват слухове, донякъде от неразбиране, но всъщност не се е случило нищо извънредно, защото има програма и план за развитието на въоръжените сили, които се изпълняват.

"Говори се, че на двустранна, на тристранна основа с Румъния, с Турция ще се стартират нови инициативи. Това няма нищо общо с истината, всичко което се прави е на базата на приети документи и не може да има никакво притеснение", увери Росен Плевнелиев.

Той припомни, че е приета програма за развитие на въоръжените сили до 2020 г ,приета от правителството и парламента, а в нея има ясна и актуална оценка на средата за сигурност, която не се е променила.

В плана за развитие на въоръжените сили има девет приоритета и няма как някой да бъде изненадан от това, което се прави. Там е записано, че ще има два нови военни кораба и това беше прието от парламента, щом го има в програмата го изпълняваме, допълни държавният глава.

Щели да се купуват нови кораби, четем, слушаме по форуми, по сайтове, абсолютни импровизации , щом го няма в програмата, няма как да го изпълним, увери той.

Плевнелиев припомни, че България участва в инициативи на НАТО и няма причина да спре да го прави.

В участието на армията ни в учението в Румъния нямало нищо ново.

Бойко Борисов отсече, че лоялността на България е доказана и към ЕС, и към НАТО.

От 2006 г. имаме договори и общо 5000 американски войника минават пред базата на НАТО в Ново село, непрекъснато се провеждат тренировки, учения и подготовки ние по пронатовски от това няма как да бъдем, настоя той.

Според него обаче оттук нататък има една граница и когато е говорил за ястреби държави е имал предвид точно това, че някои страни гонят гребена на вълната.

"Всяка държава има свои цели и си ги гони, ние в такава флотилия няма да участваме", увери премиерът.

"Това е тяхна работа", отсече Борисов и допълни: "Ние сме миролюбива страна, страна която освен, че изпълнява ангажиментите си иска да строи, да се развива, да има инвестиции, да има спокойствие, имаме една прекрасна плажна ивица, където да се развива туризмът".

"Искам да има кораби с туристи, а не военни", каза още Борисов.

Според него кораби на НАТО могат да охраняват нашите граница само ако възникне сериозна бежанска вълна към Черно море, каквото в момента няма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
19
 
! Отговори
zeus преди 7 години
Между другото договора за американските бази изтече на 12ти този месец, не съм чул да е прекратен, значи е станал безсрочен. В него нищо не пише за американски военни постоянно тук, а само за общи учения и обучения. С една дума окупацията вече е безсрочна ;)
16
0
 
19
 
! Отговори
аз преди 7 години
Подозирам, че това извънредно общо изявление е в следствие от патетичната реч на Плевнелиев от миналата седмица. Нищо чудно, че цяла България реши, че смятаме да участваме в този флот, за който се говори.
15
1
 
24
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 7 години
Плевнелиев си отива, но ни завещава мрачните облаци на надвисналия военен конфликт, за които облаци допринася и той с неадекватната си политика. Нищо, още има пушечно месо в България. Както и има вили и къщи на френската ривиера или в швейцария, където ще се скрият изедниците на българския народ и отрочетата им.
14
26
 
6
 
! Отговори
one преди 7 години
тука гледам пишат много русофили. плащат ли ви какво лиБългария следва да е в ЕС и НАТО и да изповядва демократичните ценности, а не тоталитарни режими като в Русия.
13
3
 
23
 
! Отговори
И Хитлер беше така преди 7 години
Трупаше, трупаше войски по руската граница и викаше, няма да нападнем Русия
12
2
 
21
 
! Отговори
сега пък и лъже преди 7 години
Президента на страната дава *** обещания и ни подтиква към конфронтация с Русия,което може да е пагубно за България,нямали хора с топки който да поискат оставката на този клоун?
11
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Плеввню и Ненчев са изтрезнели от шамарите на Баце. :D
10
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези национални предатели още пробват настроенията в българското общество за евентуални военни действия срещу Русия.Днес се получи засечка и затова вкупом тръгнаха да се извиняват.Скоро пак ще пробват-взели са пари да ни набутат във война с Русия!
9
2
 
29
 
! Отговори
ПОПРАВКА преди 7 години
ТОЗИ ЧОВЕК НИ ПОСРАМВА ПОВЕЧЕ ОТ ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ШВЕДИ ,ВЗЕТИ ЗАЕДНО !!
8
1
 
26
 
! Отговори
Су 34 преди 7 години
След като в президентството са получили точен списък с целите, които ще бъдат атакувани от ВКС на Россия в България и тяхната последователност, борецът за амвриканска демокрация Плевнелиев би отбой!Може би защото му е било заявено от Борисов, че България ще участва във войната с Россия само при полижение, че Роската се бие на първа линия на фронта!
7
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Партньорите ви са врагове на Русия, ъ ? Вий чий го дирите там ?
6
3
 
48
 
! Отговори
Рони Колман преди 7 години
Президентът изгуби всякаква легитимност. Неадекватните му изказвания нанасят непоправими щети върху престижа на България. Русофобията му граничи с психическо разстройство.
5
28
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жалко, трябваше да съберат заедно много кораби и да удариме руснаците и да превземеме Крим там има много българи и можеше да вземеме част от острова под наше управление.
4
3
 
42
 
! Отговори
факт преди 7 години
Този човек ни посрмва пред целият свят ,повече от всички *** взети заедно !!
3
1
 
49
 
! Отговори
Лу Ферино преди 7 години
Само посмейте да въвлечете България във война срещу Русия. Видяхте ли си партньорите? Турция при първа възможност ви заби нож в гърба. Румънците също не им пука за вас. Това ли защитавахте? Това ли е руската заплаха и агресия? Един султан на юг да ви диктува какво да правите. Двама откачени министри да ви въвличат във война срещу държава която не предявява никакви военни заплахи.
2
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали обеща да върнеш Крим, на кой оставяш Крим отивай пак да получиш инструктаж при Порошенко, на румънския ти господар му отрязаха квитанциите.
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
E toja be spra be da ni pre4i. Nastroiva i putin sreschtu bg. Ja si hodiv usa s milionite i lajite s ptogopiev i raikov poslaniks ot rim dalaverite da vi golemi