Решено: Нови правила за вота в чужбина. Но свършва ли сагата?

Депутати искат президентът да сезира Конституционния съд
Обновена: 17 юни 2016 13:39 | 17 юни 2016 13:36, Камелия Цветанова
36
Решено: Нови правила за вота в чужбина. Но свършва ли сагата?
Снимка: БТА, архив

Новите поправки на Изборния кодекс минаха на първо четете в парламента.

От седем проекта за изменения на изборните правила обаче минаха само тези, внесени от управляващото мнозинство, които предвиждат във всяка държава извън България да могат да се разкриват до 35 секции, като за изборните бюра извън дипломатическите и консулски представителства ще се изискват 60 заявления.

Посланиците или консулите във всяка държава ще правят мотивирано предложение до Централната избирателна комисия (ЦИК) къде да има секции, така че да бъде спазено ограничението. Крайното решение ще бъде на ЦИК.

Още по темата

До новите предложения за промени в Изборния кодекс се стигна, след като мнозинството преодоля ветото на президента Росен Плевнелиев за ограничаването на броя на изборните секции зад граница.

Исканията за промени на АБВ, БСП, РБ, БДЦ -НС, ДПС и на независимия Георги Кадиев не бяха приети от депутатите.

По време на дебата най-сериозните критики към управляващите отправиха от ДПС.

"Виждаме поредните промени в Изборния кодекс след недоносчето, което беше гласувано наскоро под натиска на Патриотичния фронт и което беше върнато от президента Росен Плевнелиев и прегласувано и за да се угоди на натиска на патриотите", обвини Четин Казак.

"Сега противно на препоръките на Венецианската комисия, която препоръчва 6 месеца преди избори да не се променя изборното законодателство, за да угодим на този или онзи коалиционен партньор, който иска да си запише червена точка за изборите”, каза още той.

"За пореден път чрез подобен дискриминационен текст показвате, че сте заложници на популизма и национализма. Чрез подобни текстове се отдалечавате от европейските ценности”, продължи Четин Казак.

Според него президентът трябва да сезира Конституционния съд за новите изменения на правилата за избори.

Лидерът на ДОСТ и независим депутат Лютви Местан също се обяви против ограничаването на броя на секциите в чужбина.

Според него с приемането на промените в Изборния кодекс, предложени от ГЕРБ, се гради най-мракобесната част от историята на страната.

Той смята, че ГЕРБ плащат неофашистката цена за стабилността на управлението на Патриотичния фронт с тези текстове в изборното законодателство.

В отговор на критиките Данаил Кирилов от ГЕРБ отбеляза, че в САЩ и Испания има стотици хиляди българи, но пък странно защо секциите в Турция досега са били със 104 повече.

Реформаторът Димитър Делчев припомни, че с приетите промени в Изборния кодекс вече е факт електронното гласуване, от което могат да се възползват всички независимо къде се намират.

Този аргумент не се хареса на социалиста Чавдар Георгиев и той обвини реформаторите,че са пропити от демагогия, а България си има собствена парламентарна и изборна традиция.

Според съпартиеца му Филип Попов в държавите, където е въведено електронно гласуване, няма двойно гражданство.

Той коментира, че трябва да има честна изборна кампания при тайно гласуване, което е конституционно гарантирано.

"Според българската практика гласуването може да се извършва само в избирателните секции“, посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
4
 
! Отговори
Ааа преди 7 години
Като си тук, тогава имаш право да избираш, защото после сам ще търпиш последствията от избора си. Ако си на майната си - гласувай си там, сам си решил да изгубиш правото си на избор тук.
18
4
 
5
 
! Отговори
Aaa преди 7 години
До емигрантите - какво толкова не разбирате? Вие сте едни страхливци, избягали от родината, защото са се уплашили, че тук не могат да се справят. Щяхме да сме в пъти по-добре, ако не бяхте пълни егоисти и пъзльовци, а се опитвахте да направите нещо тук, за всички нас.Отишъл нашия на майната си и от там дава акъл как да живеем ние, тези, които сме тук и се опитваме всеки ден да правим каквото можем, за да са добре нещата в България.
17
3
 
6
 
! Отговори
До клошара от Сидни преди 7 години
До клошаря от Сидни. Хич не се хвали че имигрантите ни издържате, погледни ние тук какъв БВП произвеждаме и колко процента са вашите пари. Тази държава България се издържа от живеещите и работещите тук, тези които произвеждаме, тези които плащаме данъци и осигуровки. След десетина години като умрат вашите родители, на кого ще пращате пари. Отговора е на никого, но България ще я има. За сведение 90% от приходите в бюджета идват от акциз и ДДС. Хайде сега клошара от Сидни да каже колко е внесъл?
16
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
1 кой си ти че да казваш кой Българин да не гласува? Нещо с по големи привилегии ли си от другите български граждани? Аристократ ли си?2 кой си ти че да казваш кой къде ще живее? Ти ако живееш в к'*** гледай си твойта ***, щом те влече... Развил си Стокхомски Синдром. Това правили те нещо по спецялен?3 Ако не си стигал по далеч от съседното село, ние не сме като теб!4 чл.26 на КОНСТИТУЦИЯТА- всеки БГ гражданин може да гласува НЕЗАВИСИМО къде живееАз гласувам в Съри Хилс в Сидни а ти клош?
15
2
 
5
 
! Отговори
до Сидни преди 7 години
Разбира се ,че ще плащаш данъци в България, след като притежаващ имоти тук. За твое сведение ,където и да отидеш, в която и страна по света, щом си купиш имот си задължен да си платиш данъка за него. Така че не парадирай с това, че плащаш и в България, ако си по-откровен и почтен, ще трябва да признаеш, че плащаш такива и в Австралия /освен ако не живееш под наем/, и вместо да плащаш данъци за доходите си там, да беше си стоял тук и да си ги плащаш пак тук.
14
6
 
5
 
! Отговори
до Сидни преди 7 години
Не им се ядосвай многоИма хора който все още незнаят много нещаИма хора който дори и немогът и да четът Не им се сърдиКоментарите ти са много точни под тази статияДръж плюсовеТова са плюсове който получаваш за пръв път от моя странаВнимателно с Електроното гласуванеИ още нещо Десните партий в България нямат нищо общо с тези в Австралия
13
1
 
3
 
! Отговори
Dindon преди 7 години
Kambanata klepi na mrelo...
12
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турция и Русия ревнуват България от Европа и затова непрекъснато се упражняват в политическо инженерство за влияние във вътрешните работи на страната и нагло ни натрапват тяхните азиатски и малоазиатски ценности !
11
0
 
7
 
! Отговори
1 преди 7 години
Ако се даде право за електронно гласувана всичките тези празни приказки и спорове са излишни!
10
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дори и да нейскаш двойно гражданство и даните ти да не влизат в Общинските и Местни списъциДържавната администрация ще те принуди да го направишЧрез проверка на документите например от контролните органиИ без никакви дани за теб Полицията има пълното право да те задържи под Арест и да направи пълно проучване на Задържаното лице от Страната на Произход след което с Наличната информация ти се Отваря досие в Страната в която Пребиваваш Въз основа на това досие можеш да получиш и Адресна реги
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
аман от гейове
8
11
 
12
 
! Отговори
Александър преди 7 години
Аман от ония, които не се връщат с години в България и искат да ми определят съдбата... С какво право?
7
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Двойното гражданство се дава най вече за да се контролира престъпността която идва от вън в форма на имиграцияКоето от своя страна дава същите привилегий и достъп като да кажем един местен гражданин
6
7
 
4
 
! Отговори
до 3 преди 7 години
Като нейскаш да има двойно гражданство Защо искаш да сме член на Европейския съюз По твоята логика нелегалните имигранти нахлуващи в БългарияБез право на адресна регистрацияМогат да си Безчинстват на Воля в БългарияПонеже Залавянето им ще бъде почти невъзможноКак се Залавя престъпник без никакви данни за негоПомисли върху това и ще разбереш защо е това двойно гражданство
5
8
 
11
 
! Отговори
правда преди 7 години
Да се забрани двойното гражданство. Който е избрал чужбина и не работи за България, няма право да гласува как ще живеят хората в България. Основно тези с двойното гражданство гледат какво да отмъкнат от България. Стоп на гласуването им.
4
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
г-да депутати,разрешете гласуването в чужбина,защото скоро тук и без това няма да остане никой за гласуване.
3
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българите в америка и европа трябва да разберат, че тази промяна е нужна за да се спре вотът от турция. Най-накрая реални действия в тази посока.
2
14
 
16
 
! Отговори
Aaa преди 7 години
Абсолютно подкрепям. Да се забрани двойното гражданство - щом си пъзльо-емигрант, гласувай си за чуждите управници. Нямаш работа да определяш кой да ме управлява.
1
9
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
след като не гласуват бьлгарите в чикаго няма да гласуват и турците в бурса те не сабьлгари доброволно напуснаха бьлгария и няма за какво да участват в нашия животвсеки си е избрал пьтя в живота и да не се бьрка в бьдещето на другите