Спорим за гей парада, а национална кауза?

Докато обществото гледа назад, държавата не може да тръгне напред
21 юни 2016 15:07,
253
Спорим за гей парада, а национална кауза?
Снимка: Булфото

Докато обществото гледа назад, икономиката и държавата ни не могат да тръгнат напред. 25 години спорим по едни и същи теми, които не могат да доведат до реално отражение в бъдещето ни. Правителствата водят политика на нулева приемственост, а без определяне на национална кауза няма как да продължим развитието си. Усеща се тежка липса на важен дебат, която се замаскира и замества от дребни махленски караници.

Обществото ни през последните години е в постоянни спорове. На моменти те преминават в такава крайност, че се стига до тежко разделение.

Русофили-русофоби вече години наред се сблъскват с позициите си. Хора гръмко обясняват, че трябва да се борим за евроатлантическата си ориентация. От другата страна им отговарят за близките ни исторически връзки с Москва. Сами по себе си и двете твърдения са напълно безспорни.

Евроатлантическата ориентация на България е факт, ние сме членове на Евросъюза и НАТО, отдавна сме направили този исторически избор и той по никакъв начин не е заплашен. Не съм чула някой сериозно да поставя темата за излизането ни от Алианса. Близките ни връзки с Русия също са факт и истеричното говорене как от наша територия ще се поведе война с Москва е меко казано смешна. Справка – скандалът с флотилията в Черно море.

Три седмици нищим гей парада, както се разделяме на евроатлантици и патриоти, а "дългите ръце" на Москва и Вашингтон някак се намесват и тук. В студията и по кръчмите хора тропат по масите и си крещят един на друг "толерасти" и "хомофоби". Грозна гледка.

Ако случайно няма удобна дъвка, то намесваме темата за прочита на комунизма и веднага почваме да истеризираме: Трябва ли да има лустрация? Интересен дебат, ама закъснял с едни има няма 25 години. И пак гледаме в миналото и забравяме бъдещето. А това е страшно.

Ние сме държава, която няма национална цел. Няма идея, която да обединява нацията и да бъде следвана от всички правителства до изпълняването й. Затъваме в дребни политически боричкания, без да осъзнаваме, че без обща цел, за която да се работи години наред, ставаме безперспективни като нация.

Спешно трябва да започне дебат – истински, а не махленска свада, в който да се набележат приоритети пред страната. Общественици, политици и дейци трябва да излязат от дребнавите си заяждания и да коментират национална доктрина. И нямам предвид нещо подобно на "България 2020", защото трябва да решим как ще се развиваме в следващите години.

Какви ще бъдем – дали ще продължим в посока развитие като аутсорсинг дестинация и ако да – какви стъпки ще предприемем, за да разширим позициите си. Туризмът ли ще бъде основният ни отрасъл – ако да – как? Ако не – към реиндустриализация ли ще вървим и най-важното - как? Какво правим с все по-загиващото ни земеделие? Едни от най-бързо развиващите се икономики работят с хоризонти от десетки години.

Преди половин година бях в Китай. Там обмислят как да възстановят Пътя на коприната. Той минава през не една размирна територия. Когато им изтъкнеш това, китайците казват: Нищо, сега ще строим на териториите, на които е възможно, а когато размириците спрат, ще започнем и там. И да – те знаят, че това може да отнеме десетки години. Просто имат формулирана цел и вървят към нея.

Пък ние нека си сипем по една ракия и да се скараме за развитието на художествената гимнастика и психологическия стрес върху момичетата. Много ползотворно. Със сигурност така ще се роди следващата национална кауза...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Различни били г ейовете . Те и нацистите са с различно мислене, що не им давате да си правят фест?
138
1
 
4
 
! Отговори
Поп Грую преди 7 години
"...ние сме членове на Евросъюза и НАТО, отдавна сме направили този исторически избор..."СМЕ??? НИЕ СМЕ??? НИЕ СМЕ НАПРАВИЛИ ИЗБОР??? Я ПАК, че нещо не можах да намеря думата "референдум" в текста!
137
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре де,трябва да сме толерантни, а защо се забранява "парад на некрофилите "? НИМА некрофилите правят нещо по-лошо от гей обществото?Некрофилите правят ли нещо лошо?Те си купуват легално труп, термично го обработват и изчистват. После се грижат с любов към костите.Някога да сте чули НЕКРОФИЛ ДА ЗАРАЗЯВА ИЛИ ДА СЕ ЗАРАЗИ ОТ СПИН? ВИЖ ПРИ ГЕЙОВЕТЕ СПИН ДА ИСКАШ.Някога да сте виждали недоволен човек или труп от любовната връзка помежду им. ГЕЙОВЕТЕ се карат,бият,обиждат. При НЕКРОФИЛИТЕ ня
136
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен ами ако автономните републики които официално са двадесет и две обявят независимост май доста ще се променят нещата
135
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 206Глyпашки лъжи! При социализма, за твое голямо огорчение, нищо не се даваше на ръка. Сега те осигуряват на минимална, т.е. така ти е по договора, а ако му кефне на робовладелеца-работодател, може и да ти подхвърли като на куче нещо отгоре. Не мисли, че младежта, към която насочваш манипулациите си, ти вярва. Те имат бащи и дядовци!
134
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До пишкинСлучайно да си осъзнал, че европейската част на Русия е по-голяма от това, което ти считаш за Европа!
133
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Одисей 1"предУмсРвата" са много, но едно е най-важното - ще се изтръгнем от директивно-тоталитаристичния режим на ЕС. Такъв тоталитаризъм разгърна тази структура, че ни унищожи индустрията, селското стопанство с "кривите" краставици, за да купуваме *** на неофеодалите, да учим за "тоталитаризма", а хитрушки да "забравяме" за фашизма и турското робство, вряскайки за "истината на историята". Така че, Улисе, трай си, щото ставаш все по-смешен, комплексирано неосъществено "интелигентче"
132
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво, най-после една трезва мисъл! А който ругае статията е просто подлизурко, настанил се хищно на партийната софра, на когото му е удобно безцелието, анархията, липсата на единен национален интерес. За тия важи: "В мътна вода риба лови". Манталитетът на бае ви ***. Познато, до болка! Партийността задушава експертността, унищожава държавността, убива прогреса и вярата на хората. И е толкова глупава, че не разбира, как това много скоро ще я унищожи нея. Нищо, че са се награбили.
131
0
 
4
 
! Отговори
патриот преди 7 години
аве хора вие сериозно ли мислите че тая *** става за нещо
130
8
 
3
 
! Отговори
слас от публиката преди 7 години
Статията е скучна, лишена от смисъл. По принцип тези които имат цели и ги преследват не стоят по кръчмите. Те имат цели и не си губят времето в празни приказки.
129
7
 
4
 
! Отговори
на баба ти фърчилото преди 7 години
на който не му харесва да си стегне чамаданчето на гарата и паехали за сибир
128
4
 
0
 
! Отговори
до # 217 преди 7 години
Да,на пръв поглед е така,но това важи за някаква хипотетична страна,в която няма...политика.Има "чиста пазарна икономика",кой както иска да разбира това.Посочи ми на Планетата Земя такова място и аз ще ти повярвам в това,което казваш.
127
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Националната кауза на България е да поддържа пазарна икономика в условията на демокрация или иначе казано да отстоява свободата. Всичко останало са празни приказки, а примера с Китай е много лош и не на мястото, защото там имат много трески за дялане, много повече от нас. Икономиката не е поле за политически експерименти, тя трябва да се остави да се развива сама, това е рецептата за икономически успехи, дали ще се развива аутсорсинга или туризма го решават отделните инвеститори и предприемачи.
126
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Докато обществото гледа назад, държавата не може да тръгне напред"Приемането на гей парада за нещо нормално е крачка напред към пропастта.
125
5
 
3
 
! Отговори
Одисей 1 преди 7 години
201 Блокирания знаеш ли защо пътят на коприната не е минавал през Русия . Много просто защото е била пущинак и с много скабо еазвитие на търгивията за това са предшочирали южния коридор
124
7
 
4
 
! Отговори
Одисей 1 преди 7 години
210 За теб Русия правова държава ли е . С нея ли ще хомогенизираме нашето законодателство. Знаеш ли накое място е по свобода на словото по корупция по убийства по спазване на човешките права и свободи по условия за развитое на бизнес и тн. И т.н.
123
3
 
2
 
! Отговори
Одисей 1 преди 7 години
210 би ли се аргументирал какви са предумсрвата
122
5
 
2
 
! Отговори
Одисей 1 преди 7 години
Между другото някъде пишеше не знам дали не е партенка че е внесено предложение в НС за изненение на закона така че българско гражданство да може да придобие всеки който има капиталовложение в БГ над 100 000 евро това са дялови участия във фирми закупили например имоти а кактознаем у нас има 300 000 имита сибственост дефакто на руснациТака че чакайте зелените човечета
121
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименБългария има изгода да напусне ЕС и да се присъедини към ЕИС.
120
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До пишкиннещо много голяма мизерията в България при Европата вече 27 години мор