Управлявал ни зависим от ДС политически елит

Разсекретяването на досиетата е твърде закъсняло
17
Управлявал ни зависим от ДС политически елит
Антон Кутев. Снимка: Булфото, архив

Предстои нова проверка на Комисията по досиетата, която трябва да установи действащи политици, били в миналото агенти на Държавна сигурност.

Според Антон Кутев от БСП и Иван Сотиров от СДС разсекретяването на досиетата е твърде закъсняло.

"Извършва се рутинна проверка на агентите на ДС сред политиците, но трябваше да се направи 90-а година и да се приключи. Не е трагедия, че такива хора заемат отговорни длъжности в момента", коментира Антон Кутев коментираха в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Той посочи като пример президента Георги Първанов, който изкара два мандата.

"Особено при втория мандат всички знаеха, че той е бил агент на ДС", посочи бившият депутат от левицата, призовавайки да спрем да ровим в миналото и да се съсредоточим в бъдещето.

"Управляващо мнозинство има тежката задача да каже, какво ще направи в България, за да се появят мощни индустрии, които да хранят държавата. Ние 26 години си говорим за досиета. Не е важно как са вербувани хората, важно е с какво ще се храни България утре. Не знам какво прави толкова години комисията. Отварят досиета 9 години, това трябва да има край. Хората стигнаха до Луната, ние не можем да обработим досиетата", коментира още Антон Кутев.

Според него това е поредният шум в системата и няма да доведе до нищо съществено, но това не значи, че проверката не трябва да се случи.

Иван Сотиров е на мнение, че основната идея за разсекретяване на досиетата е хората да гласуват по информиран начин.

"Видяхме, че бивши агенти на ДС са на много ключови позиции, те са навсякъде. Фактът, че не се свали информацията говори за зависимостта на целия политически елит. България се управлява по механизмите, които са използвани в онзи период. Ако следваме престъпните схеми, по които България беше грабена, никога няма да стигнем напред. Факт е, че никоя политическа власт от прехода не намери сили да разкрие тази информация", заяви Сотиров в студиото на Сутрешния блок.

Той е категоричен , че ни е управлявал шантажиран политически елит, като и в момента има хора, които са зависими.

"Истината за миналото трябва да се знае. Опитът тя да се скрие е показателен за това, колко значими са досиетата за някои хора", каза още Сотиров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А кой създаде олигархията, а кой допусна банките да фалират, а финансовите пирамиди, а сега отворете да видите в Русия какво се е случвало по същото време- под индиго. Как се случи така че очевадно неграмотни и слабообразовани хора се оказаха видни приватизатори на банки и заводи и фалираха цели сектори от индустрията, като как гуманетки направиха финансови групировки, които забатачват България- някой трябва да отговаря- как декларираш годишен доход от 1000 лв, а купуваш спа за милиони- как
13
2
 
2
 
! Отговори
буркан с боза преди 7 години
Добър ден.Проверихте ли си спестяванията дали са все още налице?
12
2
 
2
 
! Отговори
антикомунист преди 7 години
Идва ви времето паразите за истински НАРОДЕН СЪД. И този съд ще бъде безмилостен!
11
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разсекретете агентите на КГБ, не се занимавайте с глупости.
10
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще падат още работа и парици на комисията която май се е подготвила да векува. Нали шефа на комисията е бивш кадър на БСП , бил е в народната милиция, шеф на РДВР и със сигурност агент на ДС.
9
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато се заговори за досиетата на ДС, значи пак крият досиетата на прехода и времето след него. Преходът завърши през 1991 година с приемането на Конституцията, а от 1989-та досега има много досиета, които са несравнимо по важни от досиетата от преди 1989-та година. Не знам дали сте обърнали внимание на какви хора се лепва етикета агент на ДС? В повечето случаи това са хора, които реално не са били агенти. При това всеки случай е различен и да се говори за зависимост е глупаво, особено сега.
8
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По-добре късно отколкото никога!
7
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Агентите на ЦРУ и хранениците от НПО-тата на САЩ отново се активизираха.
6
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До като продължаваме да се ровим в миналото не трябва да се сърдим,че днешната ситуация у нас е никаква и безперспективна.Очаквам да започне проверка дали хан Крум ,Симеон велики, Бенковски, Ботев, баба Тонка, Стефан Стамболов и други от политическия ни елит не са били агенти на ДС.
5
5
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
Ало,лудницата ли е?Не,БСПСДСДПС!
4
4
 
3
 
! Отговори
Refor modern преди 7 години
Taia feodalna centralna bg administracia na kladata!
3
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Па добрютро! Как иначе тези ще се оправдават с онези, като ще се окаже, че тези и онези са с едни корени?
2
6
 
16
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
"Разсекретяването на досиетата е твърде закъсняло"- Освен че е много закъсняло но и задължително трябваше да има лустрация! Също задължително трябваше да бъдат съдени отговорните за лагерите, терора и убииствата! Тежка вина за това носи СДС и специално Иван Костов! Бяха избрани с надеждата да се случи това, а предадоха избирателите си Последиците с пълна сила се носат сега!
1
9
 
9
 
! Отговори
??? преди 7 години
Стига с тия досиета и с това ДС,бе продажни съвременници! Сега сте директно за разстрел-без съд и присъда...