В РБ питат: А виновните за провала "Белене"?

Депутатите искат да се търси отговорност от длъжностни лица
21 юни 2016 16:30,
42
В РБ питат: А виновните за провала "Белене"?
Снимка: архив Булфото

Депутати от Реформаторския блок внесоха питане до енергийният министър Теменужка Петкова дали ще търси отговорност за проваления проект за втора АЕЦ.

Миналата седмица Арбитражният съд в Женева реши, че страната ни трябва да заплати 550 000 евро на Русия заради поръчаното, но незплатено оборудване.

Още по темата

Мартин Димитров и Петър Славов питат дали :инистерството на енергетиката ще предприеме действия срещу длъжностните лица, които са поръчали оборудването за "Белене" без да има сключен договор и осигурено финансиране на проекта.

Двамата реформатори са внесли и въпрос към Петкова има ли актуална информация от прокуратурата за привлечени обвиняеми за "прахосването на 3 милиарда лева публични средства".

Димитров и Славов припомнят, че в миналия парламент имаше анкетна комисия за несъстоялия се проект за АЕЦ "Белене".

"След осъдителното решение на Арбитражния съд срещу българската страна, към тези 2 милиарда лева похабени пари на данъкоплатеца следва да се добавят нови 550 милиона евро, или нови над 1 милиарда лева. Въпреки това, 3 години след като проектът "АЕЦ Белене" беше окончателно спрян, подведени под отговорност няма", смятат депутатите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Соросоида иска да плаща европейски ток от холандски вятърни централи. И догански идроенергийни киловатове. И не се сеща, че сега плаща толкова маллно единствено, защото аеца субсидира цената на тока. Като не искаш евтин ток, отключвай се от енергото и си прави ня1ква собствена суперскъпа енергия. Аз искам да плащам МАЛКО за МНОГО ток.
36
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АЕЦ БЕЛЕНЕ и АЕЦ КОЗЛОДУЙ са ненужни комунистически останки, които трябва да се унищожат
35
1
 
6
 
! Отговори
Одисей 1 преди 7 години
38 ние и сега купуваме. Енергетиката е сложна система и не ти е ясна. Иначе има мощности към момента а те ще растат заради ВЕИ . Та имаме 2.5 пъти по големи мощности в моменра над 12 гигавата при потребление под 5 номинални и малко над 6 пиково .
34
5
 
4
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Одисейчо, как си моето момче? Като вземем да купуваме ток от Турция, тогава ли ще се сетиш че енергетиката има нужда от нови мощности
33
1
 
5
 
! Отговори
Одисей 1 преди 7 години
35 провал е самата идея за Големият шлем на Гоце Първанов
32
3
 
4
 
! Отговори
Одисей 1 преди 7 години
Питането на депутатите не е за спираето на проекта а за цялостният провал Белене. Та той никога не е бил необходим
31
3
 
5
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
След време очаквам тоя същия продажник на снимката да пита и кой е провалил Южен поток. И пак сякаш че той и другите пишман-реформатори край него нямат нищо общо и с това.
30
3
 
7
 
! Отговори
Одисей 1 преди 7 години
Виновен е първо и най вече Симеом Кобурготски който по заповед от Москва рестартира проекта. След него е виновен Гоце Първанов . После Станишев и най на края и ББ. Всички които се изредиха првз тези години на вшаст . Те юропиляха 2 млрд в това безумие. А пропиляха инкасираха защото всеки по веригата си е взел комисионмата. И сега пщедин млрд та три млрд да ви е честито мишлета
29
1
 
3
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
А и тоя, дето си е скръстил ръцете на снимката, той не е ли виновен за спирането на проекта за АЕЦ Белене? Той, когато му дадяха думата, все против АЕЦ Белене говореше. При толкова продажници сред нашите политици няма как да се случи такъв проект от национален мащаб.
28
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В крайна сметка, като теглим чертата, ядрената енергетика излезе по-скъпа от ВЕИ-тата за данъкоплатците.
27
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма такава държава на земята, от 35 години се строи АЕЦ, изчезват пари за десет АЕЦ-а и после няма виновни. И всички търпим и се радваме, че сме най-бедни в Европа.
26
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В РБ питат: А виновните за провала "Белене"?Депутатите искат да се търси отговорност от длъжностни лица...Виновните за провала на "Белене" са групата клакьори, платени от американското посолство, които обикаляха телевизиите, да ни обясняват колко скъп и лош е този проект. Обясняваха ни, как ще се откажем от него, няма да има последствия и ще цъфнем и вържем.Един от тях беше и този на снимката, който с фъфлещия си и гъгнещ говор даде всичко от себе си, също така Б. Борисов и т.н. - за съд са!
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въпрос към радио "Ереван":- Кои са вечните въпроси в България?Отговор на радиото:- Вечните въпроси в България са два - "Кой е виновен?" и "Какво ще правим сега?"- А знаете ли кой е вечният отговор?- Вечният отговор е само един - "*** ли му мамата!"
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дали са подчинени на САЩ, Русия или патагония няма никаква разлика. Всички участвали в грабежа АЕЦ Белене са антибългари.
23
2
 
7
 
! Отговори
бесен преди 7 години
По-скоро няма ли да се търси съдебна отговорност, че въпреки казано ДА на рефереднум, депутати подчинени на САЩ, спряха проекта, нарушавайки чл. 1 на Конституцията !
22
4
 
9
 
! Отговори
Виновните преди 7 години
Гоцю, Р. Овч., Р. Петков, Станишев, Доган, Царо и още около 350 червени ***.
21
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едните взимали пари да пускат проекта Белене, другите визмали пари да го спират. Няма никаква разлика - обикновенни престъпници облечени във власт.
20
4
 
12
 
! Отговори
българина преди 7 години
Виновни са тези които спряха проекта. Ако герб бяха на власт 45г и шестте реактора щяха да са в Турция с кредити на НА НЕК! Това е истината, русофоби българоубиици.
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едните се оправдават с другите, другите пък с първите, ама истината няма как да се скрие, че всички заедно са делили откраднатото от АЕЦ Белене.
18
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не ме интересува кой русофил, кой русофоб, кой зоофил, повечето политици са се облажили от проекта Белене и заслуважат сурово наказание. Докага ще търпим такива безобразия?