Здравната реформа няма кой да я спре, кълне се Москов

Фондът за лечение ще решава до 10 дни за всяко дете
Обновена: 21 юни 2016 12:26 | 21 юни 2016 12:14, Камелия Цветанова
29
Здравната реформа няма кой да я спре, кълне се Москов
Снимка: Булфото, архив

Започнатата реформа в здравеопазването няма да спре, зарече се ресорният министър Петър Москов.

"Нито аз, нито правителството ще спрем. Знам, че и противниците ни няма да спрат, само че няма да ни накарат да спрем по този начин", отсече той.

Още по темата

След серия протести на родители Москов призна, че работата на Фонда за лечение на деца е била лошо организирана, но новото ръководство вече има прозрачни и ясни процедури.

"Досега в този фонд нямаше деловодство. Т.е. в момента, когато постъпва искане за определено дете, то не влиза в деловодна система, в която да има ясна проследимост за това, какво се случва след постъпването на искането. Има преписки, постъпили през месец ноември 2015 г. и все още не са получили своето становище", обясни министърът пред БНТ.

По думите му това, което ще последва след влизането в сила на новия устройствен правилник на Фонда, е времето за получаване на експертно становище по всеки постъпил случай да бъде сведено до 10 дни.

Целта е да има ясна информационна система, в която всеки родител да може да проследи документацията, касаеща неговото дете.

"Това е ангажимент, който след приемането на устройствения правилник, и аз, и директорът на Фонда ще поемем и ще отговаряме съответно политически за него", увери Москов.

Той коментира и разкритията, че има търговия с пациенти, които биват транспортирани в определени болници, особено когато болният се нуждае от скъпи консумативи: "На тази база  с моя заповед е направена група, начело със зам.-министър Ваньо Шарков и отговорът е прост - всяка една линейка има GPS система, вързана със съответния център. В рамките на тази седмица ще бъдат проследени всички по GPS сигналите, т.е. откъде тръгва линейката, къде отива, с какво страдание е пациентът, и ако има някакви отклонения, които доказват злоупотреби и за това директорът на съответното ЦСМП или филиал, не е взел съответните мерки, тези хора ще бъдат санкционирани. Това, което аз знам по тази тема е, че такива неща са по-скоро изключения, но когато излезе окончателният доклад, аз ще го представя и на Вас, и на колегите Ви, които започнаха разследването", увери той.

Другият проблем касае болни, които не са желани от най-близкото лечебно заведение, в което Бърза помощ би трябвало да ги закара. В тези случаи, обясни здравният министър, когато болницата откаже да приеме болния, трябва да бъде подписан протокол от дежурния лекар, който отказва приема и дежурния от екипа на ЦСМП. Този документ се предава след това в Министерството и от болниците и екипите се търси отговорност.

Част от усещането за социална сигурност на хората е наличието в тяхното населено място на училище, на детска градина, на болница и на църква. На тази база това, което направи Министерство на здравеопазването беше поддържането и валидирането на системата на общинското здравеопазване през параметрите на националната здравна карта. Той открои, че има допълнителна субсидия за т.нар. трудно достъпни и отдалечени болници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
gost преди 7 години
Москов лудите си се разкарват свободно в ловеч какво става смориги
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
новото в здравната реформа ще са погребалните агенции , ще се преименуват на отделения за довършителни работи по клинични пътеки
20
1
 
3
 
! Отговори
Перко преди 7 години
Как да я спреш, като тя не е почвала ...
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Единственото добро предложение на Москов беше разделянето на пакетите, защото няма логика този, който плаща по 9 лв на месец да има достъп до същите услуги като този, който плаща 90, но това май скоро няма да го видим. Другото положително (с уговорки) предложение е здравната карта - в някои градове има по н-брой инвазивни кардиологии, където с автобуси возят дядовци от селата за да им слагат стентове наред, и за това плаща касата.
18
1
 
3
 
! Отговори
България преди 7 години
Оставка!
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В нормалните държави всеки си има осигурителен номер. Тука за всички еднакво - и за неосигурени и за работещи. 60 лв. на месец ми вземат за здравна осигуровка, а накрая получавам същото, каквото и "трайно безработния", демек калпавия, дето цял ден пие на сянка, а друг се труди под жаркото слънце. Москов обеща да разграничи тази несправедливост, но калпавите врякнаха и спряха замисъла му.
16
0
 
8
 
! Отговори
до анонимен 17 преди 7 години
Парите за здравеопазване отидоха за издръжката на НЗОК, заедно със всичките й подструктури. Нямате си и представа каква е цифрата за годишна подръжка на тази черна дупка. А иначе ви подхвърлят платени репортажи, за да плюете срещу докторите и да не виждате истинския проблем.
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лакардиите на Хитър Петър Москов нямат спиране!
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кога ще спрат лекарите да искат пари, когато болният е на легло и близките са отчаяни? 56 000 лв. за 2 операции на аневризма на майка на 4 деца - Наталия са поискали. Това е нагло! Къде отиват парите на здравноосигурените? До 2000 г. когато нямаше НЗОК имаше здравеопазване, от както въведоха рецептурни книжки и тъпотията "Направление" има опашки дори в аптеките!Махнете това безумие!
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И Пепи Белото няма кой да го спре!
12
0
 
5
 
! Отговори
Дръндер преди 7 години
Eй вампир ненасмукал се, ще те спрем и още как!
11
0
 
9
 
! Отговори
фар преди 7 години
докъде я докарахме - москов и кунева да са министри...ужас!
10
0
 
3
 
! Отговори
бай иван преди 7 години
тъшуроко едномаадурков, от 3 на 10 дни ще го промениш - е няма що!
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До в. ивановМного си TЪП.
8
4
 
4
 
! Отговори
в. иванов преди 7 години
Да си самоуверен - няма нищо лошо ....Само, че има едно НО 1. Много са кусурите за премахване2. Недосегаемите - така определям тази категория хора -притежаващи титлата доктор.3. Крайно време е да пресметнеш КОЙ ВЪРШИ РАБОТАТА НА ДОКТОРА в 21 век. 99 % - всичко е високи технологии. То май медицина няма. 4. Тези прекрасни машинки ти отпечатват едно листче наречено - ИЗСЛЕДВАНЕ . Е ..остава само някой да го прочете и да пратиш човека да си го купи5. В 21 век Т техноло. - това е медицина
7
0
 
8
 
! Отговори
1 преди 7 години
С тоя безумен поглед на комсомолец, като Матросов пред амбразурата, направо ми къса сърцето! То не бе реформа, не бе чудо, не останаха хора да и се радват!
6
1
 
7
 
! Отговори
Швед преди 7 години
Дано ти спрат пулса някъде!
5
1
 
8
 
! Отговори
ной преди 7 години
да след около 10 г. може и да се случи, но определено не от пепи.
4
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
26 години унищожават здравеопазването. Е, сега вече с Москов успяват да го постигнат на 99%. Кви " риформи" шъ прайш ба Москов, кат си некадърен и секи ден дрогиран ?.
3
2
 
19
 
! Отговори
ГЕРБАДЖИЯ И.ЗМЕКЯР преди 7 години
дай му власт и ще видиш планини от лъжи и тъпотии