Джихад, Халифат... Затвор за ислямисти вече и у нас

Проповядването на радикален ислям вече е престъпление в България
Обновена: 23 юни 2016 17:11 | 23 юни 2016 15:07,
75
Джихад, Халифат... Затвор за ислямисти вече и у нас
Снимка: Reuters, архив

Проповядването на радикален ислям вече е престъпление и в България. То ще се наказва със затвор до 3 години или глоба до 5000 лева. Това решиха депутатите, които приеха промени в Наказателния кодекс, внесени от ВМРО. 

С изменението за първи път бе направена и дефиниция на проповядването на радикалния ислям.

Още по темата

Депутатите записаха в НК, че това е "когато с думи, действия или разпространение на текстове или символи едно лице агитира за някоя от следните идеи: за създаване на Ислямска държава (Халифат); за налагане на законите на "Шериата" над светските; за насилствено налагане на религиозни принципи и норми на поведение, характерни за исляма или пропагандира насилие във вид на свещена война (джихад) срещу немюсюлмани". 

Поправката бе приета със 109 гласа за, 3-има бяха против, а 10 се въздържаха. Подкрепата дойде от всички групи, с изключение на ДПС, които не участваха в гласуването, и на БСП, повечето от които се въздържаха. 

Решението бе предшествано от едночасови спорове. Вносителят на изменението Красимир Каракачанов обясни, че проявите на радикалния ислям от 15 години не са само агитация и различно облекло, но и с терористична дейност. 

"Това е една нова идеология, която е изключително опасна. За разлика от комунизма и фашизма, които са идеологичеси, тази на радикалния ислям е агресивна, не търпи чуждо мнение", каза Каракачанов. Той допълни, че всички светски и нормални общества се борят с тези проблеми и приемат извънредно законодателство. 

ДПС даде сериозен отпор на изменението. "Този законопроект прави опит да раздели религия от радикална идеология. Но не го прави особено успешно и вероятно обижда всеки пети българин, който е мюсюлманин", каза Алиосман Имамов от ДПС. 

Той допълни, че в България има 1,5 млн. мюсюлмани, които са добри хора, не са терористи и не отглеждат терористи. Имамов поиска в Кодекса да се запишат наказания за всички прояви на религиозен радикализъм. Депутатите от ДПС се опитаха да провалят заседанието с различни процедурни хватки, но не успяха. 

Депесарите получиха сериозни критики от лидера на НФСБ Валери Симеонов, който обвини ДПС, че използва религията за политически цели.

"Кой коли крави по време на предизборни мероприятия, кой прави непрекъснати демонстрации на верска преданост с масови залягания в центъра на София?", попита той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 20"Не знаеш ли, че американците избиха над 300 000 цивилни са атомна бомба." ЗНАМ, и мисля, че е ужасно, аз отдавна гледам със собствените си очи!А ти знаеш ли че от 1926 до 1936 г. Сталиновия режим е избил между 7 и 13 милиона от своите?
25
10
 
6
 
! Отговори
путлара акбар преди 7 години
За руския фашизъм-15г
24
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Закона е много добър, наказва само радикалистите които водят война с немюсулмани. Скоро няма да има такива.
23
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Еми вкарайте тогава джихадистската групировка ДПС в пандиза кво чакате
22
4
 
3
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
До "Ф.Е.Джерджински": Да, той е зле, но ти си по зле от него. Поне да беше прочел първо какво точно са приели.
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименДа се молим на Бог да няма лоши последици.
20
13
 
10
 
! Отговори
Баба Гуси До 15 преди 7 години
В исляма няма писано срещу гейове защото там гейове няма, все едно някой да ти забранява да дишаш под вода. В християнството се забранява, защото е доста разпространено сред християните, все пак първите християни са били римски роби, а знаем как е било на мода патрицият да си обгрижва робите. Затова и повечето свещенници са обратни и насилват паството си защото християнството по-лесно се приема от обратни.Веднъж приели го после се обявява за грях който изкупват с молитви. Така се утвърждава вяра
19
10
 
8
 
! Отговори
Ф.Е.Джерджински преди 7 години
До НИНОВАТА ЧАОБайо, много си зле, бе човек ! БКП-БСП в генезиса си е една антибългарска, антиправославна, терористична организация, спонсорирана от КГБ.Тези национални предатели съботират всякакви инициативи полезни за България с едничката цел да сме мижитурки под руско влияние.Дали формално ще е председател Гей Дмитриевич, Мишо Джибрата или Нела Муфтата няма значение. Шифрограмите идват от кремъл.
18
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 21: Това, че на американците днешна Русия не им харесва, защото им пречи на глобалните амбиции е разбираемо, но ние какво имаме да делим с Русия? Нито са ни взели западните покрайнини, кито Беломорска Тракия, нито северна Добруджа. Да, американците купуват наши политици, за русофобството се плаща.
17
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вкарай ги в затвора и ще започнат атентати и отвличанията с условие размяна. Много сме босички в това отношение.Има една друга държава с малко повечко опит. Казва се Израел. Можем да се допитаме
16
13
 
5
 
! Отговори
1 преди 7 години
До Анонимен -15 ,ганчооо,затова ли всичките ви попове епископи,и още какви ли ,са хомосексуалисти,защото християнската религия ,ги учи на това.
15
11
 
7
 
! Отговори
да преди 7 години
До 10Ти пък си пример за примитивен болшевик, използващ евтини методи за манипулация. Турския шовинизъм и имперските амбиции на Ердоган и сие са безспорен факт. Но това не променя факта за съществуването на руския шовинизъм и имперските амбиции на Путин и сие. В България има над милион определящи се като турци, но те са далеч по-лоялни български граждани от *** като теб. Мюсолманите не са заплаха за националната сигурност и северенитет, за разлика от червените кхмели, като теб.
14
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Волен Сидеров президент!
13
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 16Не на русофилията, а на путино-филията! Разликата е огромна!
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 555И аз не съм ги срещал, но това не означава, че ги няма! Аз и бяла акула не съм срещал и атомна бомба не съм виждал..., но това не означава че ги няма. За да ги видиш, първото нещо, което трябва да направиш е да си извадиш главата от задните части на този пред теб и да погледнеш света със собствените си очи.
11
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радикалният исляям е изключително враждебе към умерените мюсюлмани. Конкретизацията в текста "срещу немюсюлмани" лишава от защита умерените мюсюлмани. Отново нашият законодател гласува половинчат текст.
10
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"От БСП се въздържаха, от ДПС не участваха..." СВЕТВА ЛИ ВИ ЛАМПИЧКАТА ???
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За целта трябваха се построят поне 100 затвора още защото кандидатите са много
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имах предвид 5
7
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 7: Ти си пример за съсипан морално писач на глупости. Имперски шовинизъм е имало и продължава да го има: пример е съседна Турция - върви тях да съдиш, та да те обслужат по късата процедура.