Опозицията: Антикорупционният закон е Гестапо!

Новият закон беше приет на първо четете от 130 депутати
6
Опозицията: Антикорупционният закон е Гестапо!
Снимка: Архив БТА

Създава се ново Гестапо, политическа бухалка за репресия, Франкенщайн. Такива опасения се чуха от депутати от опозицията по време на дебата за антикорупционния закон, с който се предвижда създаването на нов единен орган и различна процедура за отнемане на противозаконно придобито имущество.

Въпреки критиките новият закон беше приет на първо четете с гласовете на 130 народни представители от ГЕРБ, БДЦ, РБ, ДПС, от БСП и "Атака" гласуваха против, а от АБВ се въздържаха.

Той е подготвен от екип на вицепремиера Меглена Кунева, която пък го защити с обстоятелството, че страната ни има проблем с корупцията и е крайно време да се спре раздаването на рушвети.

Тя дори предложи да се създаде работна група с участието и на експерти, която да изчисти всички текстове, така че да не остане никакво съмнение, че законът ще е добре работещ.

Още по темата

Основните критики на депутатите бяха насочени срещу даването на възможност за подаване на анонимни сигнали срещу висши държавни служители, които след това пък трябва да доказват, че няма разминаване между официалните им приходи и имуществото, което имат.

"Анонимните сигнали създават риск от това да се клеветим едни други и да доведе до репресии, а това бюро безпогрешно ли е, кой ще контролира неговите действия", предупреди Йордан Цонев от ДПС.

Според Славчо Атанасов от Патриотичния фронт с този закон депутатите ще родят "една класическа политическа бухалка за разправа с политически опоненти".

Независимият депутат Георги Кадиев припомни, че самият той е жертва на анонимен сигнал, а кой го е подал на институциите въобще не могат да установят, защото адресът на електронната поща, от който е подаден, се е оказал невалиден.

Червеният Кирил Добрев смята, че с новия закон се обединяват механично органи. Освен това 85 на сто от текстовете се повтарят, защото вече ги има в законодателството ни.

"Новото е детекторът на лъжата, с който ще проверявате служителите на бюрото, а дали Вие бихте го пробвали първо на себе си", обърна се той към Кунева.

Социалистът припомни злополучното тефтерче на бившия шеф на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, където срещу инициали, вероятно на държавници, беше записано "да се удари", "да се смачка", "да се оправи". Това според него означава, че комисията е била политическа бухалка.

"Анонимка и виновен до доказване на противното. Как съчетавате тази нежна европейска душа, която носите със сталинските методи и похвати", попита той Кунева.

За лидера на "Атака" Волен Сидеров този закон е прах в очите на обществото, за да не се занимава то с нещо, което е много по-важно.

"Каква е работата на министъра на образованието да внася Закон срещу корупцията, внесете закон за вероученията в училищата, това е Вашата работа, но Вие вероятно отново искате да станете еврокомисар и това е вашата заявка", обърна се той към вицепремиера.

Според него със закона се създава ново Гестапо.

"Нищо не е вечно, сега сте на власт, после ще паднете и това Гестапо няма ли да се обърне срещу вас", предупреди той депутатите от управляващото мнозинство.

Миналата година сходен проект, станал популярен като законът на Кунева, беше отхвърлен на първо четене в парламента. В първия проект антикорупционният орган, наречен Национално бюро, обединяваше три органа - Комисията за конфликт на интереси, Боркор и звено от Сметната палата. В новия вариант към тях се добавя и Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество.

Бюрото ще може да иска разкриване на банкова, застрахователна и данъчна тайна, ще има достъп и до базата данни на Централния кредитен регистър. Кръгът на лицата, които обхваща законът, са тези, заемащи висши държавни и други длъжности, както и лицата, имащи правомощия по разходване на публични средства. Допълнително са включени няколко категории лица в системи с повишен корупционен риск. Добавени са и офицерите от висшия команден състав на въоръжените сили.

По отношение на магистратите е предвидено те да подават декларации за имущество и интереси към Инспектората към ВСС, който да използва софтуерната система и методите на бюрото.

Разширен е кръгът на обстоятелствата, които са задължителни за деклариране - чуждо недвижимо имущество и чужди превозни средства, подлежащи на регистрация, на стойност над 10 хил. лв., които лицето ползва повече от 3 месеца, и обучения, ако еднократната им стойност надхвърля 10 хил. лв.

Запазва се задължението за деклариране имуществото и доходите на съпрузите и ненавършилите пълнолетие деца, но според новия проект трябва да се декларират имуществото и доходите и на лицето, с което задълженият е във фактическо съпружеско съжителство. Законът дава и първата легална дефиниция на понятието в българското законодателство – съжителство на съпружески начала, продължило повече от две години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега и един закон срещу тероризма като приемат и тиквите ще пребъдат още1300 години.....
2
2
 
5
 
! Отговори
ШибиРиби преди 7 години
Бесепарите тоест комунарите нямат никакъв респект към частната собственост и всеки опит да им се попречи да крадат от общата манджа предизвиква квичене в тяхната кочинка.
1
2
 
17
 
! Отговори
бг преди 7 години
Ех няма го Мюлер да ви привика в Гестапо....Абе вие от румънците малко няма ли да прихванете? Корумпирани ще ми решават антикорупционен закон.Народа не се страхува от лов на вещици и не говорете от негово име.