Съветът на Дянков: Българи, спестявайте в левове!

Само тежести очакват България след Brexit-а, прогнозира финансистът
3 юли 2016 14:37,
69
Съветът на Дянков: Българи, спестявайте в левове!
Снимка: Булфото, архив
 

Българите да спестяват в левове след Brexit-а. Еврото и свързаният с еврото лев ще стоят по-стабилно. Този съвет дава от Чикаго Симеон Дянков – финансов министър в първото правителство на Бойко Борисов, пред bTV.

Той разказа, че резултатите от референдума са хвърлили в недоумение политици и икономисти в САЩ. Притеснението е двойно заради непредвидимите президентски избори и в САЩ.

"Тръмп, точно като британските политици, които искаха излизане от ЕС, говори против емиграцията и иска издигането на стени срещу огромната част на света", казва Дянков. Той очаква същата несигурност в САЩ като във Великобритания сега, ако Тръмп стане президент.

"Виновници за Brexit и за несигурността в ЕС са ръководителите на Еврокомисията, които не успяха да обяснят плюсовете от големия европейски пазар. Сега резултатът е лавина от мисли дали и други страни искат да са в Европейския съюз", убеден е бившият финансов министър.

Като експерт той посочи три основни групи проблеми за България след референдума за излизане на Великобритания от ЕС.

"Първата група загуби е свързана с това, че в следващите 2-3 години България и региона няма да са основни теми за евросъюза, може дори да не са в дневния ред", каза Дянков.

Противно на много експерти, които в последните дни твърдят, че след Brexit интеграцията в ЕС – политическа и икономическа, ще се засили и ускори, бившият министър е на противоположното мнение. Именно по-бавната интеграция ще е втората група проблеми. Третата е, че идеята общ енергиен съюз в ЕС е безвъзвратно загубена за следващите 4-5 години.

"Само тежести очакват България след референдума, няма нито една положителна", каза Дянков.

На въпрос дали бързо да приемем еврото, каквито намерения има в Еврокомисия, бившият финансов министър каза, че мястото на България наистина е в еврозоната.

"Минали сме част от пътя към приемането на еврото, но не вярвам да го приемем в следващите 3-4 години", убеден е Дянков. Причините са, че в страната има известни тежести в публичните финанси, повече дългове, икономиката върви, на не с много бързи темпове. Интергацията ще е по-трудна, защото през 2014 г. се отдалечихме от еврозоната с поне 3-4 години. "Ще трябва доста по-висок годишен растеж, от 4-5%, за да покриваме устойчиво във времето формалните критерии за дълга и дефицита", каза Дянков.

Той коментира и решението на арбитража за АЕЦ "Белене", според който трябва да бъдат платени 550 млн евро на Русия.

"Това е добра новина, сумата е значително по-малка сума от очакваната. Енергийните проекти, големият шлем костваха милиарди на страната. "Белене" е неефективен и ярко корупционен проект, който не е нужен на България", каза Дянков. Той е убеден, че ще има пазар за готовите реактори в Азия и Близкия изток.

"Българското правителство е стабилно", каза още бившият вицепремиер на Борисов.

"Единственият недостатък е липсата на икономическа политика и политика за Северна България, която значително изостава от Южна именно заради липсата на големи инфраструктурни европроекти. Трябва задължително да се направи така, че всички българи да се чувстват победители от това, че България е член на ЕС. Затова е необходима сериозна икономическа политика, обясни Дянков. На въпрос дали ако беше премиер би поискал оставката на икономическия министър Божидар Лукарски", той каза: Да. Дянков обясни, че има много български експерти, които биха се справил по-добре с тези задачи.

Дянков даде и съвет на финансовия министър Владислав Горанов да намери 120 млн. лв., които иска Меглена Кунева за увеличение на учителските заплати. "Всичко обаче да е в рамките на общата бюджетна процедура", каза експертът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
16
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
Когато стотинките са на стотинки и в банка на територията на РБ, е най-лесно да бъдат откраднати, пардон - усвоени, присвоени и прочие !Справка -случаят КТБ !От кого--ще уточни г-н Цацаров ! Пък "простаците" ги държат в долари и паунди в швейцарски банки. А Дянков от Чикаго, ги обръща в левове и ги засилва в ДСК ! Браво Монка, браво Данков !!
34
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ето аз как направих, съветвам и останалите: спестих 7000лв за 7 години, обърнах си ги във паунди и заминах за Англия. Тия пари ми стигнаха за 3 месеца. Тези 3 месеца ми стигнаха да си намеря работа. Обаче... докато пестих като луд тия пари записах курс по английски, като свърши курса изчетох 150 адаптирани книги, те са от ниво А1 до ниво Б2 като има и аудио към книгата да чуеш как точно се произнася думата и къде са логическите паузи. Езика ми помогна да си намеря нормална работа, защото иначе..
33
4
 
20
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
Ехей, Дянков-Невдянков!*** ти си бил голем шегаджия бе! Че в какво да спестявам ми е все тая бе, Невдянков, като няма ни левове ни евро ни долари, в какво да спестявам?Освен в монголски тугрици да спестявам друго нямам бе, Невдянков!Ти като имаш левове - спестявай. Иначе, мерси за съвета.А ако нямам хляб да ям ли пасти?
32
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
с две думи предлага посна пица , шумката е за него
31
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
е нали еврото ще вкарват , как да спестяваме в левове , или искаш да изгориш целия народ както го направи като беше на власт
30
0
 
3
 
! Отговори
Hrankfurt преди 7 години
Alemanite pechatat euro za vulgarite...offshor gold iska oste...
29
0
 
4
 
! Отговори
Climb преди 7 години
Dressior na bg levove:-):-):-):-):-)
28
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Познавате ли богаташ - роден или чужд, койтода спестява в левове? Българи, нито дума не вярвайте на Дянков - откъдето мине, трева не никне. Това и руснаците опитаха, но се отърваха от гениалните му съвети. Има си я Швейцария, която не се занимава с глупости, а пази парите на богатите - какво ще му умуваме, ако чак толкова ни се спестява. Дали го пускат Дянков да влиза в Швейцария...
27
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Смешно изказване или просто смешен човек? Едно време заради този псевдо министър нямахме заплати с месеци. Стотици фирми фалираха и хиляди хора станаха безработни. Спомняте ли си ,как пляскаше Русия. Не министър, а клоун е този. Уволниха го от къде ли не. Бойко му би шута,после американците и накрая руснаците.Сега пак е безработен. Собственият му баща говори за него като за ***. Тоя е ***
26
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Българското правителство е стабилно", каза още бившият вицепремиер на Борисов.__Е, как пък да му повЕрвам на тоя да спестявам в левове :)
25
7
 
16
 
! Отговори
Вейдър,Дарт Вейдър преди 7 години
От пицари акъл не ни трябва....
24
4
 
17
 
! Отговори
аз преди 7 години
Щом тоя дяв.ол го казва така значи е инъче!!
23
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много точно се е изказал Дянков за проекта Белене - ярко корупционен проект.
22
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Националисти,про руските бандити и московски слуги от *** започнаха офанзива по изнасянето на българското зърно,националисти ще отидите ли на митинг пред силузите на порт Варна,Бургас и Балчик ?Националисти чуваме ли са ????????Воленееее
21
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Една малка постна пица в ъгъла, моля.
20
3
 
24
 
! Отговори
помнещ преди 7 години
Абе тоя велик *** изатор не пищеше ли преди 2 седмици, че Великобритания няма да гласува за Брекзит! Ама не е виновно момчето, че не става - ТОЙ как мажяа да го намели баш когато разнася кафетата из Световната банка. Пък то беше времето когато ТОЙ ги намираше по магистрали и отбивки. И стана тя една-а-а.... Що не вземе сега ТОЙ да го скрие тоя спициалис по всичку с вишу отнейде си, че все ни напомня за НЕГОВИТЕ грешки
19
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има ли националисти в този сайт готови да защитятБългария и хляба на българите ??? Питама има ли националисти тук ?
18
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изправя ми се косата, като чета такива съвети. До сега каквото са ни посъветвали, все е ставало обратното. Спестявайте ни ги тия призиви, както и притесненията на сулю и пулю за разни референдуми или избори. Гузни политици от избирателя се страхуват.
17
1
 
9
 
! Отговори
Demeki parole преди 7 години
V prav tekst - smetki v bg banka do 1000 bg leva obmenitelen kurs dve kam edno v euro...po-golemite smetki obmen - tri kam edno v evro...:-) svetovna banka bar...:-)nov bankov obir za bg narod...
16
3
 
18
 
! Отговори
кво стаа преди 7 години
Къде си бе маймун, к,во стаа нали щеше да пляскаш руснаците, или и те ти биха дузпата оти си мноо умен!