Съветът на Дянков: Българи, спестявайте в левове!

Само тежести очакват България след Brexit-а, прогнозира финансистът
3 юли 2016 14:37,
69
Съветът на Дянков: Българи, спестявайте в левове!
Снимка: Булфото, архив
 

Българите да спестяват в левове след Brexit-а. Еврото и свързаният с еврото лев ще стоят по-стабилно. Този съвет дава от Чикаго Симеон Дянков – финансов министър в първото правителство на Бойко Борисов, пред bTV.

Той разказа, че резултатите от референдума са хвърлили в недоумение политици и икономисти в САЩ. Притеснението е двойно заради непредвидимите президентски избори и в САЩ.

"Тръмп, точно като британските политици, които искаха излизане от ЕС, говори против емиграцията и иска издигането на стени срещу огромната част на света", казва Дянков. Той очаква същата несигурност в САЩ като във Великобритания сега, ако Тръмп стане президент.

"Виновници за Brexit и за несигурността в ЕС са ръководителите на Еврокомисията, които не успяха да обяснят плюсовете от големия европейски пазар. Сега резултатът е лавина от мисли дали и други страни искат да са в Европейския съюз", убеден е бившият финансов министър.

Като експерт той посочи три основни групи проблеми за България след референдума за излизане на Великобритания от ЕС.

"Първата група загуби е свързана с това, че в следващите 2-3 години България и региона няма да са основни теми за евросъюза, може дори да не са в дневния ред", каза Дянков.

Противно на много експерти, които в последните дни твърдят, че след Brexit интеграцията в ЕС – политическа и икономическа, ще се засили и ускори, бившият министър е на противоположното мнение. Именно по-бавната интеграция ще е втората група проблеми. Третата е, че идеята общ енергиен съюз в ЕС е безвъзвратно загубена за следващите 4-5 години.

"Само тежести очакват България след референдума, няма нито една положителна", каза Дянков.

На въпрос дали бързо да приемем еврото, каквито намерения има в Еврокомисия, бившият финансов министър каза, че мястото на България наистина е в еврозоната.

"Минали сме част от пътя към приемането на еврото, но не вярвам да го приемем в следващите 3-4 години", убеден е Дянков. Причините са, че в страната има известни тежести в публичните финанси, повече дългове, икономиката върви, на не с много бързи темпове. Интергацията ще е по-трудна, защото през 2014 г. се отдалечихме от еврозоната с поне 3-4 години. "Ще трябва доста по-висок годишен растеж, от 4-5%, за да покриваме устойчиво във времето формалните критерии за дълга и дефицита", каза Дянков.

Той коментира и решението на арбитража за АЕЦ "Белене", според който трябва да бъдат платени 550 млн евро на Русия.

"Това е добра новина, сумата е значително по-малка сума от очакваната. Енергийните проекти, големият шлем костваха милиарди на страната. "Белене" е неефективен и ярко корупционен проект, който не е нужен на България", каза Дянков. Той е убеден, че ще има пазар за готовите реактори в Азия и Близкия изток.

"Българското правителство е стабилно", каза още бившият вицепремиер на Борисов.

"Единственият недостатък е липсата на икономическа политика и политика за Северна България, която значително изостава от Южна именно заради липсата на големи инфраструктурни европроекти. Трябва задължително да се направи така, че всички българи да се чувстват победители от това, че България е член на ЕС. Затова е необходима сериозна икономическа политика, обясни Дянков. На въпрос дали ако беше премиер би поискал оставката на икономическия министър Божидар Лукарски", той каза: Да. Дянков обясни, че има много български експерти, които биха се справил по-добре с тези задачи.

Дянков даде и съвет на финансовия министър Владислав Горанов да намери 120 млн. лв., които иска Меглена Кунева за увеличение на учителските заплати. "Всичко обаче да е в рамките на общата бюджетна процедура", каза експертът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хахах. Дянков и Горанов. До къде я докарахме.
54
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Четете да не ревете!Че то било много лесно бре: 1000 лева стават 1000 евро. Супер. Ми тогава да инвестираме в румънски леи. Сега 1000 лева са над 2000 леи. Вземам мойте 1000 лева, обръщам ги в 2000 леи и като въведат еврото имам 2000 евра,
53
2
 
1
 
! Отговори
Четете да не ревете! преди 7 години
След като падне лева и остане само еврото какво ще се случи. ЕС искат лева да бъде заменен с евро. Ако заплатата днес ви е 1000 лева ще стане 1000 евро. Ако доматите са 2 лева ще станат 2 евро. Ако в банката имате 1000 лева ще станат на 1000 евро. Ако в банката имате 1000 евро ще си останат 1000 евро. Ето това има предвид Дянков. Вашите 1000 евро в банката след падане на лева няма да станат 2000. Преди седмица в Брюксел се заговори всички страни на ЕС да минат на парична еденица Евро
52
0
 
8
 
! Отговори
надежда до 61 преди 7 години
Мисля, че сте в грешка. Нищо няма да е същото. Заплатите ще бъдат много по-ниски от сега, а цените ще са непосилни. Закрепостяването към еврото ще бъде причината за невъзможността на България за излизане / евентуално / от ЕС.Тотална зависимост .Кое му е доброто ? Или аз недовиждам....
51
0
 
3
 
! Отговори
до 61 преди 7 години
Глупости! И каква е логиката да се случи това? В Германия се е случило, защото тогава са създали валутата евро. Сега имаш фиксиран курс, стабилна валута. Каква е логиката да се получава изобщо това?!?!
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Еврото и свързаният с еврото лев ще стоят по-стабилно."Е тогава да спестяваме в евро!
49
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С българския лев ще се случи точно това което се случи с германската марка. Аз мисля, че Дянков получава добър хонорар за поръчкови статии, но тук за едно съм съгласна че ако България смени паричната единица ЛЕВ с ЕВРО ще е 1:1. Така заплатите и пенсиите ще останат същите като число само че в евро, спистяванията ще се преименоват от лев в евро и обратно. Държавата ще го направи така че частното спестяване да изгуби за сметка на държавните плащания.
48
1
 
6
 
! Отговори
надежда преди 7 години
Отдавна банковата система в България е несигурна.Кой здравомислещ ще си вложи средствата във фалиращи банки ? На европейската арена България е изгубена кауза, ползвани сме за плацдарм и това ще продължи. Всъщност само такъв е интереса към страната ни.За съжаление...Да видим в скоро време на къде - към НАТО - 2 или към пълна изолация. Ще разберем на съвещанието във Варшава. Боже, пази България !!
47
0
 
9
 
! Отговори
Krom преди 7 години
Ама разбира се, Дянков. В това бяхме сигурни. България я чакат "тежести" от излизането на Великобритания но също така и от повторното и приемане. Чакат я "тежести" от строежа на Белене, но също така и от не-построяването и. Също така я чакат "тежести" ако ни нападнат извънземни, но още по лоши "тежести" ако не ни нападнат. Да обобщим. Живота на българина ще е тежест, докато такива като теб се кичат с титлата политик. Прекалено много подмолни шутове търпи тази нация, за да и е лек живота.
46
1
 
7
 
! Отговори
Дядо Спас преди 7 години
От тиква на *** , акъл не ща!
45
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спомням си, че по негово време много хора се самозапалиха. /Сега скачат от високо./ Когато Дянков стана министър , запомних какво каза: В България трябва да живеят не повече от 4.5 милиона. Както е видно , всичко се изпълнява по плана.
44
1
 
15
 
! Отговори
Вили преди 7 години
Един шеф на БНБ ,Тодор Вълчев му беше името,в началото на прехода,агитираше хората да си внасят парите в банките в левове.След фалита на банките,парите на хората изгоряха.
43
2
 
8
 
! Отговори
аноним преди 7 години
На тоз некви жълти мухи му излизат от празната тиква...
42
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 36Добавени подписи на: Мама Дянка Жена ДрянкаВярно с оригинала!
41
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"ръководителите на Еврокомисията, ... не успяха да обяснят плюсовете от големия европейски пазар." Глупости говори "големият икономист" Дянков, добре объркал България, щото Бойко му вЕрваше, както сега вЕрва на Москов. Не е чел приказката за лековерния цар.Но на думата - не ПЛЮСОВЕТЕ, А МНОГОБРОЙНИОТЕ МИНУСИ не обясниха тези ръководители, защото не могат да обяснят с нищо, това че разрушиха икономиките и обществата на новоприетите членки, обездържавиха ги, направиха ги пазар, а не производител
40
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хахахаах. Да, само в левове спестявайте. че д аможем да ви ги лапнем като '97 година. Само да сте послмели да спестите в злато или в друга валута.
39
2
 
18
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
Бегай да финансираш господарите си,не те искаме в България,много й помогна...
38
2
 
20
 
! Отговори
никога вече преди 7 години
Защо отрицателните герои от филма непрекъснато дават рецепти за развитие?
37
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това човече винаги е било неадекватно...
36
4
 
24
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
Белене е корупционен проект, щото нищо не ми влезе в джоба, виж, соларните елктроинсталации не са корупционни, щото от тях ми влезе в джоба, ама на вас сметките за ток ви излязоха през носа; Ваш: Пърдянков