ВМРО ще връща казармата – 6 месеца, година...

Воеводите искат да се раздели службата на "наборна" и "професионална"
186
ВМРО ще връща казармата – 6 месеца, година...
ВМРО поиска връщане на казармата. Снимка: Булфото

ВМРО иска да се върне задължителната казарма, която отиде в историята в началото на 2008 година.

Депутатите на Красимир Каракачанов вече са готови с поправките в Закона за отбраната и Закона за резерва на въоръжените сили и ще ги предложат за съгласуване на партньорите си от НФСБ, съобщиха от пресцентъра на ВМРО. След това ще ги внесат за обсъждане в парламента.

В мотивите си воеводите посочват, че рязкото влошаване на параметрите на сигурността в цяла Европа изисква бързи и адекватни действия на законодателната власт у нас.

Нормативното преминаване от принципа на наборна военна служба към механизма на професионална служба е било прибързано, без съобразяване с конкретната геополитическа и военно стратегическа обстановка в Югоизточна Европа,смятат от ВМРО.

Така че със законови поправки сега те искат да се раздели военната служба на "наборна" като задължение на гражданите за участие в отбраната на страната и "професионална", изпълнявана на основата на договор.

Промените в законите предвиждат различни хипотези за изпълнение на задължителната военна служба, като базовата е за срок от 6 месеца за младежите, навършили 19 години и има варианти за алтернативна гражданска служба за период от една година.

Отделно воеводите искат началната военна подготовка да стане задължителна в средните училища, а тези които пропускат занятията там, да посещават специални курсове.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
1
 
3
 
! Отговори
444444 преди 7 години
интересно къде ще бъдат настанени поделенията са разрушени,а и все ще тръгне да бяга !!!
118
1
 
1
 
! Отговори
До 141 преди 7 години
Ще коментирам само сумата - 400 лева. Изобщо не е нереалистична. Става дума за издръжката на един войник месечно. Едва ли включва ремонта на сградите - всички казарми са в руини, както и транспорт и пр. Но! Оръжието си е там, остава облеклото и храната. Който е служил знае как стоят нещата, да не се впускам в подробности. Това е армията, не "Ол инклузив" на морето.
117
1
 
2
 
! Отговори
техноманиак преди 7 години
За всички почитатели на Калашников ще кажа,че тия дни си купих еднин ъглошлайф с който АК-то за две минути го нарязвам с лекота.Лошото е,че за него после плащат около лев,не повече.За дървенията му нищо не плащат проклетниците!Ама пък за две минути лев-бива си далавера си е!Забрави да кажа,ч машинката е немска и много добра.Цял ден да режеш не загрява!А АК-то си е първобитна стока и металът му не е добър ръждясва бързо!
116
1
 
1
 
! Отговори
неверник преди 7 години
Тази идея за 400 те лева на месец ми се вижда нереална.Освен ако до всяка казарма не се намира и собствена зеленчукова градина,свинеферма,птицеферма,по два декара засети със жито за всеки войник които ще трябва да жъне ръчно за да се спести от разход за комбайни.Въобще Каракачанов разказва вицове.Нека той да преживее месец с 400 лева пък тогава да говори.
115
7
 
0
 
! Отговори
Ганев преди 7 години
Най-после някой да прибере младежите от улицата, които хем се чудят какво да правят хем се избиват с новите коли, дето таки с толкова мъка им е купил от чужбина. А дано да стане тая казарма за 6 месеца за да се научат, че мама няма вечно да им бърше сополите и че всичко което направиш си има последствия за самия теб.Браво, ако така държите нещата пак ще гласувам за вас!!!
114
1
 
10
 
! Отговори
бивш офицер преди 7 години
Тази ДС трътка нямали кой да го озапти ? То "професионалната" армия е неподготвена , необучена , неекипирана , невъоръжена , изобщо небоеспособна , той тръгнал наборна да прави . Иначе ако другото е добре , нищо лошо някакъв вид краткосрочно военно обучение , но не срочна армия .
113
1
 
18
 
! Отговори
_ преди 7 години
Здравеопазването е трагедия, учителите са на измиране, те ще харчат парите от данъците ми да си играят на войничета. Една гьостерица трябва, и наред по гърбините в НС...
112
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези или не са в ред, или са измислили вариант да окрадат едни пари под формата на казармено обучение и подобни.
111
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен151А докато служат жените, ти ли ще им гледаш децата, умнико? Или ще им плащаш заплатата?По-голяма идиотия не бях чувала! Почвам да се съмнявам не само в умствения капацитет на депутатите, но и в психическото им здраве!
110
17
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
2 години е нормално да има казарма и да служат и жените, така е по целия свят, браво на вмро за новия закон дано влезе в сила още тази есен и да ги вкарват
109
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не за бабички, а за млади и стари демократи е този популизъм.
108
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Помня, понеже си останах горд редник да края, заплатата ми беше лев и петдесет (за шест кутии Арда - второ). Понякога ни даваха и по две ножчета за дране - руски, Балтика. Интересно сега как се мислят нещата с наборната войска. Хотели за майките на момчетата ще има ли наблизо?
107
3
 
8
 
! Отговори
Огън школа не остана преди 7 години
Ако стане и върнат казармата - първия набор ще намаже - няма да има гърч,чанч и тормоз от старите кучета, защото ще са първите от 11 години насам. На нас 1987г. като новобранци първата година ни изпиха мозъците през пробит пи4и косъм.
106
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
...пазете децата си.....не ги пращайте в казармата при него и неговата каракачанска рода....
105
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Истината е, че за България няма полза от наборна армия. То няма полза и от професионалната, но това вече става много голяма тема. Бил съм 2 години и нещо в казармата и това си беше загубено време.
104
3
 
2
 
! Отговори
до 139 преди 7 години
139- и,само да ми падне някой от твоята рода в любимата ти казарма,ще видиш каква любов ще падне там...сега вече искам казармата....
103
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди малко го слушах лъжльото Каракачанов по телевизията. Щял да струва 400 лева на месец наборен войник!? Айде някой да ми каже как се храни млад мъж с 13 лева три пъти на ден. Ами облеклото? Сградите? Транспорта? Оръжието? Медицината? Нагъл, по-нагъл, най-нагъл, Каракачанов.
102
2
 
2
 
! Отговори
до 137 преди 7 години
137 - и,само да ми падне някой от твоята рода в любимата ти казарма,ще видиш каква любов ще падне там...сега вече искам казармата....
101
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Казарма ли? Който иска да участва! Аз тая помия съм я сърбал година и половина!
100
1
 
16
 
! Отговори
Shark преди 7 години
Може, на първо депутатските синове да влязат. Да не би да си мислите че ще пуснем децата си да ви защитават крадените имоти. Сън сънувате.