Антитерористичният закон – под килима на НС, обвини Енчев

Валентин Радев: И в Европа са ограничени правата!
7 юли 2016 11:22, Анисия Иванова
6
Антитерористичният закон – под килима на НС, обвини Енчев
Архив: Булфото

Текстовете в новия антитерористичен проектозакон са в разрез с Конституцията - това каза в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR независимият депутат Велизар Енчев, който се обяви против мерките, записани в закона, по време на паркламентарния блиц контрол вчера.

"Този закон влиза под килима на Народното събрание, без да е обсъждан в Комисията за отбрана и изведнъж Министерският съвет излиза със становище, без то да е обсъдено в парламента", поясни Енчев.

Още по темата

По думите му предлаганият закон донякъде копира Американският патриотичен акт, приет след терористичната атака на 11 септември 2001 година в Ню Йорк.

Eнчев настоя, че в проектозакона има пробойни, които могат да бъдат използвани за злоупотреба и нарушаване на правата на свободните граждани.

"По време на оперативното разследване на дадено лице или дадена група лица няма да бъдат изготвени веществени доказателства при прилагането на специални разузнавателни средства, които щели да бъдат използвани само за нуждите на оперативното разследване", посочи той.

"Вчера веднага след заседанието на Съвета за сигурността в Министерския съвет, военният министър Ненчев, за когото се говори от вчера, че той е автор и идеолог на този закон, заяви, че веднага ще нареди на военните структури, че ще започне подготовка за обучение в изпълняване на полицейски функции на армията. Това може да го каже и да го направи едва след като парламентът вземе такова решение", каза Енчев.

Независимият депутат обърна внимание, че с прилагането на антитерористичния закон ще бъдат създадени 6 нови институции, сред които Съвет по сигурността, секретариат, национален контратерористичен център, национален щаб и т.н., които щели да се използват в качеството им на "кранчета за източване на бюджет".

Гражданите винаги трябва да се притесняват, че може да им се случи да бъдат репресирани. Да, ще има ограничаване на правата, но ние сме част от едно голямо общество в Европейската общност и знаем какво стана в Брюксел и Париж, какво стана преди това в Англия и в САЩ. Всички тези държави, които са много по-утвърдени демокрации от нас, са приложили такива мерки, ограничили са правата. Така народният представител от ГЕРБ и зам.-председател на Комисията по отбрана и сигурност Валентин Радев коментира новият законопроект.

На въпрос дали има вероятност армията да се намеси до такава степен, че присъствието й да стане осезаемо, Радев подчерта, че: "Армията ще има полицейски функции, ще обискира, ще задържа, ако се налага хора, които се предполага, че могат да бъдат включени в терористичен акт или самите те са инициатори".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А пострадалите от теракт къде ще се жалват в коя от тях плюс още колко стари такива структури като всяка пее по своему и различно по съдържание,а автора сигурно един като Бетховен и добавено с вица при обявяването на 9-та симфония от Бетховен в операта за представление значи мъжа на малко позакъсняло за концерта семейство рекъл на жена си-Хайде да си ходим те са минали вече 8,нищо няма да разберем,закъснели сме,действащите лица дали са същите или се посменили,трябва да се вслушваме,какво ще е,е
2
0
 
1
 
! Отговори
Мунчо преди 7 години
Единственото което е съвсем ясно, да се създаде нова администрация понежа съществуващата за бедна България е малко!
1
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абсолютно съгласен съм с тази критика. ГЕРБ иска да елиминира политически си конкуренти под прикритие на борбата с тероризма.