Около 100 млн. лева – цената на възродената казарма

ГЕРБ: Не е нужно, имаме професионална армия!
99
Около 100 млн. лева – цената на възродената казарма
Архив: Булфото

Малко под 100 милиона лева на година ще струва на държавата връщането на наборната военна служба, пресметната съпредседателят на ПФ Валери Симеонов.

Според другия съпредседател на коалицията Красимир Каракачанов, когато става въпрос за сигурността на страната, пари трябва да има.

Валентин Радев от ГЕРБ, който оглавява комисията по отбрана в парламента, обаче се зачуди откъде ще се намерят средствата за издръжка на наборни войници.

Още по темата

Според него не само депутатите от ГЕРБ, ами и здравата логика не може да застане зад предложението за промени в законите, внесени от ПФ за връщане на казармата.

"Повечето страни от НАТО разчитат на професионална армия, ние направихме прехода малко по-бързо отколкото трябваше и това го знаят всички от професионалното ръководство, но вече сме го направили и всички са професионални", коментира Радев.

Валери Симеонов обаче настоя, че патриотите ще си поговорят с депутати от ГЕРБ и ще изложат аргументите си.

"Само през миналата година по данни на финансовото министерство държавата е загубила 109 милиона лева от невнесен ДДС от търговия с течните горива", каза Симеонов и добави, че явно пари има.

Каракачанов пък припомни, че когато патриотите поискаха да се направи ограда по границата ни с Турция заради бежанския поток, повечето политически сили са били против, но след това видяха, че това се налага и пари се намериха.

По негови сметки издръжката на един наборен войник ще е 400 лева на месец, а сега един професионален струва на държавата 1200 лева.

Ако се наложи мобилизация на младежите, те няма да са подготвени, което означава "да се пожертва един човешки живот заради немарливост".

Според Каракачанов 4 месеца са необходими за подготовката на един войник, а при мобилизация ще има най-много една-две седмици време за тренировки.

Той допълни, че наборна военна служба има в Италия, Австрия, Турция, Гърция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
2
 
2
 
! Отговори
Инженер проектант преди 7 години
България няма нужна наборна армия в новите реалности стигат сили за бързо реагиране обучени наемници тоест професионална армия с 250 000души,компактни с отлична бойна подготовка и оборудване финансирани пряко на гърба на САЩ ЕС и ЕК като имат мерак.Ние единственоможе да им обезпечим полигони,програми униформи и храна.Другото да го плащат Евроатлантическите ни партньори.Нас са ни нужни спешно строителни войски да възродят разрушената държава.Мостове тунели жп,цял бг плаче за реконструкция .
58
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 70Само дето са в чужбина а ане в България .....
57
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първо се започва с закупуването на земи за казарми, построяването на казармени помещения и всичко останало, а чак след това идва ред там евентуално да се обучават и войници. Старите казарми всички знаят, че бяха подарени на мафиоти и ги няма. Та, тези 100 милиона, верочтно са годишно и са само част от разходите. Поне няколко милиарда ще трябват само за подготовката на нови казарми, в които да вкарат наборниците.
56
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Връщане на казармата може да има само ако управляващата мафия е намерила начини да ограби голяма част от средствата за тази казарма.
55
1
 
4
 
! Отговори
До Боби от 56 преди 7 години
Ако погледнеш пак сметките, ще видиш, че разходите са само за заплати и досега не сме повдигали въпроса за дължимите през тези 6 месеца осигуровки.Колкото до въоръжението за 15000 човека, със сигурност част от него ще трябва да се закупи, което си е още бюджет + разходи по използване, обслужване и съхраняване. Без да сме отворили и дума за облекло и военни принадлежности, а танковете, джуганите/прагите - тия от музея едва ли стават, а останалите ги нарязахме, подарихме и разпродадохме.
54
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До 68Това е стандартният отговор, който всички използват, аз познавам хора от чистещи къщи до техническа поддръжка, строители, инженери, медици, хора със свой собствен бизнес, до стандартните работещи в складове и т.н., ест. всички за повече пари отколкото тук като мениджър, инженер или ИТ специалист. Само където я няма мизерията наоколо и усещането че си заобиколен от неандерталци.
53
1
 
5
 
! Отговори
До 68 преди 7 години
И затова отиват в чужбина да берат плодове и мият чиний.....
52
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не сънувайте, пичове, няма пари за създаването на нови условия за източване на държавни средства. Спокойно, лека-полека вие старите гоните младите, защото на тях въобще не им се занимава с остарелият ви начин на мислене. Те затова се махат, защото вашият потенциал потиска техния, дърпа ги назад, не могат да се развиват, те не са ограничени като вас, искат адекватна обстановка за живот, онези на които викате наркоманчета за малко трева и те ще отлетят от тази ограничена, безплодородна ***$
51
3
 
3
 
! Отговори
Moskov преди 7 години
Neka varnat grani4arite.Navremeto 1999-2000 godina vseki den imahme strelbi , vizi4eska podgotovka i t.n. v podelenie 56320 ivailovgrad.dori za sekunda ne sajalqvam 4e sam bil voinik 12 meseca.
50
6
 
1
 
! Отговори
Moskov преди 7 години
Dano varnat kazarmata 4e golqm sram s na6ite mladi narkomani
49
7
 
3
 
! Отговори
майорски преди 7 години
нека се започне със задължителна военна подготовка/военно обучение ....по 3-4 седмици ..... за всички младежи между 16-18...пък после да се мисли за наборна служба ! на съвременните младежи една строева подготовка би им дошла добре !
48
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То вече няма казарми, те ще връщат наборната служба. Казармените имоти ги подариха на мафията за жълти стотинки, а сега щели да купуват нови имоти, където да строят нови казарми. Колко струваха примерно казармите на 4-ти километър в София. Там само земята струва над 100 милиона лева, а там си имаше хубави сгради за казарми.
47
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Сметката е крива! 56Да те светна Когато ме обучаваха за Фазан(ОЗ от Хим Войски) бяхме 2 взвода(стари и млади) първите 6 месеца освен на плаца строева и спорт, в гаража(машините нито веднъж не бяха мръднати) и в учебните зали зубрене на характеристики сме ходили веднъж на стрелби при което съм изстрелял общо 20 патрона.Вторите 6 месеца веднъж на седмица изкарвахме камионите(3 броя) на полето(1км) за тренировки Така че сметките излизат съжалявам да ти го кажа.
46
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали гробарите ги е страх за изнежените ,наркомански синчета....
45
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
първо я разпродадохме, потрошихме откраднахме и съсипахме.....сега ще я градим и плащаме нановоп.с. и да посторите нещо за министъра на отбраната да не се излага да води *** в хотел шипка че там е мизерно
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всеки с коефициент на интелигентност под 80 в армията, решено е, 7 милионна българска армия, няма как, войната започна, Плевнелиев не ви ли предупреди, чувам танковете как идват и отекването от куршуми в равнината, минава река покрай нас, леко започна да почервенява, предполагам е нормално в свят с хора с нисък коеф. на интелигентност, съчетано с липса на образование като цяло. Поумнете бе, хора, цял живот няма да видите радостта на живота заради някакви манипулатори над вас.
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Sin4etata ba mutrite bogataschite li schte jodat ns u4enie v koja kasarma edno vreme pluvaga v badeina na pravitelstvena u4eha vif a sega barivzi milioneri hoteli imat v bg i 4ujbinaksto na raschidov agenta viena hotel sasipahte bg nekadarnizi no vie sabogatagte i di opravihte dezata i vnuzite na garba na tapia bg narod na bednite ba pensionerite mladite koito bogat ot bg
42
0
 
2
 
! Отговори
Сметката е крива! преди 7 години
Без всякакви филипики за смисъла, логиката, необходимостта, подробностите и т.н. Разглеждаме възможно най-опростения бюджет на начинанието:15000 наборника*6 мес*400 лв = 36 млн лв1 поделение - 300 наборника + 30 офицери и сержанти; ср.цена 1 млн --> 50 поделения = 50 млнзаплати офицери и сержанти за 6 мес.: 50 под * 6 * 30 * 1500 лв (средна) = 13.5 млнДотук за 1 цикъл от 6 месеца: 36 + 13.5 + 50 = 100 млн!!!Тези 50*30 офицери/сержанти трябва да се обучат + отделно пари за оръжие/техника
41
0
 
3
 
! Отговори
Sando преди 7 години
Ако решът да ни превземат, ще го направят с лъкове и прашки. Иначе съм съгласен, че не ни трябва наборна армия.
40
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В ефектнивността на наборната военна служба няма спор. Обаче, за да възстановиш нещо разрушено трябва преди всичко време и средства. 1. От къде ще дойде сержанския и офицерски състав, за да поеме наборните войници, при положение, че и в момента има недостик на кадри. 2. Къде ще бъдат настанени наборниците, като повечето поделения са или разрзрушени или на застроени с някой хипермаркет или мол. 3. Иска се предварително време за комисий, които да установят здравословното състояние на всеки.