Присъствието на НАТО в региона на Черно море да бъде засилено!

Това е обща оценка на съюзниците, смята Плевнелиев
Обновена: 9 юли 2016 17:12 | 9 юли 2016 17:10, Красимир Ангелов
109
Присъствието на НАТО в региона на Черно море да бъде засилено!
Снимка: БТА

Обща е оценката на съюзниците за необходимостта от засилване на присъствието на НАТО в Черноморския регион, обяви президентът Росен Плевнелиев, който взе участие в Срещата на върха на Алианса във Варшава.
 
"Държавите членки на НАТО демонстрираха единство в оценката си на рисковете и заплахите в актуалната среда на сигурност и в начините за тяхното преодоляване", посочи още държавният глава, цитиран от своя прессекретариат.  Миграцията, тероризмът, заплахите и рисковете от Изток, включително милитаризацията на Кримския полуостров и нарушеният баланс в Черноморския регион, бяха акцент по време на срещата на най-високо равнище на Алианса в полската столица.

Още по темата
"Обща е оценката на съюзниците, че присъствието на НАТО в Черноморския регион трябва да бъде подсилено. Алиансът е готов да защити всяка една от страните членки", обобщи държавният глава в отговор на журналистически въпрос.
 
До октомври НАТО ще разработи предложение до страните членки от Черноморския басейн по отношение на предното присъствие на Алианса в региона, обяви президентът. Предложението трябва да адресира притесненията на страни членки, свързани с нарушения баланс в средата на сигурност след анексирането на Крим от Руската федерация.

"Не става въпрос за двустранни или тристранни инициативи, а за открити за всички държави членки инициативи под егидата на НАТО за съвместна подготовка и учения, за координация и за съгласуване на действията. В никакъв случай не става дума за каквито и да било флотилии. Такива няма, няма и да има", подчерта Плевнелиев. Той беше категоричен, че всяка инициатива за гарантиране на сигурността и по-добрата координация на страните членки на НАТО в региона е възможна единствено под егидата на Алианса и ще бъде открита за участие на всички съюзници.
 
Президентът припомни, че България вече е заявила готовност да участва с до 400 военнослужещи в многонационална бригада в Румъния на ротационен принцип за провеждане на учения и за подобряване на координацията между партньорите от Алианса. "Това не е двустранна инициатива и не означава постоянно дислоциране на български военнослужещи в Румъния", подчерта Росен Плевнелиев.

По думите му многонационалната бригада в Румъния ще бъде сформирана на същия принцип, приложен при сформирането на четири многонационални батальона на ротационен принцип в Прибалтийските държави и в Полша. Решението за разполагането на формированията с между 800 и 1000 военнослужещи беше утвърдено от лидерите на Срещата във Варшава.
 
Като голям успех от Срещата на върха във Варшава президентът открои подписването на Съвместната декларация за партньорство между НАТО и ЕС, която поставя на ново равнище отношенията между двете организации.

ЕС и НАТО са изправени пред сходни предизвикателства и ще подсилят съвместния си капацитет и координация за справяне с тях. Сътрудничеството включва ранно идентифициране и анализ на хибридните заплахи, по-добър обмен на разузнавателна и на друга информация, както и засилено партньорство в сферата на киберсиурността. НАТО е готово да предостави допълнителен принос за справяне с предизвикателствата пред ЕС, свързани със засиления миграционен натиск и за борба с мрежите за трафик на хора.
 
"България ще трябва да ускори приемането на Стратегията си за киберотбрана, да надгради киберсигурността на своите институции и това трябва да се случи координирано и с ЕС, като партньор в рамките на съвместната работа с НАТО в сферата на киберзащитата", посочи президентът Росен Плевнелиев, който припомни и кибератаките срещу българските институции по време на изборите и националния референдум през октомври 2015 година.
 
България ще продължи участието си в мисията на НАТО в Афганистан "Решителна подкрепа" до края на 2016 г. и след това. Страната ни отчита както напредъка, така и оставащите предизвикателствата пред партньорите в мисията. "Оставаме в Афганистан, за да помогнем на демократично избраните власти и Афганистанските сили за сигурност, за да им помогнем да се научат как да преодолеят предизвикателствата", заяви държавният глава.
 
Във втория ден на Срещата на върха на НАТО във Варшава президентът Росен Плевнелиев направи изказване пред лидерите в рамките на втората сесия на Северноатлантическия съвет. Лидерите от Алианса обсъдиха също така взаимодействието с партньорските държави Украйна, Грузия и Молдова. Беше утвърден и Пакетът за всеобхватно подпомагане на Украйна.
 
"Нека останем единни в позицията си, че сигурността на България е гарантирана единствено в рамките на този най-силен съюз на демократични държави. България е горд член на този съюз и извън него за страната ни не няма никакви гаранции за сигурност", апелира държавният глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
27
 
1
 
! Отговори
Колев преди 7 години
Браво,много добра новина. Колкото повече НАТО-толкова повече сигурност за България. Оня див руснак Путин трябва да бъде държан изкъсо и на каишка.
48
1
 
20
 
! Отговори
Само Че преди 7 години
НАТО ще се намира ПРОДУПЧЕНО на ДЪНОТО.
47
1
 
5
 
! Отговори
Dim преди 7 години
Щом един бакшиш ти е отворил очите значи си голям капацитет....
46
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А защо само Русия трябва да има военни сили в Черно море? Или ако ние трябва да намалим военното си присъствие, защо и Русия не го направи? Защо изграждат нови военни бази и летища в Крим, освен да ни нападнат?
45
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вчера един таксиджия ми отвори очите за схемата:Има шепа богаташи, които властват;голяма прослойка средна класа, която работи заробена от кредитите на "любимите" ми банки и множество вербални, и невербални стимули за консумиране;и бедняци, чиято цел е да стресират средната класа и да поемат уморените "коне" сред нея.Когато средната класа "издиша",или отпускат каишите, или насъскват ***- според нуждата.
44
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Его къде е Севастопол на има няма 300 км. от Варна отивайте там НАТОвци Русия ще ви напълни с олово ако преди това не ви вдигнат в въздуха
43
2
 
26
 
! Отговори
Пунки Мунки преди 7 години
И хиляда селфита да си направи пак ще си остане топ кретиен за всички времена!Честито пухльо!
42
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГОУ ХОУМ, ЯНКИИИИ!
41
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Обща е оценката на съюзниците за необходимостта от засилване на присъствието на НАТО в Черноморския регион, обяви президентът Росен Плевнелиев,"Роската пак излъга, по-рано Ненчев съобщи, че изобщо не е обсъждана темата за Черно море.
40
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НАТО да ми яде *** Ние сме с Русия
39
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прави ли ви впечатление, че чернокожите американци започнаха да се събуждат и да се борят срещу властите? Дали Вова не е виновен и в този случай?
38
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шегите настрана, когато хората в елита са некомпетентни, е лошо за всички.Духовността свършва там, където се заговори за оръжия.Бих казала на всички тези побеснели за власт мъже, че има разлика между това да властваш и да владееш.Власт сте постигнали, но не владеете нито сърцата, нито умовете на хората.Империи не се изграждат от духовни и интелектуални лилипути, т.е.от посредствени хора.Лидерите са единици, аман от масовка бюргерска!
37
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига цирк! Махнете клоуна, докато не е станало късно! Ако изобщо има опозиция, ако Борисов наистина говори, каквото мисли - незабавен импийчмънт на президента и уволнение на Ненков и Митов!!! Прекрачени са всички граници на търпение. Искаме подписка за импийчмънт!
36
1
 
13
 
! Отговори
Ми дааааа преди 7 години
А пари за памперси откъде,нашият е лесен слага си *** в дуп?т0 и търпи всичко дори лигите му потичат от черни.........
35
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шопе, сега всички ще знаят що за стока си.
34
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз сам не мога да ги изгоня, но наближава денят в който те сами ще търтят да бягат към турция или Гърция. Ще летят Хамър- ите по магистралата с 200 километра в час.
33
3
 
20
 
! Отговори
до кога преди 7 години
Колкото и да е разумен Путин в един момент ще е длъжен да защити родината си,всяко търпение си има край и ако НАТО продължава с провокации те и притискането ще стане страшно и пак обикновения човек ще страда.
32
13
 
2
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
До: номер 44"Янките се правят на много хитри."Не, не се правят на хитри. Дойдоха, защото ние ги поканихме. Ако ти можеш да ги изгониш, ще се махнат веднага и повече няма да се връщат!(Слава на Бога че не можеш!!!)
31
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шопе, в Афера те разконспирираха като украйнец, пишещ срещу братска Русия от името на българския народ. Ти си най- до лна из мет и заслужаваш бой и як ана лен секс, а след това екстрадиция!
30
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Янките се правят на много хитри. Чии *** дирят те в нашето море? Искат да направят някаква провокация, та да се избием взаимно с руснаците, а те да седят настрана и да злорадстват като Яго в трагедията между Отело и Дездемона. Апропо, янките го играят Яго, москалите Отело, а ние за наша скръб и жалост сме Дездемона, като ни управлява този гей продажен.