Присъствието на НАТО в региона на Черно море да бъде засилено!

Това е обща оценка на съюзниците, смята Плевнелиев
Обновена: 9 юли 2016 17:12 | 9 юли 2016 17:10, Красимир Ангелов
109
Присъствието на НАТО в региона на Черно море да бъде засилено!
Снимка: БТА

Обща е оценката на съюзниците за необходимостта от засилване на присъствието на НАТО в Черноморския регион, обяви президентът Росен Плевнелиев, който взе участие в Срещата на върха на Алианса във Варшава.
 
"Държавите членки на НАТО демонстрираха единство в оценката си на рисковете и заплахите в актуалната среда на сигурност и в начините за тяхното преодоляване", посочи още държавният глава, цитиран от своя прессекретариат.  Миграцията, тероризмът, заплахите и рисковете от Изток, включително милитаризацията на Кримския полуостров и нарушеният баланс в Черноморския регион, бяха акцент по време на срещата на най-високо равнище на Алианса в полската столица.

Още по темата
"Обща е оценката на съюзниците, че присъствието на НАТО в Черноморския регион трябва да бъде подсилено. Алиансът е готов да защити всяка една от страните членки", обобщи държавният глава в отговор на журналистически въпрос.
 
До октомври НАТО ще разработи предложение до страните членки от Черноморския басейн по отношение на предното присъствие на Алианса в региона, обяви президентът. Предложението трябва да адресира притесненията на страни членки, свързани с нарушения баланс в средата на сигурност след анексирането на Крим от Руската федерация.

"Не става въпрос за двустранни или тристранни инициативи, а за открити за всички държави членки инициативи под егидата на НАТО за съвместна подготовка и учения, за координация и за съгласуване на действията. В никакъв случай не става дума за каквито и да било флотилии. Такива няма, няма и да има", подчерта Плевнелиев. Той беше категоричен, че всяка инициатива за гарантиране на сигурността и по-добрата координация на страните членки на НАТО в региона е възможна единствено под егидата на Алианса и ще бъде открита за участие на всички съюзници.
 
Президентът припомни, че България вече е заявила готовност да участва с до 400 военнослужещи в многонационална бригада в Румъния на ротационен принцип за провеждане на учения и за подобряване на координацията между партньорите от Алианса. "Това не е двустранна инициатива и не означава постоянно дислоциране на български военнослужещи в Румъния", подчерта Росен Плевнелиев.

По думите му многонационалната бригада в Румъния ще бъде сформирана на същия принцип, приложен при сформирането на четири многонационални батальона на ротационен принцип в Прибалтийските държави и в Полша. Решението за разполагането на формированията с между 800 и 1000 военнослужещи беше утвърдено от лидерите на Срещата във Варшава.
 
Като голям успех от Срещата на върха във Варшава президентът открои подписването на Съвместната декларация за партньорство между НАТО и ЕС, която поставя на ново равнище отношенията между двете организации.

ЕС и НАТО са изправени пред сходни предизвикателства и ще подсилят съвместния си капацитет и координация за справяне с тях. Сътрудничеството включва ранно идентифициране и анализ на хибридните заплахи, по-добър обмен на разузнавателна и на друга информация, както и засилено партньорство в сферата на киберсиурността. НАТО е готово да предостави допълнителен принос за справяне с предизвикателствата пред ЕС, свързани със засиления миграционен натиск и за борба с мрежите за трафик на хора.
 
"България ще трябва да ускори приемането на Стратегията си за киберотбрана, да надгради киберсигурността на своите институции и това трябва да се случи координирано и с ЕС, като партньор в рамките на съвместната работа с НАТО в сферата на киберзащитата", посочи президентът Росен Плевнелиев, който припомни и кибератаките срещу българските институции по време на изборите и националния референдум през октомври 2015 година.
 
България ще продължи участието си в мисията на НАТО в Афганистан "Решителна подкрепа" до края на 2016 г. и след това. Страната ни отчита както напредъка, така и оставащите предизвикателствата пред партньорите в мисията. "Оставаме в Афганистан, за да помогнем на демократично избраните власти и Афганистанските сили за сигурност, за да им помогнем да се научат как да преодолеят предизвикателствата", заяви държавният глава.
 
Във втория ден на Срещата на върха на НАТО във Варшава президентът Росен Плевнелиев направи изказване пред лидерите в рамките на втората сесия на Северноатлантическия съвет. Лидерите от Алианса обсъдиха също така взаимодействието с партньорските държави Украйна, Грузия и Молдова. Беше утвърден и Пакетът за всеобхватно подпомагане на Украйна.
 
"Нека останем единни в позицията си, че сигурността на България е гарантирана единствено в рамките на този най-силен съюз на демократични държави. България е горд член на този съюз и извън него за страната ни не няма никакви гаранции за сигурност", апелира държавният глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да е засилено - колкода е засилено?!По конвенция не черноморски държави не могат да имат по -голяма сумарна водоизместимост от 44 хил.тона.Нашия и Румънския флот са змях, украински вече няма, Турция се правеше на ербаб *** видяхме как сви опашката между краката. Та за какво присъствие говори плювко?!
8
0
 
33
 
! Отговори
. преди 7 години
Тая гнида кога ще спре явно да изпълнява повелите на САЩ. Чии интереси защитава - мога да заявя, че не са българските. Трябва скоростно да се махне Пинокио преди да е направил непоправимото.
7
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ГУРБЕТЧИЯБегай на сенка! Слънчасал си!
6
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Присъствието на НАТО в региона на Черно море да бъде засилено!" - джедайските хипнози действат на слабите по разум!Наш чехлю едва ли има някакъв разум да смята каквото и да е!
5
35
 
2
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 7 години
НАЙ-ХУБАВОТО ЩЕ БЪДЕ АКО НАТО ВЪОРЪЖИ УКРАЙНА ! УКРАЙНА И БЕЗ МОДЕРНО ОРЪЖИЕ ВКАРА В ГРОБА ХИЛЯДИ РУСКИ ВОЙНИЦИ ,КОИТО ОТИДОХА В УКРАЙНА ЗА ДА ПОМАГАТ НА ПРОРУСКИТЕ СЕПАРАТИСТИ ,А АКО ИМА МОДЕРНО ОРЪЖИЕ НЕЩАТА ЩЕ ИЗГЛЕЖДАТ ОЩЕ ПО-БЛАГОПРИЯТНИ ЗА УКРАЙНА ! ПУТИН ДА НАРЕДИ ДА СЕ ПРОИЗВЕЖДАТ ПОВЕЧЕ МОБИЛНИ КРЕМАТОРИУМИ В КОИТО СЕ ИЗГАРЯТ ТЕЛАТА НА УБИТИТЕ РУСКИ ВОЙНИЦИ ,ЧИИТО РОДИТЕЛИ ЦЯЛ ЖИВОТ НЯМА ДА ЗНАЯТ КЪДЕ СА ГРОБОВЕТЕ НА РОЖБИТЕ ИМ ЗАЩОТО ПРОСТО НЯМАТ ГРОБОВЕ ,А ТЕЛАТА ИМ СА ИЗГОРЕНИ !
4
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Толко много текст, толко много словосъчетания и толко малко смисъл....НЯКОЙ може ли ми обясни какви са "заплахите " за НАТО ?що е то "хибридна заплаха "?Защо за "киберзащита " се разполагат реални батакьони?...безумие некакво!
3
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кога най-сетне ще дойдат изборите за президент? А то както е тръгнало това *** ще ни вкара във война и в нова национална катастрофа! Не че е единствен де.....но е най-гръмогласният......
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ццц
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Kade sa komentarite ve Admin?