Борисов към БСП за "Белене": Конгресна активност!

Премиерът се надява спорът с Русия да остане на ниво компании
35
Борисов към БСП за "Белене": Конгресна активност!
Снимка: БТА, архив

Премиерът Бойко Борисов видя популизъм в предложението на БСП за рестарт на проекта АЕЦ "Белене".

С голямо внимание ще разгледаме предложенията на БСП, защото те за мен са нещо ново – от 2006 г. до 2009 г. те са можели да строят. 2013-2014 г. министър беше Драгомир Стойнев (тогава само ГЕРБ беше опозиция), те имаха пълно мнозинство в парламента – можеше да вземат решение да падне този мораториум и да започнат да строят. Сиреч, освен в популизъм и някаква активност, свързана с последните конгреси, на които присъстваха, аз не мога да намеря никакво разумно основание.

Още по темата

Така министър-председателят Бойко Борисов коментира внесен в парламента проект на решение за отмяна на решението на Народното събрание за прекратяване изграждането на АЕЦ "Белене".

Аргументите тогава бяха липсата на финансиране и къде ще продадем този ток. Затова ние подготвяме различни варианти и съм поел ангажимент и когато имаме решение – след проведени разговори с руската страна, с всички останали, ще отидем в парламента и ще предложим, първо, на комисия, после – и в зала, където пожелаят, решение, посочва министър-председателят, според стенограмата от заседанието.

Борисов уточнява, че спорът в момента не е между България и Русия, а е между две държавни компании и "ние не желаем това да се издига на междудържавно ниво".

При условие, че в момента се опитваме да намерим икономически най-реалистичния сценарий, който е с най-малко щети за държавата, ако може и с ползи, не виждам как да предопределяме точно какво ще се случи, защото във въпросното предложение няма нито едно изчисление. Няма нито една сметка, няма нито един аргумент, свързан с икономическа целесъобразност, изтъкна вицепремиерът Томислав Дончев.

Според него да се предопределя, че ще се строи ядреното съоръжение без яснота на източника на финансиране – това би ни затруднило категорично във всички действия и всички преговори, които правителството води.

По думите му възможни са няколко сценария и при съгласие на руската страна – да се осъществи сделка за препродажба на изработеното оборудване.

"При появата на инвеститор е напълно възможно да се мисли и за рестарт на проекта, но всичко това са икономически варианти и сценарии, които трябва да бъдат изчистени, трябва да бъдат преговорени и трябва най-сетне да сме убедени кой от тях колко е реалистичен. Защото никой от нас не би допуснал на база ентусиазъм и на база емоции да тръгваме да строим нещо, за което нито знаем откъде ще дойдат парите, нито знаем къде ще продаваме тока", коментира Дончев.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова припомни причината, за да се стигне до арбитражното дело, а именно – подписаното на 5 ноември 2008 г. между НЕК и "Атомстройекспорт" Допълнение №5 за произвеждане на оборудване с дълъг цикъл на производство.

"Това оборудване е с ясно посочена стойност, тя е 673 млн. евро. Сами можете да направите аналогията с това, което е отсъдил Арбитражът", посочи министър Петкова, като посочи, че от седемте заведени иска Арбитражният съд е приел само три и това са само свързаните с оборудването, поръчано на 5 ноември 2008 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: Бойко БорисовбспАЕЦ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
Кашкавал преди 7 години
Спорът с Русия отдавна не е на ниво бизнес, плоскоглавко. Не чуваш ли президентчето ти какви ги плещи по адрес на Русия....а той се бил надявал....видите ли спорът да останел на ниво компании. Спорът е отдавна политически.
25
0
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
Един *** разиграва театър с останалите ***,предконгресно.
24
0
 
2
 
! Отговори
Критик преди 7 години
До СТРАНДЖАТА - Странджа защо излагаш името на героя на дядо Вазов. Само да не видя така ще те напсувам с най - дългата сръбска рсувня
23
0
 
1
 
! Отговори
Zoopazach преди 7 години
Da vidim kopia na dokumentite, koi sa imenata na horata i podpisite...?!:-):-):-):-)
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали знаете кой е виновен, несъмнено Сорос.
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Не на Беленекато в преобладаващото си мнозинство умишлено не гласува на референдумаЯ па ти, то за мене като не са гласували против, значи са гласували ЗА.Ба ти тъпата логика.
20
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом опонентите ми са спали от 681г. до 2009 г. сега ще мълчат и ще гледат как се мъча да намеря най-правилното решение за България. То ханове-канове, царе, фашисти-комунисти, аристократи-дермократи са спали до сега и какво, ела Борисов да оправиш работата.Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов.
19
3
 
1
 
! Отговори
Колегата преди 7 години
Тоя симпатяга Бойко смята ,че може да прави бели след бели на руснаците и да се надява да му се размине като между фирмено недоразумение???Или е *** , което е очаквано при милиционерските издънки , или е прекалено уверен , че янките ще го спасят!Напротив , те ще помогнат на руснаците за разплатата , така правят с "приятелите " си тия от САЩ!
18
2
 
1
 
! Отговори
Sku преди 7 години
Затова от такива няма ни политика ни управия и скоро време трябва да им кажем вън ко наистина искаме да се оправим а не да броим мухите и даним слушаме простотиите зад всеки всевъзможен ненормална работа
17
1
 
1
 
! Отговори
gost преди 7 години
Ето резултата от пребоядисаните те направиха това а не чистите редици искам да попитам тогава един капацитет ти докато се кефи на боико що сега го плюеш във феиса то това е голяма простотия или щото не вие черпил бре доскоро тоя калибър боготворяха и други хора баси само в бг може това да го има
16
2
 
4
 
! Отговори
спешно преди 7 години
До СТРАНДЖАТАмарш на психиатър............
15
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оставка оставка оставка
14
4
 
11
 
! Отговори
И от мен Оставка! преди 7 години
ОСТАВКА Борисов, за два мандата Нищо! Нито отне богатството на незаконно забогателите , нито вдигна доходите , нито наказа монополите , нито подобри живота!Какво да те чакаме още , да станеш кадърен ли?????Всяка година избори докато намерим правилния човек!Върна България в 90-те , мутрите пак поникнаха защото намериха почва!Корупция , мизерни доходи , престъпления!!!!Оставка !!!!!!!!
13
3
 
17
 
! Отговори
ОСТАВКА БОКЛУК преди 7 години
МУТРИТЕ В ЗАТВОРА
12
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС, САЩ, ГЕРБ!
11
19
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
ЗАТЪНАЛА БЕ БЪЛГАРИЯ В БЛАТОТО НА КОМУНИЗМА, НО ДОЙДЕ ЕДИН МЪЖ СМЕЛ С БОЙНО ИМЕ И СПАСИ СТРАНАТА И НАРОДА! ИМЕТО МУ Е БОЙКО И НЕКА ГАЗИ КОМУНИЗМА ПОД СЛЪНЦЕТО И ПОД ЛУНАТА!
10
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само Бойко, само ГЕРБ!
9
15
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
БРАВО ГОСПОДИН БОРИСОВ! ВИЕ СТЕ ИСТИНСКИ РОДОЛЮБЕЦ!
8
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Борко е ***.
7
9
 
16
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
До 9: Народът каза "Да" за Белене на референдума, въпреки че ГЕРБ с мнозинството си смени въпроса. А какво е мнението на тези, които не са гласували, можем само да гадаем. За ГЕРБ на последните избори гласуваха по-малко от тези, които гласуваха на референдума, но това не им пречи да управляват. А най- очевидното решение за Белене беше да се направи търг за инвеститор. Ако се намери - проекта си струва. Но за всеки провален проект от национално значение политиката е поставяна пред икономиката.