Божидар Димитров: Превратът в Турция е "некадърен"!

Първо се арестуват управляващите, после се прави кабинет, съветва историкът
16 юли 2016 11:01, Анисия Иванова
145
Божидар Димитров: Превратът в Турция е "некадърен"!
Снимка: Булфото, архив

Това, което се случи в Турция, беше некадърен опит от страна на военните да направят ефективен военен преврат. Така проф. Божидар Димитров коментира пред Bulgaria ON AIR опита за военен преврат в южната ни съседка снощи. "Знам как са действали турските военни при техните три преврата", каза директорът на Националния исторически музей.

По думите му първа точка при военен преврат е да се арестуват министър-председателят и всички останали министри, включително и президента. След това се завземат сградите и се обявява временно правителство.

"Нищо от това турските военни снощи не направиха. Не арестуваха министър-председателя, нито министрите, не завзеха сградите, макар че се опитаха. Трето - не обявиха временно правителство", заяви проф. Димитров.

"Ердоган спечели 52% на изборите и 48% са неговите противници. Хората последваха неговия призив, народът излезе по улиците и блокираха военните. В същото време другите 48%, милионни маси пълнеха площадите преди две години в митинги против Ердоган, те не излязоха", посочи историкът.

По думите му има още една особеност в опита за преврат - военните не са били във връзка с нито една политическа партия.

"Светският характер на държавата наистина е застрашен", подчерта той.

"Ние по принцип не сме привлекателна страна за заселване", каза още проф. Димитров.

На въпрос как ще бъдат наказани тези военни, които са се опитали да свалят правителството в Турция, Димитров каза, че едва ли ще има осъдени на смърт, но ще бъдат уволнени от армия и ще бъдат осъдени на дълги години затвор.

По думите му позициите на Ердоган ще се затвърдят след случилото се. "Ердоган, който успя да се скара и със САЩ, и с Русия, успя да си подобри отношенията буквално седмици преди този опит за преврат. И те ще направят сметка изгодно ли им е, или не да го поддържат", заключи проф. Божидар Димитров.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Времето ще покажеБог да ни пази.Много близо до нас се стреля този път
11
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ердоган е бил на почивка в Мармарис, ама "превратаджиите" обстрелвали хотела, след като той го напуснал. И преди да кацне на "Ататюрк" е кръжал с часове над турска територия, не можаха ли да го свалят вместо да кибичат на моста над Босфора?!
10
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Агент Шибидар знае как. Нали той беше главен конуслтант на Мутрата при метежът, който свали законно избраното правителство на Орешарски от власт.
9
1
 
11
 
! Отговори
Заключил преди 7 години
Не искам да кажа лошо, но ми се струва, че тъм е пълно с некадърници.
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
PRILICHA NA OPIT. PRI ISTINSKI PREVRAT SHTE SE UDARI NAPRAVO VODACHA, A NE SLED VODACH.
7
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абсолютно е прав в това как се прави преврат и в каква последователност !!!
6
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това не беше преврат подготвен до най малките подробности! Просто някой искара няколко танка камиони един два самолета натовари едни младежи на наборна служба в камиони и си направи пиар. Ако беше истински преврат първо оня с кучешкият мустак щеше да бъде арестуван или убит! А тези тръгнаха отзад напред. Така преврат не се прави. Режеш главата на рибата и всичко си идва на мястото. Без да обезглавиш рибата те очаква смрад. Преврати бяха през 1960 1971 1980 и 1997 години!
5
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Днес турската армия беше обезкървена! Баш сега му е времето кюрдите да обявят автономия и да си спретнат една своя държава на анадолска територия!
4
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Божидаре, щях да те призная, ако имаше смелост да кажеш истината, а ти искашше да я кажеш- че това беше един цирк организиран от самия Ердоган за укрепване властта му, но за сметка на 60 убити турски граждани.
3
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не некадърен, а нагласен от самия Ердоган. Сега ще обезглави армията и ще се обяви за султан, а най-тревожното са хилядите турци, които излязоха по улиците в защита на султана, който им е обещал възраждането на Великата османска империя.
2
21
 
5
 
! Отговори
Неа преди 7 години
А ти си още по некадърен ! Айде марш и ти !
1
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Da te ewaa I v pederasta teb