Още искаме в Евросъюза, обяви Турция, но от София

Посланик Гьокче: Извънредното положение няма да пречи на туризма!
21 юли 2016 16:37,
62
Още искаме в Евросъюза, обяви Турция, но от София
Снимка: архив Булфото

Турция не се е отказала от желанието си да стане член на Европейския съюз. Поставянето на въпроса за това дали има промяна в европейския й курс според Анкара е спекулация.

Това стана ясно от думите на посланика на страната Сюлейман Гьокче на брифинг в София.

Той отправи безпрецедентна покана към медиите за среща в турското посолство, часове след като страната му обяви, че въвежда извънредно положение.

Гьокче разясни, че тази мярка има за цел да запази демократичния ред и да защити демократичната структура на държавата. Посланикът гарантира, че извънредното положение няма да затрудни влизането и излизането от Турция и няма да повлияе на икономическия живот и туристическия бизнес в страната.

Още по темата

Според Гьокче извънредното положение е административна мярка, която ще позволи на държавните институции да търсят и намерят хора, свързани с организаторите на опита за преврат.

"Това извънредно положение е във връзка с работата на полицията", каза още той, цитиран от "Фокус".

Гьокче потвърди желанието на Турция да стане член на ЕС, а в отговор на въпрос дали все още Турция иска да стане член на ЕС той каза: "Това е риторичен и спекулативен въпрос. Краткият отговор е "Да", обяви той и допълни, че отговорът е висок и ясен.

Турският посланик обясни, че след опита за преврат има три групи потърпевши - задържани, уволнени и арестувани. Той разясни, че уволненията стават по административен ред. Дипломатът коментира и че оценките за ситуацията в Турция сега са като да се постави "каруцата пред коня".

Според него трябва да се говори защо се случват нещата.

"Това беше един насилствен акт, който имаше за цел да свали правителството и да завладее цялата държава и за това беше насилствен и за това толкова много хора бяха свързани пряко и непряко", коментира той.

Турският посланик акцентира и на ролята на проповедника в изгнание в САЩ Фетуллах Гюлен. Според Гьокче Турция няма много информация за организацията на Гюлен.

"Те действат от около 40 години и през това са отгледали поколение, което е преминало през техните школи", каза посланикът. Той обясни, че през август са се повишавали служителите в Турция и затова превратът е извършен сега.

Гьокче обясни, че Гюлен има училища, в които е създадена структура с много стриктна йерархия: "Тази структура се създава и когато е необходимо тя може да бъде пусната".

Той допълни и че много от задържаните хора от различни професии потвърждавали, че са действали по заповед.

"Всички наши приятели и партньори по целия свят заклеймяват преврата и изказват същите опасения. На всички сме го заявили, че човешките права и свободи ще бъдат уважавани по конституционния ред", уточни Гьокче.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.