Лукарски се хвали: Произвеждаме качествено оръжие

Делегация от Пентагона на крака във ВМЗ
33
Лукарски се хвали: Произвеждаме качествено оръжие
Снимка: Министерство на икономиката

Делегация от Пентагона и водещи американски партньори на ВМЗ - Сопот посетиха държавната оръжейница, съобщипа от Министерството на икономиката.
 
"България е лоялен член на НАТО и отговорен производител на качествено оръжие. За нас дългосрочното партньорство със САЩ е важно“. Това посочи министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на срещата.

Делегацията включва представители на два от водещите американски партньори на оръжейницата, както и на Пентагона и американската Програма за закупуване на нестандартно оборудване и амуниции. Тя е на посещение в предприятието за обсъждане на възможности за разширяване на партньорството си с ВМЗ, се посочва в съобщението.

"Българската отбранителна индустрия има сериозен капацитет. САЩ разчита на качествените боеприпаси, които България произвежда“, заяви полк. Мойзес Гутиерес, ръководител проект към Програмата за закупуване на нестандартно оборудване и амуниции. По негови думи тези боеприпаси са изключително важни за провежданите мисии в Афганистан и Ирак, както и в борбата срещу Ислямска държава. Той допълни, че за американското правителство партньорството с България е от ключово значение.

На срещата министър Лукарски подчерта още, че отдава голямо внимание на международните ангажименти за сигурност на доставките на оръжия, които страната ни е поела. По негови думи в качеството си на принципал на ВМЗ-Сопот и на председател на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение той носи отговорността по спазването на високите стандарти в международната търговия.

Тези стандарти са и основата за ползотворното сътрудничество между България и американското правителство, което предприема всички необходими мерки, за да гарантира, че изнасяните от страната ни боеприпаси са с крайна точка на доставка сигурна страна, увериха от своя страна членовете на делегацията от САЩ. За тях тези мерки са гарант, че изнасяните от България оръжия няма да попаднат в ръцете на вражеските сили.

"За ВМЗ е чест да приеме посещение на толкова високо ниво и в такъв разширен състав, както от своите традиционни търговски партньори, така и от високопоставени служители на Пентагона. Това е оценка за нашата работа и показва не само значимостта на оръжейницата за тези партньори, но и перспективите за бъдещо развитие на сътрудничеството ни", посочи изпълнителният директор на ВМЗ-Сопот инж. Иван Гецов.

Партньорството на ВМЗ-Сопот с американските Chemring и Orbital АТК е дългогодишно. Двете фирми изпълняват поръчки за американското правителство. По-рано тази година от Chemring в присъствието на министър Лукарски връчиха грамота на изпълнителния директор на държавната оръжейница Иван Гецов в знак на признание за доброто партньорство и постигнати високи резултати при изпълнение на договори за производство и доставка на боеприпаси.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
4
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
Браво Лукарски! Само що не плащате на работниците ?!?! Защо печалбите отиват в ръцете на "Бизнесмени" ???? И защо заводите се взривяват и избиват работниците ?!?!
28
2
 
8
 
! Отговори
втора употреба преди 7 години
Преди години, български мошеници обещаха на НАТО да утилизират българските МИГ-21бис. Беше съобщено, че Миговете вече са унищожени, но те не бяха унищожени, а бяха продадени на украински мошеници. Украинските мошеници пребоядисаха и пренабиха серийните номера на самолетите и ги продадоха, като "втора употреба, след капитален ремонт" на мошеници от хърватската армия. Самолетите са много хубави, само дето не могат да летят. Въпросът ми е, да не би тези самолети, "втора употреба" ще бъда закупени отново от България и ще ни бъда пробутани, като "чисто нови"?
27
1
 
8
 
! Отговори
маде ин Булгари преди 7 години
Скоро в братска Америка започват да продават най-новата версия на Калашников - АК-Алфа!
26
2
 
5
 
! Отговори
Qwerty преди 7 години
Какво се правите на моралисти. Нали ние ако не им продадем друг ще им продаде. Оръжието не убива, хората убиват.
25
1
 
7
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Всъщност става дума за оръжие и боеприпаси,които американски фирми доставят на "умерената" (и не чак толкоз умерена) опозиция в Сирия.Същите,дето оня ден заклаха 12-годишно момче пред камера,а преди 2 години демонстрираха канибализъм.Иначе за ИД отива много малко българска продукция-само тая изкупувана от С.Арабия.Но както се казва-грехът си е техен.
24
1
 
6
 
! Отговори
и последен отговор преди 7 години
И руснаците си имат канали за снабдяване на оръжие, но те се ръководят директно от службите и разпространяват основно старо съветско оръжие. Затова винаги има изобилие от оръжие за горещите точки в света. Да ни е честита съвремената цивилизация на лицемерието в която живеем !!!
23
1
 
5
 
! Отговори
Отговор преди 7 години
Чрез тази схема се изягва неудобното обясняване пред простолюдието " Какво прави американска бойна техника в тази или онази групировка ?". Много по-лесно се обяснява "Ами контрабандно оръжие идващо от известна контрабандна и корумпирана страна". Освен това не се разпространява модерно оръжие срещу което евентуално утре трябва да излезат американски войски. Ако нещо излезе наяве се обвинява кухата американска фирма, а правителството и службите чисти.
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вярно е,че произвеждаме качествено оръжие,но ми е интересно какъв е приносът на Лукарски за това?
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кого ще въоръжават янките сега? ИД в Сирия или клетките й в Европа?
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Закарайте делегацията на полигона и им дайте да пострелят с гранатомет. Ще стискаме палци да е от "онази" серия. :D
19
1
 
8
 
! Отговори
Отговор преди 7 години
И за да не остава съмнение ще събера 2+2:Оръжието се купува за стотинки за "американския пазар", но после незнайно как се появява в ръцете на удобни групи в горещи точки на света като например Сирия. Наскоро излезе едно изследване в Сирия, което показа произхода на боеприпасите според гилзите намерени на бойното поле. Оказа се, че основната част са руски, китайски и български. С тази схема американците си измиват ръцете и после коя е лошата, контрабандна и корумпирана страна? Удобно и евтино...
18
1
 
6
 
! Отговори
Въпрос преди 7 години
Оръжието произведено във ВМЗ се купува легално от американски фирми уж за американския пазар. Но! на американския пазар е разрешена продажбата само на стрелково оръжие, а голяма част от закупената продукция от ВМЗ, Арсенал и др. са противотанкови РПГ-та и други подобни... Появавя се въпроса защо на американските ни партньори са им нужни сравнително морално остарели съветски модели оръжия при положение, че разполагат с много по модерно оръжие и гигатски бюджет за развойна дейност ?
17
0
 
6
 
! Отговори
хахахахаа... преди 7 години
Всички руски технологии..............
16
0
 
4
 
! Отговори
хаха преди 7 години
До евробюрократДа не мислите че не знае?но ако задава много въпроси ще го свалят.
15
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много слаб министър. Въобще не е в час.
14
3
 
25
 
! Отговори
евробюрократ преди 7 години
А Лукарски не се ли сети да попита какво правят наши АК47 в ръцете на джихадистите от франция? Защото ние ги продаваме на САЩ и не бихме искали те да ги раздават на хора които после ще ги ползват срещу нас! Нали така?
13
0
 
2
 
! Отговори
123 преди 7 години
До АнонименДа ама не....
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да се приватизира веднага завода от мавъра
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хахахахахахаха
10
1
 
19
 
! Отговори
това е преди 7 години
До Анонимен 4САЩ го купува и въоръжава терористи с него в Сирия,Судан и тн.с две думи ни я въоръжаваме терористи и главорези,честито.