България – 8-а по демокрация в бившия соцлагер

"Фрийдъм хаус": Борбата с корупцията и свободата на медиите са най-голям проблем
Обновена: 29 юли 2016 19:04 | 29 юли 2016 18:28,
62
България – 8-а по демокрация в бившия соцлагер
Снимка: Фрийдъм хаус

България се класира на 8-то място по състоянието на демокрацията си в годишната класация на "Фрийдъм хаус" за 2016 г. Американската неправителствена организация следи прехода в 29 бивши социалистически страни и съветски републики.
 
В подреждането води Естония, следвана от Словения , Латвия и Чехия, а България се нарежда непосредствено след Полша и Словакия. От европейските членки след нас са Унгария, Румъния и Хърватия.
 
В дъното на подреждането са бившите съветски републики Туркменистан и Узбекистан, а Македония е показала най-голям срив на демократичните устои през годината. "Фрийдъм хаус" смята, че от бившите соцстрани, които не са членки на ЕС, най-демократични са Сърбия и Черна гора.
 
"Фрийдъм хаус" мери нивото на демокрация по 7 критерия: изборен процес, гражданско общество, свобода на медиите, управление на национално и на местно ниво, независимост на съдебната система и корупция.
 
Според изследването най-големите проблеми на българската демокрация са високата корупция и липсата на свободата на медиите, а най-добрият ни показател е развитието на гражданското общество.
 
2015 г., която се анализира в тазгодишния доклад, показва застой в състоянието на българската демокрация по 6 от 7-те наблюдавани критерия. Подобряване се сочи само по отношение на демократичността на властта на национално ниво, като това се обяснява със стабилизиране на управлението с второто правителство на Бойко Борисов след серия от служебни кабинети и предсрочни избори в предходните години. Благодарение на този фактор страната ни леко подобрява представянето си спрямо миналата година.
 
Анализаторите на "Фрийдъм хаус" посочват, че ГЕРБ контролира всички важни институции и прогнозират, че тя ще се опита да капитализира политическото си присъствие и да направи размествания в управляващата коалиция.
 
Оцеляването на кабинета зависи от стабилността на "Реформаторския блок" и на другите малки коалиционни партньори - вътре и извън парламента, се казва в доклада за България. Сред политическите събития на годината американската организация отбелязва рязкото падане на популярността на БСП и категоричното представяне на ГЕРБ на местните избори, който спечели в 21 от 24 областни центрове, както и слабото представяне в тях на ДПС, което загуби две от крепостите си.
 
Резултатите от местните избори карат анализаторите да твърдят, че българската демокрация прави завой към "Орбанов тип" управление с по-малко алтернативи на властта, както е в Унгария, където партията на Виктор Орбан доминира.

Посочва се, че съдебната реформа макар и трудно е започнала през 2015 г., докато в края на годината Народното събрание не наложи вето на най-съществените ѝ части. Корупцията, особено в съдебната система, е била в центъра на обществен интерес. Предложеният от правителството закон за борба с корупцията по високите етажи на властта обаче е бил бламиран от парламента, което е имало международен резонанс.
 
„Връзките между политиката и икономиката продължават да бъдат доминиращ въпрос в страната и някои корупционни практики бяха признати, но без сериозни последствия”, се казва още в доклада на "Фрийдъм хаус".
 
Американската неправителствена организация, която е позната у нас основно с рейтинга си за независимостта на медиите, посочва че през 2015 г. плурализмът в медиите е продължил да упада. Припомня се, че няколко вестника фалираха и че конкуренцията в електронните медии е голяма, но политическия натиск е ежедневие.
 
Гражданското общество е активно и участва в обществения дебат и в обсъждането на предложеното законодателство, посочва анализът. На дипломатическото поле се отчита, че България е продължила проевропейската си външна политика, а отношенията с Русия са били в застой. Бежанската криза, която се е усещала още от 2013 г., не е предизвикала голям шок в системата, пише "Фрийдъм хаус".

Икономически, България остава в трудно положение – стандартът на живот пада и икономическата перспектива за повечето от хората, е тъжна, заключава анализът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На тези партенки има ли още някой да вярва?