BG съд е отказал екстрадицията на Абдулах Бююк

От 28 юни досега няма искане за екстрадиране на турски гражданин
Обновена: 1 авг 2016 13:42 | 1 авг 2016 13:22, Елка Василева
5
BG съд е отказал екстрадицията на Абдулах Бююк
Снимка: архив, Булфото

Софийският апелативен съд е отказал екстрадицията на Абдулах Бююк в края на март. Това съобщи министърът на правосъдието Екатерина Захариева по повод информациите, че Република Турция ще поиска екстрадирането от България на лице, свързано с организация на Фетхуллах Гюлен, която в Турция оценяват като терористична.

"От 28 юни досега няма постъпило искане за екстрадиция от Република Турция за който и да е неин гражданин", заяви министър Захариева, цитирана от "Фокус".

От Министерството на правосъдието припомниха, че според Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест молбите за екстрадиция от молещите държави се подават в писмена форма до Министерството на правосъдието на България.

Още по темата

Молбите могат да се предадат и по дипломатически път или през Интерпол.

След проверка на молбата и ако тя съдържа всички необходими документи – оригинал или заверено копие на присъдата, описание на престъплението, данни за лицето, информация за изтърпяното наказание, Министерството я препраща на Върховната касационна прокуратура, която задържа лицето за 72 часа и изпраща преписката на окръжния прокурор, в чийто район се намира лицето.

Прокурорът внася в окръжния съд искане за задържане под стража до приключване на производството и внася преписката за разглеждане от съда, уточняват от правосъдното министерство.

Производството е двуинстанционно. Окръжният съд е компетентен на първа инстанция,  а апелативният – на втора. На втора инстанция решението е окончателно, разясни още процедурата министър Захариева.

По думите ѝ от началото на годината от страна на Република Турция са постъпили 4 искания за екстрадиране, като по всички има произнасяне от българския компетентен съд.

Министър Захариева обясни, че с едно от предишните искания от края на март съвпада само малкото име на лицето, за което Турция иска екстрадиране – Абдулах. "Съдът се е произнесъл окончателно за въпросното лице в края на март и е отказал екстрадиция", каза още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те и израелците поискаха един избягал от израелски затвор палестинец крил се 17 години в България. Докато българите прилагаха своите закони и му изпратиха призовка на адрес, палестинеца взе че се скри в палестинското посолство.Докато нареждал документите си палестинеца от радост взел че скочил от прозореца на посолството. Лоша работа.Преди да разчитат на българското правосъдие трябва да се разбере че българския закон се променя според парите.Ако платят достатъчно ще го получат.
2
2
 
8
 
! Отговори
alfjavascript:; преди 7 години
ТЪРСЯТ ПЕЕВСКИ И ДОГАН - БИЛИ ВЪЗСТАНОВИЛИ КОНТРАБАНДАТА НА ЦИГАРИ!
1
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Bravo na gerb