Генерал – президент: Битката за "Дондуков" 2

Социолози: Не е страшно генерал да е начело на демократична страна
4 авг 2016 10:07,
70
Генерал – президент: Битката за "Дондуков" 2
Снимка: Bulgaria ON AIR

Много е вероятно на 13 ноември да видим окончателен двубой на балотажа за президент между генерал от ГЕРБ и генерал от БСП, прогнозира социологът проф. Михаил Константинов в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

"Предстои тежка буря - световна и българска. Заради това хората ще търсят някаква сигурност в силна ръка. В момента се сещам за един силен генерал, добър президент. Това е след Втората Световна война - Айзенхауер, който командваше нахлуването в Западна Европа. Беше много популярен в Америка, стана президент и беше сравнително успешен. Така че не е толкова странно в една демократична държава генерал да стане президент", обясни проф. Константинов и прогнозира, че генерал ще бъде президент и на България.

Всичките места, които могат да произвеждат генерали, вече имат номинации, добави политологът Първан Симеонов, който е и директор на "Галъп интернешънъл". По думите му има един генерал от разузнаването - Димо Гяуров, генерал от МВР - Бойко Борисов и генерал от армията - Румен Радев. Това означава, че различните силови структури имат своята номинация, добави Симеонов.

"Това се дължи на един факт, че в смутни времена хората търсят стабилност, да се хванат за сигурното. Второто - в такива времена, свързани с миграция, с проблеми на националното, на ценностни идентичности, се търси национализъм. В тази кампания ще се харчи национализъм и сигурност", посочи още Симеонов.

Политологът и социологът допускат премиерът Бойко Борисов да влезе в президентската битка. По думите на Симеонов, ако го направи обаче, ще има известна доза хаос, а той (премиерът - бел.ред.) не държи на хаоса.

"Второ трябва да се чуди какво да прави с партията и трето - с правителството. Отделно от сутрин до вечер ще му натякват, че е избягал и се е отказал, уплашил се е. На всичкото отгоре, самият Борисов в цялата тази история ще трябва самият той да обяснява защо така е променил мнението си. Така че от днешна гледна точка смятам, че вероятността да се кандидатира нарасна, но не е преобладаващата", коментира Симеонов.

Резервната скамейка на ГЕРБ не е много дълга, добави още той. Според него това, което може да уплаши Борисов е ситуацията навън, а той на няколко пъти намеква, че предстои бежански поток от Турция.

"България е стигнала в една сравнително опасна ситуация, в която толкова свикнахме с една единствена личност, че ставаме зависими от нея", отбеляза Симеонов.

Проф. Константинов добави, че не е задължително след като един шеф на партия стане президент, той да загуби политическото си влияние, включително и върху правителството и даде пример с президента Георги Първанов. Според него ефектът - всички срещу ГЕРБ може да е пагубен.

Ако Борисов напусне премиерския пост, негов най-вероятен заместник ще е Томислав Дончев, прогнозират експертите.

Генерал Румен Радев има добра легенда, пригоден е за Западния стил - за НАТО, но има и особено мнение за него, ходи по ръба, посочи Симеонов. По думите му той е компромис между БСП и АБВ, второ - съдържа стабилност плюс национализъм, а и нещо социално. Той е с образование от Военновъздушния колеж "Максуел", САЩ - много е важно американците да му имат доверие, посочи проф. Константинов.

На втори тур, РБ трябва да подкрепят ГЕРБ, коментира още социологът. Твърде късно е за общ кандидат между РБ и ГЕРБ, добави Симеонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
И, щях да забравя, Бойко е и бивш член на БКП. което показва, че е бил достатъчно умен навреме на се преориентира към евроатлантическите ценности.
49
0
 
0
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Освен генерал, Бойко е и доктор на пожарникарските науки, следователно интелектуалец. Така че е нормално пишман-реформаторите да го подкрепят.
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Комично прозвуча сръднятя Бойкова "БСП опря да генерал!". Още по-смешно беше, че в новите международни условия той, който имал двама блестящи кандидати за президент премислил, защото президентът трябвало да може до бъде главнокомандващ /сети се!/. Явно има предвид себе си, новият Наполеон! Остава да каже, че президентът трябва да владее карате, за да може да се защити, ако зли врази изтрепят охраната му, да бъде с голяма плешивина и къса косичка, за де не смущава прическата му мъдрите му мисли.
47
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бойковата кохорта се активизира яко.Ген.Радев бил неизвестен,бил добър само в своята си област,ама не се знаело как ще се справи като президент и т.н.Елементарни съждения изсмукани от пръстите на отчаяните герберуги.Нима Плевнвлиев беше световно известен?Или имаше някакъв авторитет пред някого?Между другото и господаря му-ББ след изборите каза,че"и магаре да беше посочил и него щяха да изберат",което показва какво мисли премиера за народа.Така че народе опичай си акъла.
46
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде-е, започна навиването на мат'риала за президент, тип нероден Петко!Тя, рибата в морето, те приготвиха вече тигана. Премиерът не си е казал думата още, голямо бързане и препиране.
45
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И този генерал ще бъде достоен американски и брюкселски слуга , трябва човек който да поведе народа и да се опълчи на цялата тази *** , но за съжаление такъв не се вижда !
44
3
 
5
 
! Отговори
Че преди 7 години
До АнонименГ-н Константинов, ЗАЩО Е ТОЛКОВА ВАЖНО АМЕРИКАНЦИТЕ ДА МУ ИМАТ ДОВЕРИЕ???--Той не пита дали му имат доверие, а констатира факта , че му имат доверие.А защо му имат доверие ?
43
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"...много е важно американците да му имат доверие." - Г-н Константинов, ЗАЩО Е ТОЛКОВА ВАЖНО АМЕРИКАНЦИТЕ ДА МУ ИМАТ ДОВЕРИЕ???
42
0
 
23
 
! Отговори
Дани преди 7 години
Само си представете България без Борисов. Какъв кеф, нали?
41
5
 
3
 
! Отговори
Че преди 7 години
А като се добави и "американската закалка" на генерала, аз не виждам как ще спечели и защо изобщо БСП залага на такъв "американски кадър", разчитайки на "леви" и /или "руски" гласове ???
40
11
 
5
 
! Отговори
Че преди 7 години
Извън качествата на генерала, като военен, реалността е такава, че той е "световно неизвестен". И от тук, чисто технически, технологично и времево - няма как да стане известен за 2 месеца, хеле пък да успее да развие някакви тези, идеи и визия на кампанията си.Явно е, че БСП разчитат чрез този ход, на един чисто механичен вот - "анти Борисов". Такова мислене е отживелица от началото на "демокрацията". А като се добави и "американската закалка" на генерала, аз не виждам как ще спечели ?
39
3
 
14
 
! Отговори
123 преди 7 години
Всички "достойнства" на Радев в момента тълпата си ги измисля.Реално никой не го познава какъв е като човек, знаем само, че е военен пилот- това е един от коментарите на анонимен поствал по долу, имам чувството че самия босо тиквата коментира под аватар АНОНИМЕН, ееее бочко, бочкоооо, бочко.
38
7
 
5
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
От досега коментираните кандидатури не бих гласувал за нито една!Категорично!
37
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ген.Радев-образован,честен,мъж с достойнство,който не раболепничи пред ББ и тем подобните му,уважаван военен от наши и чужди.Такъв президент ни трябва,а не лигльо,който да ни излага по света и у нас.Нагледахме се на един такъв.Стига вече.Този път народа няма да бъде подведен.Опасността може да дойде от продажни професори,които броят гласовете.
36
1
 
17
 
! Отговори
изборът е ясен преди 7 години
Генералът-въздушен ас и,,генерала" с шланга,ах,за кого ли да гласувам !?!
35
3
 
23
 
! Отговори
Неда преди 7 години
Само това ни липсва- тиква за президент.
34
7
 
19
 
! Отговори
дц преди 7 години
Къв генерал е Тиквата, бе!?Ами, то тогава аз съм Маршал!!! )))))))))))))))))))Ако, кандидатурата за президент на Бг на Генерал Радев бъде официално издигната, да, ще гласувам за истинския Генерал, за личноста, а не за партията издигнала кандидатурата му!
33
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тея от МВР вече не са генерали, а главни комисари. Но друго е да кажеш генерал Василев, генерал Атанасов, генерал Гяуров и особено Генерал Тиквар! Ако и някои да са прескочили 5 звания и заслугите им да са да правят компания на някоя първа дама, докато първият и мъж се излага по разни сценки.
32
0
 
11
 
! Отговори
Калфунььь преди 7 години
Тоа дедик, сдуханио на фотото го знаеме че е професор, ама това младото с таа брада, без мустак, оти ми мяза на джихадист, бре?
31
0
 
2
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
40 Случва се да има и приятелси огън . на война като на война