С машини за президент - в секции из цялата страната

ЦИК проучва и процеса на машинното преброяване
8 авг 2016 18:00,
9
С машини за президент - в секции из цялата страната
Снимка: Reuters

С машини за президент ще се гласува в секции из цялата страна. За първи път експериментално машинно гласуване ще се проведе не само в София, но и в малки и големи селища.

Това реши ЦИК, която утвърди броя и критериите за вота с машини. С последните промени в Изборния кодекс депутатите решиха секциите с машинно гласуване да бъдат 500. На местните избори през октомври миналата година те бяха 50.

Още по темата

На 6 ноември с машини ще гласуват в 31 района в цялата страна, реши ЦИК. Те ще са в населени места с различен брой жители – от такива с над 100 000 до такива с до 10 000 население.

На тези избори ще бъде проведено и експериментално машинно преброяване.

"ЦИК прави проучване и в други държави, в които има машинно преброяване, как се осъществява този процес", обясни шефката на ЦИК Камелия Нейкова пред БНР.

Тя съобщи, че комисията е потърсила информация от Асоциацията на европейските избирателни комисии и от Организацията за сигурност и сътрудничество, за да може да организира своевремнно процеса.

"Надявам се до края на месец август да разполагаме с тази информация", каза Нейкова.

Тя допълни и че е в ход и разяснителната кампания, която ЦИК трябва да проведе.

Нейкова съобщи, че голяма част от принципните решения за президентските избори са взети.

"Проблемите, които са възникнали досега при произвеждането на избори, са преодолими и решими, така че ЦИК предприема мерки тези проблеми да намаляват, а дори и да не се случват на едни следващи избори", обясни още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
До 7 и 8.Много отдавна си бил на избори, приятелю. Сега се действа по-рафинирано-плаща се на електората, назначават се роднините на тарторите на държавна или общинска синекурна длъжност, и др. След избори, по правило, оборота на търговските вериги скача драстично, а шведите вадят и пазаруват с чисто нови едри банкноти.Кой ще ти се занимава с дърва и подобни вече? Говоря за времето след предаването на чувалите с бюлетини, когато, по високите етажи на една сграда в града правят шашмата на 4 очи.
5
0
 
1
 
! Отговори
До северозапада преди 7 години
И за да не съм голословен ще ти кажа присъствал съм на много избори преди да спечелят споменатите от теб. Всички до един действаха по един и същ начин:безплатна вода; безплатен ток; хранителни продукти на корем ; безплатни дърва за зимата и т.н . Ако си мислиш, че ще дойдат по различни и там ще стане рай .....ок
4
0
 
0
 
! Отговори
До северозапада преди 7 години
Приятелю,Не знам къде и какво си бил, но тотално грешиш всички са такива. И едните и другите са един дол дренки, ако не си го осъзнал значи не си от северозапада.
3
0
 
4
 
! Отговори
tsani_san преди 7 години
До Един от СеверозападаАко знаеш как работят машинките разкажи ... иначе нещата дето сиги пишем са пръдня.
2
1
 
14
 
! Отговори
Гошо от почивка преди 7 години
ООооо не ми казвайте, че това са същите тези скандални машинки от САЩ, за които е доказано че много лесно могат да се манипулират.
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
никава разлика