БСП искали от Цачева да спре ваканцията, ама нямали право

За извънредно заседание - 1/5 съгласни, социалистите са малко
4
БСП искали от Цачева да спре ваканцията, ама нямали право
Снимка: Булфото, архив

Оказа се, че колкото им да им се иска на БСП депутатската ваканция да бъде прекъсната, това няма как да се случи.

Социалистите поискаха от председателя на парламента Цецка Цачева да свика извънредно заседание, на което да бъде разгледан внесеният от тях проект за отмяна на решението на парламента за прекратяване на изграждане на ядрена централа на площадката "Белене".

Още по темата

Цачева обаче им припомни чрез медиите, че заседание на Народното събрание, когато то е във ваканция, се свиква от председателя на парламента или по негова инициатива, каквато към момента няма, или по искане на една пета от народните представители.

"Отправяне на искане от народни представители до председателя на Народното събрание да упражни правото си и по своя инициатива да свика заседание на парламента, не е предвидено като процедура нито в Конституцията на Република България, нито в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, поради което такова искане няма правни последици", пише тя, цитирана от пресцентъра на парламента.

Цачева обаче допълва, че ако БСП успее да събере подписите на 1/5 от депутатите, брой който парламентарната група на столетницата няма, тогава ще изпълни разпоредбата на Конституцията и ще прекъсне почивката на депутатите за извънредно заседание.

Според лидера на БСП Корнелия Нинова обаче сега е моментът от действията на премиера Бойко Борисов, мнозинството и решенията на Цецка Цачева да се види наистина ли имат намерения да възстановят отношенията и диалога с Русия и да дадат правните гаранции, необходими за възобновяването на този диалог.

"Премиерът Бойко Борисов направи голям политически гаф и беше разобличен от руска страна за това", обвини тя заради разговора на Борисов с президента на Русия Владимир Путин, тема на който бяха енергийните проекти.

"Даже в българската преса се появи смехотворното заглавие, че Путин му е казал: Ще направя, каквото кажеш", коментира Нинова и допълни, че отговорът от руска страна не е закъснял и премиерът на Руската федерация е обявил: "Да, сега виждаме и знаем, че българската страна иска да се върне към този проект, но понесохме загуби от отказа на европейците за "Южен поток" и намеренията не ни стигат. Трябват ни железобетонни гаранции с правен характер, а такива няма".

Тя посочи и позиция на руския министър на енергетиката, в която той заявява, че Русия не е получавала официални предложения от България за възобновяване на „Южен поток“.

Според нея руската страна дипломатично е препратила въпроса към работни групи и междуправителствена комисия, която ще се състои догодина.

Соцлидерката предупреди, че има голяма възможност „Турски поток“ да тръгне и отново да заобиколи България.

"Защо му трябваше на Борисов това изхвърляне след разговора с Путин? Защото започна президентската си кампания в България и защото иска да убеди българите, че сменя курса във външната политика посока Русия, за да спечели доверието им", заподозря Нинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БСП да си оправи бакиите в собствения двор. какво са тръгнали да ровят другаде - за да отклонят вниманието от себе си, нали?
1
5
 
3
 
! Отговори
Винету преди 7 години
А бе, тези червени каскети не разбраха ли, че са предпоследна дупка на кавала и никой не ги бръсне.