Герджиков отказа на леви и десни за "Дондуков" 2

Не бил международен авторитет, не отговарял на изискванията
9
Герджиков отказа на леви и десни за "Дондуков" 2
Снимка: Булфото, архив

Бившият председател на парламента по времето на управлението на Симеон Сакскобургготски Огнян Герджиков категорично отказа да бъде номиниран за кандидат за президент.

Още по темата

Името на бившия депутат от НДСВ беше спрягано за поста и от БСП, и от Реформаторския блок, а дори беше формиран и инициативен комитет в негова подкрепа.

"Достойнството е последното убежище на човека. Уверен съм, че всички, които ползват името ми "в обращение" за кандидатпрезидентската надпревара, ще уважат сърдечната ми молба на това да сложим край", отряза ги обаче той с писмо чрез медиите.

Герджиков благодари на всички, които припознават в негово лице своята кандидатура за държавен глава, и коментира, че все пак е необичайно, че предложенията идват и от ляво, и от дясно.

Според него обаче кандидатът за държавен глава трябва да е равноотдалечен от политическите партии, защото както пише в Конституцията "президентът олицетворява единството на нацията".

"Номинацията ми предизвика смут дори и в средите на политическите сили, които са ме номинирали. Това показва, че не мога да обединя нито лявото, нито дясното политическо пространство, а какво остава за обединение на нацията.

Освен това президентът на България трябва да е с международен авторитет. Това е особено наложително сега, когато светът е изправен пред огромни изпитания. Имал съм многократно поводи да лансирам такава фигура, с авторитет и тежест в света. Докато аз съм непознат навън, ако се изключи много тесен професионален кръг, и то само в някои европейски страни. Всичко това ме кара да мисля, че не отговарям на високите изисквания, които се поставят за президент на републиката", пише Огнян Герджиков в отвореното си писмо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
4
 
2
 
! Отговори
Жалко преди 7 години
Герджиков е един от малкото депутати, които са ми симпатични. Явно има защо - умен е човекът.
5
6
 
11
 
! Отговори
Достойников преди 7 години
Умен,човечен, интелигентен, възпитан, с чувство за мяра...С една дума... крайно НЕПОДХОДЯЩ.Такъв беше и Дертлиев...БГ ще се люлее в чер повой от марионетки и плевелоподобни, половинвековни проекти на партията и мафията.
4
4
 
11
 
! Отговори
НБ преди 7 години
Една достойна за уважение постъпка.Като нямаш качества и заслуги за тази институция това е правилното решение.
3
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спокойно, да не се напрягат другите БСП и АБВ се разбраха за генерал Радев. Става много интересно сега, защото сред негласуващите Радев печели полпулярност.
2
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Герджиков постъпи умно-той навреме си даде сметка,че няма шанс за Дондуков2 и се отказа достойно от битката.За разлика от други,които се напинят за власт,без да имат никакви шансове.
1
5
 
20
 
! Отговори
Dani преди 7 години
Интелигентният човек си е интелигентен!