Петкова: Търсим най-добрия вариант за реактора от "Белене"

В края на август у нас пристига работна група от "Росатом"
Обновена: 18 авг 2016 17:19 | 18 авг 2016 17:14, Надежда Бочева
28
Петкова: Търсим най-добрия вариант за реактора от "Белене"
Снимка: БТА

В края на август в България пристига работна група от "Росатом", която бе създадена за решаване на въпросите около оборудването за АЕЦ "Белене". Това каза пред журналисти енергийният министър Теменужка Петкова.

Подготвяме се за тази среща, ще търсим най-добрия за България вариант, допълни тя.

Още по темата
По думите й най-добрият вариант е България да не понесе по-големи щети, отколкото са натрупани до момента.

"Правителството и НЕК трябва да намерят бързо решение на казуса. То не трябва да е прибързано, а добре обмислено и прагматично, за да даде възможност да финализираме този процес по най-добрия за България начин", коментира още енергийният министър.

До настоящия момент в този проект са генерирани над 1,4 млрд. лв., които включват разходи по площадката и платен аванс за поръчаното оборудване, "когато бе подписано допълнение №5, без да има яснота по параметрите на проекта и договор", заяви Петкова.

Енергийният министър припомни различните варианти, които се обсъждат в момента за оборудването за АЕЦ "Белене".

Първият е двата реактора да бъдат продадени на трета страна. Проучванията показват към момента, че в такъв случай няма да бъдат покрити направените разходи. "Нямаме интерес от това, дори ако продадем оборудването за 200 млн., ще останат над 300 млн., които ще трябва да погасява НЕК", обясни тя.

Ще се търси и частен инвеститор за довършване на проекта без държавни гаранции и без ангажимент на България за дългосрочно изкупуване на електроенергията. По думите й имало индикации за инвеститорски интерес от "една, две, три компании".

Тя отказа да коментира дали при частна инвестиция държавата ще участва и с какъв процент.

"Не съм казала, че клоним към построяване на АЕЦ "Белене", клоним към това да бъде намерено най-доброто решение с минимални загуби за НЕК и БЕХ“, подчерта тя.

На въпрос трябва ли да отпадне мораториумът за строителството на АЕЦ "Белене", както предлага опозицията, Петкова уточни, че водените в момента преговори не се водят за проекта, а за арбитражното решение.

От поръчаните два блока за втората атомна централа единият е на 100% готов, а вторият – на 90%. Предстои български експерти да проверят на място какво е състоянието на оборудването, допълни тя.

Запитана колко бързо може да бъде взето решение за "Белене", тя каза: "Нашето желание е това да стане максимално бързо. Ние сме заинтересовани да решим час по-бързо този въпрос, защото лихвите, които НЕК дължи, са 324 хил. лв. на ден. Това са разходи, които ще трябва да платим в един момент. В същото време трябва да се подходи прагматично, да се анализират всички плюсове и минуси. Ще обсъдим вариантите, ще ги представим пред Народното събрание и Министерския съвет и ще търсим най-доброто за България решение".

От думите й стана ясно, че до момента българската страна не е платила нищо нито за оборудването, нито по лихвите.

Преди две седмици министърът на енергетиката Теменужка Петкова беше в Москва за среща с представители на "Росатом" по въпроса как да бъдат уредени задълженията на НЕК за произведеното оборудване на АЕЦ "Белене".

Припомняме, че решението на Арбитражния съд постанови България да плати над 550 милиона евро на руския производител за неосъществения проект АЕЦ "Белене". Българското правителство търси възможност да продаде неплатеното все още оборудване в Иран или друга държава.

Още икономически новини четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
НЛО преди 7 години
Скоро Хамериян ще си получи УРОКА!Плащача ИЗРАЕЛ също!!!
16
0
 
1
 
! Отговори
Питам преди 7 години
Питайте ХАМЕриканците да платят май.....да ба! И лихвите също!! Хамериканците!! Дето правят ИНТРИГИ!!! Бог да ги .........и им е ред! Скоро!! Бог!!! Си знае работата!!!
15
1
 
3
 
! Отговори
Krom преди 7 години
"Лицето" на българската енергетика. И неприятния мирис. Според Уикилийкс Хилари била посрещнала новината за спирането на проекта Белене с израза ...Not bad... Препоръчвам, сега да я попитате, колко по-bad може да бъде в България? И как сега, да си извадите руския кол от з-а-д-н-и-ц-и-т-е? Това е лошото на гадния политически слугинаж. Накрая се озоваваш натясно лице в лице със собствената си нация която охотно продаваш. Без отговор. Господарят зад Океана не се интересува от това.
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За американскитре тецове, дето цената на тока им е завишена, сключихте задължение да им изкупувате тока на безбожна цена до края на технологичния живот на съоръженията. Тука се правите на ефета. Продажни рапони държава не оправят.
13
0
 
5
 
! Отговори
матросчо преди 7 години
Г-жо министър, май и вие лобирахте да се спре строежа, ами толкова е просто, сега, всички, които спряха проекта - ДА ГО ПЛАЩАТ, барабар и с шефа на ДКЕВР, той беше от нах-гласовитите, а сега само върти очи..като много други, Я ДА СИ ГИ ПРИПОМНИМ, върнете кадрите преди референдума за аеца и ще ги видите, горкичките - а сега всички да плащаме - ама друг път ...
12
0
 
8
 
! Отговори
Бранник преди 7 години
Положението образно казано е "Бой на *** в тъмна нощ".
11
11
 
3
 
! Отговори
hard преди 7 години
Най лошият вариант е продължаването на строежа.
10
2
 
16
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Сега се сетиха да търсят най-добрия вариант. Като отиде коня в реката, пътища много. При посещението на държавния секретар на САЩ Бойко му се препоръча, че като верен съюзник сме спрели всички руски проекти. Сега да пита хамериканците какво да правим с реактора и кой ще плаща за него.
9
1
 
13
 
! Отговори
опаа преди 7 години
ГРАНДИОЗЕН СКАНДАЛ! ХОРАТА НА МОСКОВ ПРИТИСКАТ ПРОКУРАТУРАТА ДА ВЪРНЕ 1 МИЛИОН ИЗЗЕТИ НЕЗАКОННИ АМПУЛИ ТЕТАДИФ ЗА ХОРАТА НА ЕРДОГАН! МОСКОВ Е ЗА ЗАТВОРА! НЕЗАБАВНО!
8
0
 
14
 
! Отговори
Живял и патил преди 7 години
"Не съм казала, че клоним към построяване на АЕЦ "Белене", клоним към това да бъде намерено най-доброто решение с минимални загуби за НЕК и БЕХ, подчерта Т.Петкова.НЕК и БЕХ няма да понесат никакви загуби, защото КЕВР ще вдигне цената на тока и бедният българин ще плаща, като на поп.
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тази стока е непродаваема. колко екскурзии в чужбина ще си направят и ще си отидат в историята поне да проверят действително руснаците са направили комплект реакторите или алабалистика им ......защото и там е пълно с измамници.
6
2
 
16
 
! Отговори
Некъф луд преди 7 години
Амсалаци. Докато се чудят натрупахме сумати евра дългове
5
0
 
25
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 7 години
Излишък от 3 милиарда? Платете дълга, пък после се чудете какво да правите колкото си искате. За 2 месеца от както излезе решението вече дължите 20 милиона лева. Но може би за Рапона, който смята в чужди милиарди, това не са много пари.
4
1
 
34
 
! Отговори
ДК преди 7 години
Петкова, подайте си оставките, това е най- добрия начин!
3
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мислете, мислете, по над 150 000 долара на ден извлиза мисленето ви. Не че нещо друго, но просто лихви текат.
2
2
 
31
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Търсете,търсете ама по бързичко.Надробихте кашата сега я оправяйте.Всеки ден по 300 000 лв на наш гръб.С каква гордост се хвалехте на американците как сте спрели руските проекти.Айде сега да ви видим.Гледаме ви!!!!!
1
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига глупости, кога най после ще видим осъден за кражбите в енергетиката. Всичко друго са глупости. Ако няма осъден кражбите от бедния български народ ще продължат с още по голями суми.