Връщаш километража на колата, с "мръсна газ" към затвора

СБА настоява да се криминализира деянието
19 авг 2016 07:22, Александър Попов
64
Връщаш километража на колата, с "мръсна газ" към затвора

По подобобие на Германия и у нас може връщането на километража на колите да се криминализира. Предложението е на СБА.

Лишаване от свобода може да се налага за случаи на катастрофи с возила с променен пробег или при рецидиви с подправяне на километрите на возила от едно лице, обясни пред "Монитор" инж. Емил Панчев, председател на СБА.

Според експерта може да се налагат и административни наказания - глоби или принудително спиране на дейността на фирми или частни лица, които продават коли с върнати километражи.

По-големият пробег на една кола личи най-често по изгаряне на много масло и липса на мощност. Освен това много често подобни коли се продават без сервизни книжки.

"Най-добре се вижда дали има промяна в пробега със софтуер на оторизирани сервизи", съветва Панчев.

Той е категоричен, че манипулациите се правят с цел повишаване на цената. По думите му най-малко с 30% може да се увеличи стойността на автомобила в зависимост от годините и състоянието му.

Експертът обяснява например, че 20 хил. километра годишно е малък пробег за кола от Германия. Ако искаме да се ориентираме за реалните километри на автомобил от Италия, трябва да сметнем годините й по 35-40 хил. км, колкото е средногодишният пробег на возило там. За колите от Германия километрите са между 30 и 35 хил.

Предложението на СБА за криминализирането на връщането на километражите ще бъде внесено с началото на новия политически сезон в парламента.

Трябва да се направи сметка колко такива случаи има установени, какви са практиките в тази насока, коментира Иван Вълков, зам.-председател на парламентарната комисия по транспорт. Много лесно всички искат да криминализират всяко деяние, каза още той. И допълни, че не всяко нещо може да е наказателно, за това трябва много внимателно да се обмисли.

Например търговци, които извършват подобна дейност да бъдат санкционирани така, че те вече да не могат да я изпълняват. Не може да се говори така общо, но темата е сериозна и трябва да се повдигне дискусия категоричен е Вълков. Депутатът е убеден, че няма адекватен анализ на положението.

Народният представител очаква през новия парламентарен сезон да бъде внесен и проект на закон за сервизите, като вече има готови текстове. Но имаме поети ангажименти да се приеме първо Законът за движение по пътищата и след това ще се говорят и за други промени, обясни Вълков. По негова информация около 10 хил. са сервизите, които работят в страната, без да има нормативна база, която да регламентира дейността им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още по темата: затворСБАкилометраж
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
4
 
! Отговори
-- преди 7 години
Ето какво ми се случи миналата година:Гледам в една автокъща свалят от камиона запазена Киа Соренто от Италия..Много ми допадна, търсех си джипка, подобна.. Паркираха я и аз казвам:-Шефе, да да я разгледам,докато вътре е още с "италианския" въздух...-Отваряй, гледай, отговаря джамбазина... Отварям,гледам ключовете са на таблото и веднага дадох на контакт,изписа 310 000 км на дисплея... Тръгвам си, след седмица минавам пак.Опаа, същата Киа, отварям давам на контакт, пише 140 000 км...???
49
1
 
2
 
! Отговори
Никола преди 7 години
Да умножаваш годините по 20-30хил км е наивно , това може да важи за България , за Западна Европа спокойно смятайте 100 000 км на година , най -вече за колите от средния бизнес клас , спортните модели и разните тунинговани бангии . Малолитражки може и да се намерят на по-малко км , но карани само градско . В мобиле.де често има авто-къщи в Германия с име като "Али Реза" или някой "ич" даже попаднах на българско име ...и познайте това беше колата на най-малко км и най-евтина !!!
48
0
 
4
 
! Отговори
Кривондел преди 7 години
Който иска - да влезе в немския мобайл и да види как автомобили на същите години и уж същите километри като тия тук са поне 30% по-скъпи дори от внесените от Германия и продавани тук. Пък после си отговорете - дали автокъщите са благотворителни дружества, или ви продават коли с върнати километражи и ремонтирани катастрофирали МПС-та. Немският мобайл е добро сравнение с колко ни лъжат.
47
0
 
3
 
! Отговори
Край преди 7 години
ИзмамаЧл. 209. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., бр. 10 от 1993 г.) Който с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага възбуди или поддържа у някого заблуждение и с това причини нему или другиму имотна вреда, се наказва за измама с лишаване от свобода до шест години. Така че тоя вносител на законопроект само ви замаява че върши някаква работа. Закона го има *** няма кой да го прилага.
46
0
 
3
 
! Отговори
Край преди 7 години
И до момента това е ИЗМАМА по смисъла на НК и се наказва със затвор. Проблема не е че няма закони. Тия 240 храненика бълват неизпълними закони. Сега като глобата за кола на тротоара е 200 лв. - какво от това. От всяка улица в София държавата може да събере 2-3 хил. лева - НИЩО от това.Даже законите ни са много и в тях има много излишни санкции. като тая за говоренето по телефона. Те по магистралата фучат с 250 - те гонят тоя дето бил говорил по телефона в града.
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
у нас по автокъщите основно е от италия.там се кара масово само с доливане на масло.тук им се прави козметика,добавки,връщат километри и така се постига евтина цена.който иска добър автомобил купува от германия швейцария.там се гледа да не е бил ползван от талибанин
44
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Писнало ми е от тези пишман ескперти. Значи колат аможе да е седяла в гараж и да не е карана. Това значли ли че трябва да умножа годините по 20-30хил км? Това като ЧЕЗ - не можело да имаш само нощна консумация или предимно нощна консумация. Тя трябвало да е % от дневната. Виж ти ако предимно нощем работиш и консумираш ток тези пишман експерти не признават. Това че имаш уред който засича потреблението явно не им пука.
43
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз като реших да си купувам кола я закарах на диагностика. И както беше на 150х. км. , се оказа на 260х. Като трябваше да метна допълнително и едни 3500лв. за ремонт, при това без ходовата част. Нашите автокъщи са пайсе.
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
аз от българин кола не купувам
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да умножаваш годините по 30 000 км в германия е абсурд. купих фолксваген поло на 14 години на 64000 км от семейство в което това им беше втора кола и е ползвана от жената да иде на работа,която е на 5 км от домът им.основната им кола беше тигуан и го видяхме. никое германско семейство няма да тръгне да връща километри.дадоха ми втори комплект гуми на джанти,инструменти и пълен резервоар.ако искате да сте сигурни,купете от германия от германци. в бг всичко е фалш
40
0
 
9
 
! Отговори
optimist преди 7 години
Ако това стане, всички коли по обявите ще са на между 300 и 600к :)
39
0
 
11
 
! Отговори
Карамитаков преди 7 години
Всички нафтови печки са по на 145000 км в обявите.
38
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз в моята кола като отворих жабката вътре имаше очила и едно изкуствено чене. Джамбазина веднага рече: казах ли ти че тази кола е карана от бабичка. Само че като погледнах диоптрите, му казах, че тя с тези очила няма да намери вратата, камо ли да шофира.
37
1
 
15
 
! Отговори
кольо преди 7 години
Абсолютно всички автомобили в кенефите наречени автокъщи са с върнати километражи. Просто влезте в някой сайт в Германия да видите там на какви километри са колите и ще разберете тук какво се случва.
36
0
 
14
 
! Отговори
mmmm преди 7 години
Кола от '98-а на 145 000 км, не ставай смешен! А понеже работя в горубляне и всеки ден минавам покрай автокъщите, няма да забравя как им бяха спретнали проверки и масово собствениците заключваха офисите и притичваха с папки в ръце. Направете си една екскурзия с еднопосочен билет до Германия и се върнете на ход до България :)
35
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега вече, ще се наложи да ходим до затвора, за да си купуваме автомобили. Всички автоджамбази вече ще живеят там :D
34
3
 
4
 
! Отговори
Карапелитов преди 7 години
Купих си кола от горубляне, карам я вече две години, освен задно гърне и консумативи друго не съм сменял по нея. Дали пробега и е реален, по скоро не, но вече няма значение след като излезе що годе читава.
33
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
купих си малолитражка от горубляне и твърдя че не са пренавити километрите. Вярно само 5 цифри показва брояча и е новичка, на 60 000км, добре че не мога да видя за кой път съм на 60 000км :D
32
1
 
4
 
! Отговори
Владо преди 7 години
Значи правя 1 000 000 km на таралясника си и с *** газ към панделата !
31
2
 
10
 
! Отговори
Смуки преди 7 години
Имах бмв е60 на 800 000км, и по нищо не се различава от тия уж на 160 000, зависи си от стопанина не от километрите!