Полицаите – призовкари! Губят си времето, отчита Бъчварова

Голяма част от работата им се изчерпва с несвойствени дейности
29 авг 2016 09:07,
45
Полицаите – призовкари! Губят си времето, отчита Бъчварова
Снимка: архив, Булфото

Полицаите масово си губят времето с връчване на призовки, охрана на данъчни и други несвойствени дейности. Вместо да се занимават с разследване на престъпления, униформените отделят почти три часа дневно от времето си, за да обикалят адреси и да охраняват чиновници.

Това става ясно от писмен отговор на вътрешния министър Румяна Бъчварова на депутатски въпрос. В него е записано, че за периода януари-март 11% от състава на териториалната полиция са се занимавали с дейности, различни от типичната полицейска работа. На практика това значи, че повече от 180 служители на столичната полиция всеки ден са ангажирани с дейности, които МВР характеризира като несвойствени. Те обаче са им вменени по закон и полицията не може да отказва съдействие на други държавни органи, когато такова е поискано.

Според най-актуалната статистика общият щатен състав на вътрешното министерство е 49 779. От тях обаче незаетите са над 6300. Униформеният състав е около 25 хил., а останалите са чиновници. Което значи, че около 3000 полицаи ежедневно връчват призовки.

"Всеки участвал в оказване на съдействие служител е отделял средно по един час и половина от работното си време", пише Бъчварова.

Общата продължителност на т.нар. съдействие обаче е по-голяма - средно 2 часа и 50 минути за цялата страна. От отговора не става ясно средно по колко служители се изпращат с такива задачи.

Бъчварова обаче обяснява, че има около 90 нормативни акта, които задължават МВР да отговаря на подобни заявки. Сред тях са НПК, Законът за административните нарушения и наказания, Административнопроцесуалният кодекс и др.

"При оказване на съдействие често се налага да бъдат използвани полицейски правомощия. Такива са извършване на проверки в помещения, временно изземване на вещи, употреба на физическа сила и помощни средства, задържане на лица, установяване на самоличност", уточнява Бъчварова, цитирана от "Сега".

Една от най-губещите времето на полицаите дейности е връчването на фишове и призовки. По закон електронните фишове трябва да се изпращат по пощата. Ако обаче след 14 дни нарушителят не си плати глобата или не даде данни за човека, който е шофирал колата му, фишът отива в полицията, която трябва да издири наказания.

Другото връчване, с което се занимава МВР, е това на книжа по наказателните дела. По принцип това би трябвало да се прави от съда, прокуратурата или евентуално общината. Когато това е невъзможно обаче, пак се опира до МВР. Големият проблем в случая е, че за подобни дейности се използват най-вече полицаите на първа линия - районните инспектори. Точно те най-често контактуват с гражданите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво да очакваме? - вече полицията няма да връчва собствените си призовки (щото има и съдебни, при насрочено дело) и наказателни постановления? Те бандюгите до сега от униформен не се стряскаха, камо ли от лелка-призовкарка. Съвсем неоткриваеми ще станат и делата им ще провиснат повече от вратовръзките в гардероба на лондонско конте?!Сигурно ще наемат "фирма подизпълнител" ;)
39
2
 
5
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Какво разбрах аз: 1 милиард бюджет годишно, 50 хиляди хрантутници,които вършат всичко друго,но не и да пазят закона и един министър,който се чудя,защо още е на това място.
38
3
 
4
 
! Отговори
Vans преди 7 години
Чета само какви са били проблемите и никъде не успях да прочета как мислят да се справят с тях?
37
0
 
5
 
! Отговори
Неа преди 7 години
Тъй че по добре коментирайте неработещата ви съдебна система , подкупните ни юристи , адвокати , прокурори , съдии . Сърдете се на корумпираните лекари които срещу определена сума изпратиха Бай Митьо Очите в Турция "на лечение " . Както и много други .. и затова не ви е виновно МВР ....
36
0
 
4
 
! Отговори
Неа преди 7 години
Ама забравяте че служителителите на МВР освен с призовки , се занимават с издирването на еди кой си , със свиделели и търсене на доказателства и всичко това трябва да е в срок . А разрешението зависи от еди кой си прокурор на който много му дреме ва шапката за нервите които служителя е изхабил. Най често едно дело е загубено или претупано или необразувано въобще поради не откриването на прокурори .
35
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А какъв е бил депутатския въпрос,че не могат да си отговорят или това е процедурата,тия актове,кодекси,закони и връзка между тях с комисии разни кой за какво ще отговаря нали те ги гласуват като върховни органи,значи знаят и сметката.
34
1
 
6
 
! Отговори
Мария Хуана преди 7 години
Ще остане един град и няколко курорта, всичко друго ще е мизерия и разруха, третият свят.
33
1
 
0
 
! Отговори
Мария Хуана преди 7 години
до Гоу хомЧе да не би тези, които ще останат тук в гетата и центровете за бежанци да са по-грамотни?
32
1
 
0
 
! Отговори
Гоу хом преди 7 години
До gost 22Ако са грамотни колкото теб , не е никаква загуба за държавата.
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много вождове, малко индианци!
30
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В безполезния съд има хора на заплата и то много по- висока от полицейската, които се занимават само и единствено с връчване на призовки.В МВР всичката пощаджисйка и призовкарска работа я върши младши-районния - призовки, наказателни постановления, постановления от съд и прокуратура, дори електронните фишове.Отделно толкова търтеи има в това МВР, които получват 5 пъти повече от редови полицай, за да попълват измислени статистики и таблици! Много бумащина и от там малко свършена работа!
29
5
 
4
 
! Отговори
цирк мвр преди 7 години
Питайте я да си каже за бюджета и къде отиват парите на хората,МВР е с най голям бюджет а не върши никаква работа,цирка е пълен народа не са доволни от работата на полицията но там продължават да си получават не малките заплати и не вижданите привилегии е ако това не е цирк за наша сметка!?до кога така?
28
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До КрайЧети закона, има си съвсем ясен начин за уведомяване и връчване на призовка, дори когато лицето не си е вкъщи.Милиционерите просто се оправдават.
27
2
 
10
 
! Отговори
Мврейски преди 7 години
Браво ,на 25 000униформи,25000 чиновници ,ама тия чиновници какво вършат бе Бъчварова,как работят ,какъв е ефекта от работата им ?Няма ли вариант малко компютри да влезат в полицията ,които да вършат отговорната чиновническа работа , да има повече полицаи за селата примерно ,щото там е ужас.Братът ромовец вилнее както си иска ,а малкото полицаи там са просто статисти ,или това е стратегията на Герб за националната Несигурност ?
26
1
 
1
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 7 години
До КрайТочно така. И заради 500 души които се крият, ще пострадат 50 000, които наистина не са успели да си проверят пощата - било поради отсъствие, злонамерени съседи или защото милиционерът е решил да ги хвърли в ***, вместо да ги занесе, поради махмурлук. О и какъв рай ще е това за монополистите като Софийска Вода, Топлофикация и Чез, мога да си представя как потриват ръце.
25
3
 
4
 
! Отговори
Край преди 7 години
Българската държава от 25г. не намира начин да контактува с гражданите си. Не могат да се връчват призовки и съобщения - щото кой в чужбина кой се крие - страшно преследване пада. А не е трудно - Всеки да бъде задължен да има адрес и пощенска кутия - сложат ли ти съобщението там - уведомен си. Точка. Ако не си - да си.
24
1
 
9
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 7 години
Губят си времето, вместо да се занимаят с други важни неща като бъркане в носа, сутрешна дрямка, следобедна дрямка, чакане в засада за шофьори, кафе или биричка, а за по-интелектуалните - може и кръстословица между изредените.
23
1
 
16
 
! Отговори
Ние тъпаците преди 7 години
А какво правят на Етрополския манастир по време на сватба на шерката на някакъв бивш ритни топковец полицаите!Това тяхна работа ли е!?Охраняват семейно тържество!
22
1
 
2
 
! Отговори
Мария Хуана преди 7 години
Ами като няма никаква перспектива за позитивна промяна и действане за развитието на страната какво да правят хората тук, защо да си губят живота занимавайки се с глупости и безсмислици, като могат да отидат някъде, където системата не е бездънна яма и функционира за доброто на народа, а не за неговото репресиране, унижаване и ограбване?
21
2
 
1
 
! Отговори
gost преди 7 години
Место да мислят за тая оная институция наи добре да помислят за младите мшад човек из малките градове избяга защо от управия в държавата ние станахме също бежанци като гледам по цели семеиства с децата си се изнасят да ви прави впечатление държавни служители горе моята рода като гледам се пресели в испания комшии имам в англия е кво е това докога