ЕК пусна газовия хъб "Балкан", Борисов решен никой да не ни заобиколи

Азербайджан, Туркменистан, Иран, САЩ и Русия са заявили интерес към проекта
5 сеп 2016 12:45, Екип на Investor.bg
215
ЕК пусна газовия хъб "Балкан", Борисов решен никой да не ни заобиколи
Снимка: БТА, архив

Европейската комисия даде благословията си за изграждането на газовия хъб "Балкан", стана ясно по време на инвеститорската конференция за съоръжението, която се провежда във Варна. Това одобрение вече дава основание за започване на преговори за събиране на максимални количества природен газ, коментира в своето приветствие към участниците в конференцията премиерът Бойко Борисов.

Още по темата

Той беше категоричен, че ЕС е длъжник на България по отношение на газовите доставки, защото страната е била лоялна и дисциплинирана и е изпълнила всички европейски изисквания.

"Няма да позволим България да бъде заобиколена и ще използваме правото си на вето", каза Бойко Борисов.

Той посочи, че през последните години България е направила инвестиции в модернизацията на газопреносната мрежа и капацитетът й се повишава с 15 млрд. куб. метра годишно и страната е изгоден партньор за всички, които имат интерес към транзит на природен газ в Европа.

България освен това има стратегическо положение за газовия хъб, посочи още премиерът.

Ако страната не реализира проекта и остане само с газовата си връзка с Гърция - IGB, отново ще останем зависими, посочи още българският премиер във Варна. Така страната може да се превърне от основен транспортьор на газ за региона във вносител.

България ще очаква тристранни срещи - между Европейската комисия, България и всеки, който е готов да участва в хъба.

Интерес към него има проявен от Азербайджан, Туркменистан, Иран, САЩ и Русия, анонсира още българският премиер.

Той посочи, че досега преговори с руската страна за газовия хъб не са били водени, защото той е бил само на идеен проект и без одобрението на Брюксел.

Борисов призова Европейската комисия да следи за стриктното изпълнение на европейските правила и по отношение на Гърция, ако Русия реши да внася газ в Европа през "Турски поток". Първоначалната идея на този газопровод е част от газа да отива за турския пазар, а част - за Европа през газов хъб близо до турско-гръцката граница.

Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз", Георги Гегов, коментира в началото на конференцията ,че са изготвени четири варианта за реализация на проекта и начини за финансиране.

Газовият хъб "Балкан" има за цел да насърчи свързаността на всички източници на газ в района на Югоизточна Европа, каза днес вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика на България Томислав Дончев при откриването на инвеститорската кръгла маса за газовия хъб край Варна. Според него проектът не е конкурентен на другите газоразпределителни центрове, които се обсъждат или изграждат в момента.

Дончев каза малко по-късно пред БНТ, че източниците на газ за нашия хъб са няколко - руски газ през нов газопровод или през съществуващия Балканския газопровод (през Украйна и Румъния), от Каспийския регион, втечнен газ от терминалите на Гърция и Турция, както и от собствен добив.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
0
 
1
 
! Отговори
бг преди 7 години
Евреите в Ню Йорк и Вашингтон са троцкисти и много мразат Сталин.
136
0
 
2
 
! Отговори
бг преди 7 години
Масонските изверги в Брюксел ни натресоха това,не помните ли?
135
0
 
7
 
! Отговори
Футуролог-пояснение преди 7 години
Всеки е свободен да живее където си поиска и е престъпление да се ограничава вота на българите в чужбина и най-вече тея от ЕС!Престъпници са тея хора като споменатите Бойко Борисов и Григор Лилов които са си изпратили домочадието за "ЗАЛОЖНИЦИ В РАЯ" а Те тука ни дават акъл какво да правиме!Това е на 100% троцкисткия модел на шантаж и изнудване с които е създадена Червената армия!Като искаш да ръководиш България цялото Ти семейство трябва да живее в нея!Иначе всеки друг да си живее където поиска
134
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ognyanz Ние го загробихме защото началниците от ЕС ни наредиха. Целта за тях е Северен а не Южен поток. Пак сме прецакани защото много слушкаме и клякаме. Ама много сме прецакани. Държим се като хора които искат всички други да са добре, а само ние зле. Роби.
133
4
 
8
 
! Отговори
ФУТУРОЛОГ-поправка преди 7 години
Лев Троцки е взимал в плен като заложници СЕМЕЙСтвата на всички офицери служещи в неговата Червена армия!Отвратителен и-з-в-е-р-г е бил!Жалко че запада позволява да се изповядва подобна троцкистка идеология в Източна Европа па и в останалия свят!На един истински свестен и милеещ за държавата си политик цялото семейство е нормално да живее в страната която той ръководи!Със сигурност трябва вече и да издадем такъв закон
132
4
 
8
 
! Отговори
Футуролог преди 7 години
До Анонимен 187Не е причината в ГЕРБ!Примерно онова журналистче от органа на БКП-"Работническо дело":Григор Лилов е по-фашага от фашагите и мрази ГЕРБ!Общото между Григор Лилов и Бойко Борисов е че децата им пируват в страните от западната демокрация!Тоя похват е измислен още от създателя на Червената армия-Лев Троцки,които е вземал в плен като заложници всички офицери от неговата армия за да си гарантира верността им!Трябва да има ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ЗАКОН,СЕМЕЙСТВАТА НА ПОЛИТИЦИТЕ ДА ЖИВЕЯТ У НАС
131
1
 
1
 
! Отговори
Филолог-историк преди 7 години
Цитатът е от znam.bg (Ханс Кристиан Андерсен, "Последният сън на стария дъб", детска литература):"Весели скитници бяха закачали през годините цитри и еолови арфи по неговите клони и сега те висяха отново там и пак звънтяха нежно наоколо."P.s.: В еоловите арфи се духа.
130
2
 
24
 
! Отговори
Абе преди 7 години
кой, кой, кой го избра това *** от снимката?
129
0
 
8
 
! Отговори
много приказки преди 7 години
...ЗА "ПУНТА МАРА"......
128
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
mnogo iako i smotaniaski zvu4i proglasenieto 4e Borisov podkanial Moskva i Brukzelcite da se sretneli i pregovariali.
127
2
 
26
 
! Отговори
Околовръстников преди 7 години
Нас и бежанците ни заобикалят, та какво остава за истинските газови играчи. Той и Господ когато раздавал разум и като прочел надпис "ГЕРБ" ... заобиколил.
126
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този изпъчения на снимката да не си мисли, че хъбът е като пожарникарски маркуч? Много се дуе като ходи по села и паланки, а навън се сгъва на две ... Да беше цирк, да отидеш ако искаш, ама той - щем не щем все в цирка ни вкарва!
125
2
 
15
 
! Отговори
ХА,ХА,ХА, ЯСНООО.. преди 7 години
ЕВРОПА СИ ИМА СЕВЕРЕН ПОТОК!КОЙ ЩЕ КУПУВА РУСКАТА ГАЗ НА ВИСОКИ ЦЕНИ ОТ ТОЯ ХЪБ??!НИЕ И МАКЕДОНЦИТЕ ЛИ...ХА,ХА,ХААААААААААААААА... ЩОТО СМЕ ПЛАЩАЧИ , НАЛИ...??!
124
1
 
17
 
! Отговори
Ясен Кратък преди 7 години
Това няма да го бъде.
123
1
 
22
 
! Отговори
Оксиморон преди 7 години
Понятието "Газов хъб Балкан" е нещо като "дървен камък" - можеш да го напишеш и прочетеш, ама в реалния свят не съществува.
122
4
 
27
 
! Отговори
Прагматик преди 7 години
Тия умници в някакъв странен мисловен напън са родили идеята за газов хъб край Варна. Всеки здравомислещ и средно разумен човек е наясно, че никой не може да взема на сериозно тези халюцинации, най-малкото защото онези от които зависят нещата (в случая руснаците) нямат никаква сметка от подобен скудоумен проект. Те просто ще си продават газа през Турция и Гърция за западна Европа. България отново остава "валат" след като отказа "Южен поток". Птичето каца веднъж на рамото ...
121
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бре Боко, бре кратуно нефелна, на кой му е изтребвал твоя хъб. Руснаците вече се договориха да закарат тръбата до Турция след като на тебе и на пишман-дружината около тебе не им увря главата, че на нас ни трябва Южен поток и тогава можеше да държиш другите на запад от нас за шишарките и да блажиш с транзитни такси. Сега на никой не си му нужен. Който му трябва газ ще си го взема през Турция и Гърция.
120
2
 
7
 
! Отговори
Нещо не разбрах... преди 7 години
"ХЪБ" И ЛИ "ХЪРБ"---ЩОТО САМО С РУСКАТА ГАЗ , ИГРАТА Е АДСКИ "ХЪРБАВА" И ГАЗТА Е СКЪПА ЗА ПОЛЗВАНЕ!ОСОБЕННО , СЛЕД КАТО РУСИЯ И ТУРЦИЯ СЕ СПОРАЗУМЯХА ЗА "ТУРСКИЯ ПАТОК"!ПИТАМ СЕ : НЕ Е ЛИ ПО РАЦИОНАЛНО ДА ПРЕМЕСТИМЕ ХЪБА ПРИ МАЛКО ТЪРНОВО ,ЗА ДА НЕ НИ Е ТОЛКОВА ХЪРБАВА СХЕМАТА И ЦЕНАТА НА ГАЗТА!!!????ЛОГИЧНО ,НАЛИ...??!!!
119
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
KYV GAZ V GRUZIQ I CHECHNQ
118
11
 
4
 
! Отговори
всичко с времето си преди 7 години
Разфунтя се на сяра. Газ има и има много които предлагат. Не напразно Русия води две войни с Грузия и една в Чечня. Причината е че иска да блокира доставките към Черно Море. Но рано или късно централноазиатските народи ще отхвърлят хомота и тогава ще потече газ и към България.