Хъбът "Балкан" ще донесе много ползи за региона

Експерт: Ако има сигурно подаване на газ за региона, това ще бъде основа за развитие на бизнеса
Обновена: 5 сеп 2016 17:27 | 5 сеп 2016 17:19, Красимир Ангелов
65
Хъбът "Балкан" ще донесе много ползи за региона
Снимка: Reuters

Идеята около газовия хъб "Балкан" е не само да се докара газът в Югоизточна Европа, но и да се развие икономически този регион и следователно този хъб ще има икономически и социални измерения. Това обяви по време на инвеститорската кръгла маса за газов хъб "Балкан" директорът на "Вътрешен енергиен пазар" в Генералната дирекция "Енергетика" на ЕК Клаус-Дитер Борхард.

Още по темата
Той допълни, че от комисията вярват, че ако има сигурно подаване на газ за целия регион, това ще бъде основа за нови възможности за развитие на бизнеса. В наш интерес е да направим хъба по-голям и да надхвърлим рамките на региона, посочи Борхард.

Според него газовият хъб е важен и има регионални аспекти. Ползите ще са очевидни - нарастваща сигурност на доставки за България и съседните страни, ще има по-ниски цени за домакинствата и промишлените потребители, ще има подобрен достъп до чист природен газ, каза Борхард и допълни, че това ще създаде растеж, работни места и нови възможности.

Той каза, че увеличението на потреблението на газ в региона показва, че има потенциал нещо да се развие и че един хъб на Балканите е вярното решение. Все още трябва да се направят някои реформи в регулаторната рамка, някои корекции на договори, каза той. По думите му не всички регулаторни реформи са осъществени и все още има договори с един доставчик, наследени от миналото, които в момента са пречка в това развитие.

Борхард посочи, че според прогнозите Европа ще консумира годишно през 2030 година 380 милиарда куб.метра газ. По думите му вътрешното производство на газ в Европа намалява и това означава, че трябва да се запълни разликата между търсенето и предлагането.

Според него един от ключовите елементи е диверсификацията в три елемента - на източници, на транспортирането и по отношение на доставчиците. Честната конкуренция също е нещо много важно, защото югоизточните пазари все още се доминират основно от един голям доставчик с дългосрочни договори, които понякога са след 2030 година, каза още Борхард.

Същевременно стана ясно, че се предвижда и създаването на ново търговско дружество, дъщерно на "Булгартрансгаз" ЕАД, което да поеме изграждането на европейския газов хъб "Балкан", обяви изпълнителният директор на компанията Георги Гегов. Той уточни, че стратегическите инвеститори в проекта могат да получат до 50 на сто от акциите на новото дружество.

Създаването на хъба предполага възможности за нови газови потоци на територията на страната, като трасетата могат да бъдат северно или южно от Стара планина, посочи Гегов. Той уточни, че това ще даде възможност за увеличение на преноса на газ през страната до 43 милиарда кубика. По думите на Гегов необходимите инвестиции за изграждане на трасетата ще бъдат около 1,5 милиарда евро, като точната сума ще стане ясна след приключването на предпроектните проучвания, които са предвидени за 2017-2018 г. Гегов каза още, че в зависимост от инвеститорския интерес може да се избере и вариант с изграждането на два, а не на един тръбопровод.

Още новини за газовия хъб четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: газВарнагазов хъб
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще го пълнят този хъб с морска вода
42
0
 
8
 
! Отговори
ВГ преди 7 години
Пиарите на Бойко го водят за носа и той не се усеща.Всичко около т.н.ХЪБ ще мине и замине,след година няма и да си спомняме за него.Бас държа,че пръв ще го забрави баща му.
41
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къв хъб, кви пет лева? То има пиар има, ама всяко нещо с мярка.
40
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
DRYN DRYN ERINA
39
3
 
2
 
! Отговори
ЧЕРНАТА КУРВА... преди 7 години
МОЖЕ ДА СЪМ "ЧЕРНА" ...АМА ГОВОРЯ БЕЛИ И КРИСТАЛНИ ИСТИНИ..ХА,ХА,ХАААААААНЕ ТИ ЛИ ПОНАСЯ , ГЪЛЪБЧЕ...??!!
38
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Стига глупости ,бе..*** черна ако не те е срам ще ни кажеш ли от какъв "произход" си
37
2
 
16
 
! Отговори
до 45 преди 7 години
Газта в европа е руска.
36
6
 
9
 
! Отговори
Стига глупости ,бе.. преди 7 години
КЪВ ХЪБ...САМО С РУСКА ГАЗ, БЕ....ХА,ХА,ХАААААА...КОЙ ШЕ ГО ПОЛЗВА...??ГЕРМАНИЯ, ЧЕХИЯ И АВСТРИЯ СИ ИМАТ СЕВЕРЕН ПОТОК!КОЙ ШЕ КУПУВА ТАЯ СКЪПА ГАЗ ...??!АМАН ОТ *** И ПРОСТОТИЙ В ПОЛИТИКАТА ,БЕ...!!!
35
0
 
18
 
! Отговори
вектор преди 7 години
"Хъбът "Балкан" ще донесе много ползи за региона" олигарсите ще се хранят от този хъб а народа ще си остане все така беден.
34
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЗА КОЙ РЕГИОН? ЦЯЛАТА ОФАНЗИВА ЗАРАДИ ВАРНЕНСКО ЛИ Е? ЕГАТИ НАПЪНА.
33
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма да има нито хъб нито Турски поток. Руски газ има има само за Северен поток. Виж, ако тук някой трябва да се вземе едни евро милиарди, тогава и 3 хъба щесе направят. Всичко е чесане на езици.
32
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да направиш няколко хранилища свързани със съществуващата газопреносна мрежа, и да разчиташ това да се превърне в пазар!?!?!?!За това ли похачи 36 млрд.? Къде са парите? Балъци = кълват на гола кукаПротестъри, събудете се ....
31
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 44 Ако не знаеш, газта е суровина , не само гориво. Въглеводородите са основна суровина за промишлеността и който знае как да ги преработва , печели. Справка - Германия.
30
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До въпрос С една дума ни прецакаха. За близките 10г. всички си осигуриха газта и то на добра цена. А ние пак сме без диверсификация - пак руска газ и то на най-висока цена. Хората,които са взели комисионите и така са ни обвързали заслужават затвор. Дългия инкасатор какво казва по въпроса? Защото има пряко участие в договарянето?
29
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Винаги от бизнеса има полза. Само в България винаги си на загуба. Правиш АЕЦ и се оказва, че после не можеш да си платиш глобите, защото договорът не е доизпипан. Имаш злато и се оказвеа, че нищо не печелиш от добивът му, защото договорът е неизпипан. Имаш работливо население и се оказва, че всички са бедни защото заплатите са мизерни.
28
2
 
11
 
! Отговори
до solar преди 7 години
Да знаеш, че си много задръстен! Газта не се ползва само за отопление, а за производство на торове, пластмаси и други отрасли на химията. Дори от тези 3 млрд. газ които сме употребили, два от тях са за индустрията, колкото и да е смешна. Произведи пластмаса от ел. ток и ще ти дадат Нобелова награда:-)
27
0
 
12
 
! Отговори
naco преди 7 години
За КОЙ РЕГИОН,този в ПАРЛАМЕНТА и ОКОЛО НЕГО ли
26
0
 
14
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 7 години
Хъб, мъб - глупости.Тръбата си е тръба, точка!Друго е да вземаш пари за да даваш на съседите, друго е да даваш.Тръбичката може да се използва за постигане на национални интереси.
25
0
 
7
 
! Отговори
До въпрос преди 7 години
Не разбра ли, че не може да се пита. Веднага ти казват че си *** и толкова.
24
0
 
17
 
! Отговори
въпрос преди 7 години
Оставете въпроса газ от къде. А за къде кой ще ми каже? Северна и Централна Европа си намериха, Турция също....