Няма участъци от границата, които да не се охраняват и физически, и с технически средства

Гл. комисар Георги Костов: 200 души са върнати от Сърбия в България тази година
Обновена: 8 сеп 2016 20:11 | 8 сеп 2016 20:10, Елка Василева
14
Няма участъци от границата, които да не се охраняват и физически, и с технически средства
Георги Костов. Снимка: архив, Булфото

Няма участъци от границата, които да не се охраняват и физически, и с нужните технически средства. Това каза за „Фокус” главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов.

Във връзка с посоченото от гръцките медии, че България и Гърция търпят сериозни критики от страна на ЕС за вторичните потоци от мигранти, които преминават през територията на двете страни на път за Централна и Западна Европа, гл. комисар Костов коментира: „За да стигне един мигрант до Германия, той очевидно е минал през поредица от страни. Очевидно има критики към граничните държави, но потокът, преминал през България, е в пъти по-малко от потока, преминал през Гърция. И това е известен факт”, каза Костов.

Главният секретар на МВР припомни, че традиционният маршрут на мигрантите миналата година беше през Гърция, Македония, Сърбия, Унгария, Австрия и Германия, като подчерта, че през България такъв колосален маршрут не е имало.

„Самият факт, че от началото на годината в България от Република Сърбия има върнати под 200 човека, означава, че страната ни има надеждна преграда. Чухме интерпретации, че 4 000 души били върнати от Сърбия в България. Не е вярно. 4 000 мигранти са спрени от българската гранична полиция да преминат в посока ЕС, не са допуснати да преминат”, посочи гл. комисар Костов.

Той подчерта, че от въпросните 4 000 души близо 85-86% вече са били регистрирани в България, тоест са били хванати и на вход и им е било ограничено правото на свободно предвижване.

По повод информацията в гръцките медии, че по българо-гръцката и българо-турската граница съществуват участъци, които не се охраняват физически и се използват за трафик на мигранти, главният секретар на МВР категорично отрече да има такива.

„Няма такива участъци. Всички участъци от границата се охраняват физически и с нужните технически средства”, подчерта той. „Към момента, в началото на септември обстановката по българо-турската граница е по-благоприятна, отколкото в края на август, а по българо-гръцката е традиционно благоприятна”, каза още гл. комисар Костов.

Тристранният координационен център между България, Гърция и Турция най-вероятно ще стартира в началото на следващия месец, каза още главен комисар Георги Костов. „Този център е изграден и в момента върви трескавата му подготовка за пускане в действие. Тук онлайн ще се информират колегите за текущото състояние по границите”, допълни той като припомни, че центърът ще бъде на наша територия – на ГКПП „Капитан Андреево” и ще стартира най-вероятно в началото на следващия месец.

По повод появилата се в гръцки медии публикации, че в края на септември ще започнат работа смесени българо-гръцки патрули, които да охраняват българо-гръцката и българо-турската граница срещу нелегалното проникване на бежанци, той коментира, че такива съвместни патрули са част от цялостната стратегия на вътрешните министерства на двете страни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
5
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
Лошаво нещо сме туй ,хората ! Чонекът казва: "Границата се варди....!" А мигрантите ги привеждат под ръка - да се не препънат някъде. Е ,може да запалят някоя-друга гора - майната и. Те запалиха Европата - ние за горите ще плачем.Защото сърбите войската вдигнаха и завардиха своята територия от набезите на източните пълчища Ама човекът казва: " Границата се варди..." И аз му вярвам -- тя си е там..Още турците не са я приместили на север и северозапад....Ако това стане - НАТО е тук! Не страхуйтесь
12
0
 
7
 
! Отговори
Ddd преди 7 години
Сега се сетих, муцуните на Лъвов мост и при джамията са скочили с парашути. Иначе при така добре охранявана граница е невъзможно да преминат по земя.
11
0
 
8
 
! Отговори
еделвайс преди 7 години
Никой няма доверие на България. И нека българите не се сърдят на никого. Сърбите ще си пазят границата съвместно с унгарци. Македонците също си вземат мерки. Ние имаме други грижи. Например колко нови милионери ще бъдат включени в класацията на Форбс, и на кое място ще са досегашните ни богаташи. Всеки с манталитета си. И синдрома си.
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоа човек много пие.Като му гледам физиономиата вечно си е фиркан.
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как така са върнати 200 души от Сърбия в България! То пилене може да прехвръкне през нашата граница, те изкарват, че тези са минали през България! Ама как може сърбите да си позволяват да опровергават господин главния сдекретар!
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разбира се, че навсякъде охраняват! само че господинът предпазливо не уточнява, че всъщност охраняват незаконно, но необезпокоявани преминаващите границата на ЕС. Групите около софийската джамия и Лъвов мост да не са се телепортирали! Ни срам, ни очи - казал го е българският народ.
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Унгарците,които много добре са разбрали,как българската правителствена мафия "охранява" границата,са решили да изпратят техни екипи с технически средства на....сръбско-българската граница!!!!!!!Това трябва достатъчно ясно да ни говори,къде е ..външната граница на(?)ЕС!А вие си блейте,блейте,докато "бежанците" ви видят сметката!Ама през това време мафията ще е изфирясала от кошарата с чевермето,което сме ние!
6
0
 
12
 
! Отговори
Икарус преди 7 години
Според главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов, на бежанците сигурно са им пораснали криле и могат да фърчат, след като границата е толкова строго охранявана.
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЪхЪ!Точно така е!Участъците трябва да се охраняват,за да могат "бежанците" да влизат в съответствие с паричните потоци,по които са ориентирани!А кой може да бъде по-добър охранител от държавата?!Същата тази "държава",която трябва да изпълнява заповедите на задокеанските си господари!И вижте,как хитро е замислено - господарите плащат на слугите си,само срещу свършена работа,т.е,срещу влезли в страната агресори!Иначе,ядец!И за нас,ядец - държавата си се пълни на сигурно и тихомълком!!!
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КАК ПЪК ВСИЧКИ МИЛИЦИОНЕРИ СА ОТ *** ПО ***..ОСОБЕНО ПЪК НАЧАЛНИЦИТЕ!КОЙ ТИ ВЯРВА ВЕ.АЛООУУ!!КАТО НЕ ПРИЗНАВАТЕ ПРОБЛЕМА ТОВА НЕ ЗНАЧИ ЧЕ ТОЙ НЕ СЪЩЕСТВУВА!ЩРАУС
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Балонът се надува, надува .... докато се спука! Пазят, ама на ден по 100-200 ги ловят направо в центъра на столицата! Преди поне се изнизваха през Сърбия, но сега си ги хващаме и си отглеждаме тука...
2
0
 
10
 
! Отговори
бургазлия преди 7 години
Георги георги навярно са преминали през много страни до кат стигнат до Г ермания но не забравяй че те не са европейски до кат БГ е външна на ЕС.Ми след като нема непокрити участъци с физическа и техническа охрана Как така се допусна да се опожари Странджа Дека бяха тези полицаи.Тези командировани поляци от Фронтекс са кат нашите Пратени в Гърция за да могат да растът в кариерно израстване .Най добре израстна командира на катер 525 .Останалите чакат за зелена граница кат окапи шумата
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Няма участъци от границата, които да не се охраняват и физически, и с технически средства"И като няма как така минават нелегално?Боже, прибери си вересиите! (като гл.комисар Г.Костов, например)