9 септември – черна дата в историята ни

Който каже противното, е мошеник, смята Евгений Бакърджиев
9 сеп 2016 10:44,
142
9 септември – черна дата в историята ни
Снимка: bgonair.bg

Тази година се навършват 72 години от нощта на 8 срещу 9 септември 1944 г., когато в България идва на власт социалистическият строй.

Бившият вицепремиер Евгений Бакърджиев застана пред камерата на Bulgaria ON AIR, за да представи своя прочит на този период от историята и последствията от него, които усещаме и днес.

"Не бяха направени почтени и искрени изводи за това какво е било през тези 45 години тоталитарен режим. Продължава в България да има силно разделение - на "фили" и на "фоби", коментира Бакърджиев.

"Една от големите причини това да е така и днес, е датата 9 септември. Всъщност съвсем еднозначно - черна дата в българската история. Когато някой каже, че 9 септември е светла дата в българската история, той трябва или да е безсъвестен, или да е откровен мошеник", разказа още бившият вицепремиер на страната.

Що се отнася до днешната политическа обстановка, Бакърджиев беше категоричен, че нито една от партиите в момента няма интерес от предсрочни парламентарни избори.

"Ако някой реши да прави предсрочни избори, това ще бъде ГЕРБ и Бойко Борисов. Той може да ги поиска, ако прецени, че политическата ситуация налага един по-дългосрочен следващ период".

По думите му предстоящите президентски избори няма да променят политическия ход в страната.

Вижте още във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
5
 
1
 
! Отговори
ако не беше преди 7 години
тази дата...щяхме да сме зле поне колкото гърция ...това е истината !!! нямаше да моце бай тошо да вземе 50 000 *** от гърция ноооо щяхме да имаме 500 000 шалварести повече...не знам кое е по-доброто от двете . но със сигурност щяхме да имаме поне гтъцки стандарт...или повече защото немците нямаше да изнесат производства в турция а в България...а бе общо взето тогава се прекарахме
67
1
 
5
 
! Отговори
До 87 Божил преди 7 години
Репарациите, които България трябва да плаща според Парижкия мирен договор се равняват на около половината от целия годишен износ на България за 1945-1946 години. Плащането на репарациите свършва през 1964 година, но е възможно и сега да искат още пари.
66
3
 
6
 
! Отговори
фен на бсп преди 7 години
За мен е като втори рожден ден! Защото на 10 ти дядо е излязал от царската тъмница! От осъден на смърт от монархо-фашисткия маркобесен режим излиза като народен герой!Ако не беше 9ти дядо щяха да го разстрелят и аз и тати нямаше да се състоим!
65
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шаро, услужливо забравяш, че тогава бяхме в този лагер насила и гласувахме по заповед, а сега гласуваме по съвест и свободно. Никой не те изкарва по команда по Манифестации и паради. Едва ли ще го разбереш защото ти си програмиран да изпълняваш заповеди и свободата те плаши защото не знаеш какво да правиш с нея. Свикнал си да имаш господар и не допускаш, че съществуват и свободни хора.
64
2
 
10
 
! Отговори
д-р преди 7 години
Като гледам пациента на снимката, той или взема прекалено много хапчета, или взема прекалено малко хапчета!
63
8
 
6
 
! Отговори
До 79 преди 7 години
Дори и така да е. Живял съм и тогава и сега та мога да преценя разликата. Тогава можех да посетя само бившия соцлагер, а сега съм обиколил почти целия свят.
62
4
 
7
 
! Отговори
фен на бсп преди 7 години
Национален празник! Единственото хубаво нещо за 1300 години!
61
4
 
8
 
! Отговори
Shark преди 7 години
До 73. А след 89-та вместо държава има проамерикански марионетни правителства, а с влизането в ЕС придобиваме право на глас без значение в ЕП, но пък със стриктно спазвани задължения за унищожаване на икономиката и селското стопанство. С други думи има една васална на САЩ и Брюксел държава, управлявана от престъпни правителства!
60
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бакърджиев дали ще бъде осъден за участието му в погрома над България?
59
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този да бъде съден за разрушаването на мавзолея!!!
58
2
 
14
 
! Отговори
не обичам престъпниц преди 7 години
Ооооооо къде се бе скрила тази мазна мишка , неудачен бомбаджия , неуспешен вице и какво ли не !!! Що не каже откъде са му 250 000 хиляди които каза че са му окрали от дома!!!! Е такива като ги видя ми се иска нов 9ти септември!!!
57
2
 
8
 
! Отговори
честито! преди 7 години
Честито! През 2015 година, българската икономика е стигнала нивото на българската икономика от 1989 година! Кого ще съдят за това? Комунизма или капитализма?
56
7
 
7
 
! Отговори
9-ти Септември преди 7 години
На 9-ти Септември 1944, Танковата бригада и други армейски части завземат Министерството на войната, МВР, пощата, гарата и радиото. Партизаните слизат от планините. Провеждат се стачки и бунтове. Разбити да много затвори и са освободени хиляди политически затворници. Народът на България завзема властта. Страната е освободена от монархо-фашистката власт.
55
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От 9.9.1944 до 10.11.1989 България нямаше.Имаше руска губерния с право на глас в международните организации която гласуваше както и наредят от Москва.
54
5
 
2
 
! Отговори
Capital преди 7 години
До gogoГошко, т.нар. технически прогрес идва с конкурентоспособност и пазарна икономика, а с това и качествените стоки. Не знам доколко си запознат с икономиката, но няма как да очакваш от плановата икономика качество (Конкуренцията е всичко моето момче). През комунизма живеехте в телени огради. Дет се вика едно море до Гърция не можеха да направят хората.
53
4
 
2
 
! Отговори
До Един от народа преди 7 години
А баща ти случайно да е гепил кашкавал от мандрите или е палил частни имоти?
52
4
 
9
 
! Отговори
без ценности преди 7 години
Западни ценности няма! И не е имало! Ценности е имало по време на Великата френска революция, по времето на Великата Октомврийска революция, по време на Втората световна война, на 9-ти Септември 1944, при победата над фашизма в България. Тогава много хора са си дали живота за тези ценности. При капитализма ценности няма! Ако някой от вас иска да даде живота си за капитализма, за НАТО, за ЕС, за турците и за Сащ, моля да се обади!
51
5
 
4
 
! Отговори
АРИСТОФАН МАРИНОВ преди 7 години
''И ПАППУС МУ'' -- ДЯДО МИ ИМАШЕ ДВЕ ХИЛЯДИ ОВЦЕ, КОНЕ, КРАВИ И КАРАКАЧАНСКИ КУЧЕТА...А БУЛГАРИТЕ-КОМУНИСТИ ГИ ОТКРАДНАХА И ТОВА ГО НАРЕКОХА ''НАЦИИОНАЛИЗАЦИЯ'' ! АХХ АХХ.ЩЕ ОТМЪСТИЯ ЗА ДЯДО МИ.
50
3
 
5
 
! Отговори
Гражданин преди 7 години
Скоро за 9 Септември няма и да се знае - съвременниците измряха,пошли историци оплюха изцяло тази дата / освен негативните явления има и положителни неща /,а младите и не четат ...ей Бакърджиев ,по желание на вас,ДЕМОКРАТИТЕ,тази дта ще остане в забвение,но за твоето управление се знае,че е също безсъвестно и в голяма степен мошеническо-затова по-добре не се излагай повече пред медиите! Как па нито един от управлявалите в последните години не каза:"Сбъркахме тук и тук- виновни сме!" Няма такова
49
3
 
12
 
! Отговори
Дженъри преди 7 години
В интерес на истината ако се сравняват Тодор Живков и бодигарда му Борисов, сравнението ще бъде в полэа на Живков!!! Эащото той, при все че е бил абсолютен властелин, раэпределяше власт и отговорности в йерархията!С падането на Живков дойде "свободата" но с нея и БЕДНОСТТА!!! А Борисов се опитваше да командва еднолично в условията на "демокрация"! По-въэрастните поживели в онэи период энаят и спорят, а по младите просто нямат ясна представа!!!